RO-SMEP – „Panels – a two way communication RO-UE”

In perioada martie 2010 – martie 2012 Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a participat la implementarea proiectului “Panels – a two way communication RO-UE” (RO-SMEP) finantat de Comisia Europeana in cadrul Programului Cadru pentru Competitivitate si Inovare – CIP 2007-2013, componenta Actiuni specifice „SME Panels”. Accesul in cadrul acestui apel a fost limitat la organizatiile membre ale retelei Enterprise Europe Network din Europa, Comisia Europeana mizand pe colaborarea acestora in facilitarea accesului la firmele cu care acestea au legat deja stranse relatii de colaborare.

Proiectul „Panels – a two way communication RO-UE” a fost singurul de acest gen implementat in Romania, iar consortiul proiectului, format din 9 organizatii membre Enterprise Europe Network, a permis o acoperire nationala pentru implementarea proiectului.

Prin intermediul acestui proiect s-a urmarit angrenarea firmelor romanesti din diferite domenii de activitate in procesul legislativ european prin crearea unui cadru operational de colectare a opiniilor firmelor cu privire la aspectele de politici si legislatie europeana transmise spre consultare de Comisia Europeana. Aplicarea pe viitor a acestora poate influenta mediul de afaceri, motiv pentru care firmelor le-a fost oferita posibilitatea de a-si exprima opiniile in legatura cu propunerile Comisiei Europene si cu impactul previzionat al acestora.

Consultarile lansate de Comisia Europeana au avut la baza aplicarea unor chestionare cu caracter anonim, in cadrul celor 4 intalniri de tip Panel organizate de ADR Centru. Reprezentantii companiilor din Regiunea Centru au raspuns pozitiv la apelul ADR Centru, contribuind cu raspunsuri, opinii si comentarii, atat in cadrul dezbaterilor cat si in completarea chestionarelor. Concluziile celor 4 intalniri, impreuna cu chestionarele completate au fost centralizate si transmise Comisiei Europene pentru analiza, dand astfel voce, la nivel european reprezentantilor mediului de afaceri din Regiunea Centru.