Proiectul ”Start Up Hub Centru” a fost prezentat in toate judetele Regiunii Centru

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a prezentat, in cursul lunii aprilie 2018, in calitate de lider al aplicatiei, proiectul ”StartUp Hub Centru”, finantat in cadrul Programului Operational Capital Uman 2014 – 2020, linia de finantare Romania Start Up Plus. Peste 300 de participanti la cele sase evenimente organizate in municipiile resedinta de judet, vor completa baza de selectie on-line, care poate fi accesata pe pagina www.adrcentru.ro. Urmatoarea etapa din cadrul acestui proiect o reprezinta definitivarea documentatiilor pentru cursanti si stabilirea calendarului de lucru pentru cursurile propriu-zise, care vor avea loc pe masura completarii grupelor, in fiecare judet al regiunii.

Bugetul acestui proiect, implementat de ADR Centru in parteneriat cu SC DAD Expertise SRL, in valoare de 8.886.946,18 lei, este dedicat asigurarii instruirii antreprenoriale pentru minim 300 de persoane din Regiunea Centru, selectarea a minim 36 de planuri de afaceri, sustinerea infiintarii firmelor pentru initiatorii acestor planuri de afaceri, completarea instruirii formale a celor care si-au propus sa dezvolte aceste firme cu o instruire practica, printr-un internship in companii mature din domeniile pe care antreprenorii le vizeaza, precum si finantarea planurilor de afaceri cu o suma de maxim 177.002 lei per proiect (cca 38.000 euro). La cursurile de dezvoltare antreprenoriala au acces gratuit somerii, tinerii cu varsta cuprinsa intre 18-24 de ani cuprinsi intr-o forma de invatamant, dar si persoanele care au deja un loc de munca si vor sa initieze o mica afacere.

ADR Centru se implica in activitatea de mentorat pentru demararea micilor afaceri regionale, a acestor start-up-uri, dorind sa valorificam, pe de o parte, experienta acumulata in decurs de peste doua decenii de institutia noastra si, pe de alta parte, sa motivam potentialii antreprenori sa depaseasca barierele de acces in mediul de afaceri. Vedem ca mediul de afaceri este foarte flexibil, dar si in permanenta cautare de resurse si ne completam astfel gama de servicii oferite, pe langa finantarea prin Programul Operational regional, sau parteneriatele din cadrul marilor retele de cooperare europene discutam acum direct cu cei care sunt la incepu de drum in business. Nevoile concrete ale antreprenorilor, precum si barierele care impiedica dezvoltarea micilor afaceri, identificate pe parcursul implementarii proiectului, vor putea fi cuprinse in strategiile viitoare de dezvoltare pe care le intocmim si implementam la nivel regional. In plus, am stabilit un larg parteneriat regional, cu asociatiile patronale, cu clusterele, cu mediul educational si cu organizatiile de plasare a fortei de munca, pentru a creste o generatie mai activa si mai implicata de oameni de afaceri locali”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Scopul proiectului, care se va desfasura pe durata a 36 de luni, este sustinerea dezvoltarii antreprenorialului in sectoarele non agricole din zona urbana a Regiunii Centru, ca o conditie esentiala a dezvoltarii economice si sociale a Regiunii. Dezvoltarea antreprenorialului intr-un areal geografic are vocatia de a contribui in mod esential la crearea de noi locuri de munca. Noile afaceri rezultate prin proiectul ”StartUp Hub Centru” trebuie sa angajeze forta de munca locala, inclusiv prin polarizare din zona periurbana sau chiar rurala din vecinatatea oraselor, in etapa de infiintare si crestere a afacerilor si, mai ales, in etapa ulterioara de consolidare. Atingerea scopului proiectului se face prin asigurarea accesului la instruire antreprenoriala, asigurarea accesului la surse de finantare, aplicarea principiului echitatii si valorificarea unor sinergii regionale.

Calendarul activitatilor, metodologiile de selectie a grupului tinta si a planurilor de afaceri sunt disponibile pe pagina de internet a ADR Centru (http://www.adrcentru.ro/Detaliu.aspx?t=StartHub_Centru) si a partenerului SC DAD Expertise SRL, iar alte detalii pot fi gasite pe Facebook, la https://www.facebook.com/centruregion/.

Alba Iulia, 23.04.2018