RO-SMEP – Intalniri de tip Panel pentru consultarea mediului de afaceri

Comisia Europeana ofera IMM-urilor din Europa un nou instrument de comunicare, implicand organizatiile membre ale Enterprise Europe Network, in cadrul unui nou program cu finantare CIP – Programul pentru Competitivitate si Inovare.

Apelul pentru propuneri de proiecte „SME Panels” a fost lansat de catre Comisia Europeana in primavara anului 2009, ca parte a Programului pentru Competitivitate si Inovare, avand ca obiectiv consultarea IMM-urilor din Europa in sensul includerii opiniilor acestora in procesul de creare a cadrului legislativ necesar aplicarii politicilor UE.

In acest context, Agentia pentru Dezvoltare Regionala „Centru”- membra Enterprise Europe Network, deruleaza incepand cu luna martie a anului 2010 proiectul „Panels – a two way communication RO-EU”, prin intermediul caruia ofera sprijin sectorului IMM din Regiunea Centru.

Consortiul proiectului este format din 9 organizatii membre Enterprise Europe Network, din Romania, coordonate de Camera de Comert si Industrie Valcea, contactul cu IMM-urile din Regiunea Centru fiind asigurat de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru.
Proiectul are ca activitati principale organizarea a 6 intalniri de tip Panel, avand ca scop consultarea IMM-urilor de la nivel regional, cu privire la 6 tematici de interes aflate pe agenda Comisiei Europene.

Tematica abordata in cadrul celui de al treilea panel tematic, organizat la Alba Iulia in data de 1 octombire 2011, vizeaza utilizarea si valorificarea brevetelor de invetii de catre companii.

Punctul de plecare al acestui panel este comunicarea Comisiei Europene „O Uniune a Inovarii” in care este evidentiata strategia pe termen mediu privind inovarea in spatiul european. Uniunea Inovarii propune un ansamblu de actiuni cu scopul de a contribui la crearea de conditii mai bune pentru inovare in Europa. In acest sens Comisia Europeana trebuie sa examineze optiunile pentru instituirea unui instrument de valorificare a drepturilor de proprietate intelectuala la nivel european, in special pentru a facilita accesul IMM-urilor la piata informaţiilor inovatoare si sa raporteze rezultatele Consiliului European pana la finalul anului 2011. In acest context, se vor colecta informatii despre situatia prezenta a valorificarii brevetelor si va fi analizat daca sunt indeplinite conditiile pentru o interventie publica.

Opiniile si sugestiile participantilor la panel vor fi consemnate si transmise Comisiei Europene, ca suport in procesul de elaborare a politicilor viitoare in domeniu.

Informatii suplimentare privind acest Panel, sau, in general, despre initiativa „Panels – a two way communication RO-EU”, pot fi obtinute contactand echipa de proiect din cadrul ADR Centru, la coordonatele: Email: office@adrcentru.ro, Telefon: 0258 818 616, Fax: 0258 818 613 sau direct la sediul ADR Centru din Alba Iulia, Piata Consiliul Europei Nr. 32D.

Documente

RO-SMEP