Seminar interregional pe tema valorificării patrimoniului natural prin turism rural | 16 februarie 2022

ADR Centru vă invită să participați, alături de experți în dezvoltarea turismului din Portugalia, Spania, Marea Britanie, Slovenia, Bulgaria și România la seminarul tematic “Valorificarea patrimoniului natural prin turism rural”, care va avea loc online în 16 februarie 2022.

Zonele montane au avut întotdeauna o semnificație simbolică și metaforică și, în ultimii ani, au crescut ca destinație turistică, în special datorită faptului că oferă posibilitatea de a evada din mediile din ce în ce mai urbanizate. Cu toate acestea, potențialul turistic este valorificat în mod greșit prin intermediul turismului de masă, care dăunează biodiversității fragile și unicității acestor zone, sau nu este valorificat, populația și afacerile locale rămânând singure și neputând beneficia de acesta. În acest context, proiectul RAMSAT și-a propus să contribuie la protejarea patrimoniului natural și cultural al regiunilor montane izolate, prin promovarea turismului alternativ durabil. Pentru atingerea acestui obiectiv, proiectul RAMSAT a facilitat organizarea unor evenimente/vizite online în Regiuni din Europa, pornind din Pleven Heights (Bulgaria) și trecând prin Parcul Natural Serra of S. Mamede (Portugalia), Mărginimea Sibiului (România), dealurile Sava (Slovenia), Sistemul Iberic (Spania) și Munții Sperrin (Marea Britanie, Irlanda de Nord).

Luând în considerare aspectele de mediu, economice și socio-culturale, partenerii vor dezvolta planuri de acțiune pentru protejarea biodiversității și conservarea mediului natural, în scopul de a contribui la creșterea numărului de vizitatori la siturile de patrimoniu cultural și natural.

În scopul identificării de soluții dedicate dezvoltării turismului durabil în zonele montane și revitalizării acestor zone prin utilizarea sustenabilă a resurselor existente și prin promovarea patrimoniului cultural și natural partenerii proiectului RAMSAT vor prezenta și vor dezbate în cadrul acestui seminar tematic interregional cele mai bune practici și politici de susținere a turismului și promovării patrimoniului natural prin turism rural.

Evenimentul va fi organizat de partenerul din Spania, Provincial Government of Teruel, sub forma unui webinar online și având ca focus tematic politici și bune practici dedicate valorificării patrimoniului natural prin turism rural și va reuni parteneri de proiect și actori relevanți din cele șase regiuni partenere ale proiectului. Evenimentul va oferi participanților atât oportunitatea de a descoperi bune practici pentru promovarea patrimoniului cultural și natural provenind din toate regiunile participante la proiect, de a dezbate asupra metodelor de atragere a turiștilor în zonele rurale cât și posibilitatea de a efectua o vizită ”virtuală” în zonele rurale ale Provinciei Teruel.

Având în vedere potențialul semnificativ de dezvoltare a turismului și promovare a patrimoniului natural prin turism rural în regiunea noastră precum și contribuția importantă a actorilor regionali la menținerea unui curs ascendent prin dezvoltare calitativă și sustenabilă, ne face o deosebită plăcere să invităm organizațiile interesate de promovarea turismului și patrimoniului cultural și natural în zonele montane din Regiunea Centru să participe la acest webinar online. Participarea la eveniment este gratuită, iar înregistrarea poate fi făcută aici. Detalii suplimentare despre acest eveniment, precum și despre proiectul RAMSAT sunt disponibile pe pagina de internet a proiectului RAMSAT.

Echipa RAMSAT din cadrul ADR Centru vă stă la dispoziție cu detalii suplimentare despre acest eveniment: Ovidia Caba – ovidia.caba[at]adrcentru.ro, Dumitrița Burduf – dumitrita.burduf[at]adrcentru.ro,  Marius Duca – marius.duca[at]adrcentru.ro.

Agenda Eveniment