RO-SMEP – Cel de al patrulea panel regional

Consultarea mediului de afaceri european cu privire la „Semnatura electronica si identificarea electronica”

Comisia Europeana ofera IMM-urilor din Europa un nou instrument de comunicare, implicand organizatiile membre ale Enterprise Europe Network, in cadrul unui nou program cu finantare CIP – Programul pentru Competitivitate si Inovare.

Apelul pentru propuneri de proiecte „SME Panels” a fost lansat de catre Comisia Europeana in primavara anului 2009, ca parte a Programului pentru Competitivitate si Inovare, avand ca obiectiv consultarea IMM-urilor din Europa in sensul includerii opiniilor acestora in procesul de creare a cadrului legislativ necesar aplicarii politicilor UE.

In acest context, Agentia pentru Dezvoltare Regionala „Centru”- membra Enterprise Europe Network, deruleaza incepand cu luna martie a anului 2010 proiectul „Panels – a two way communication RO-EU”, prin intermediul caruia ofera sprijin sectorului IMM din Regiunea Centru.

Consortiul proiectului este format din 9 organizatii membre Enterprise Europe Network, din Romania, coordonate de Camera de Comert si Industrie Valcea, contactul cu IMM-urile din Regiunea Centru fiind asigurat de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru.
Proiectul are ca activitati principale organizarea a 6 intalniri de tip Panel, avand ca scop consultarea IMM-urilor de la nivel regional, cu privire la 6 tematici de interes aflate pe agenda Comisiei Europene.

Tematica abordata in cadrul celui de al patrulea panel tematic, ce urmeaza a fi organizat in luna Noiembrie 2011, la nivelul regiunii Centru, vizeaza „Semnatura electronica si identificarea electronica”.

Acest Panel pleaca de la premisa ca serviciile si tranzactiile on-line ar trebui sa fie de incredere si usor de folosit. In realitate, exista insa, in continuare, obstacole in crearea unei "piete unice digitale" fara frontiere, care ar permite cetatenilor si intreprinderilor sa efectueze electronic operatiuni pe teritoriul UE. Factorii-cheie pentru a elimina aceste bariere sunt semnatura si identificarea electronica transfrontaliere.

Comisia elaboreaza in prezent o noua legislatie privind semnatura si identificarea electronica. Pentru a elabora o legislatie corecta si eficienta, utila pentru imbunatatirea competitivitatii si care sa permita reducerea costurilor pentru IMM-uri, Comisia ar dori sa identifice nevoile specifice ale IMM-urilor. In acest context, se vor colecta sugestiile mediului de afaceri cu privire la masurile ce ar trebui incluse in legislatie. Opiniile si sugestiile participantilor la panel vor fi consemnate si transmise Comisiei Europene, ca suport in procesul de elaborare a politicilor viitoare in domeniu.

Informatii suplimentare privind acest Panel, sau, in general, despre initiativa „Panels – a two way communication RO-EU”, pot fi obtinute contactand echipa de proiect din cadrul ADR Centru, la coordonatele: Email: office@adrcentru.ro, Telefon: 0258 818 616, Fax: 0258 818 613 sau direct la sediul ADR Centru din Alba Iulia, Piata Consiliul Europei Nr. 32D.

Documente

RO-SMEP - Panel 4