Ce proiecte au fost/estimați ca vor fi depuse pentru realizarea de investiții din bugetul 2021-2027 (în ce domenii și în ce zone)? – solicitare transmisă de Bursa Construcțiilor

Referitor la această întrebare, noi avem convingerea că se vor depune proiecte pe toate apelurile lansate, atât în cadrul PR Centru 2021-2027, cât și în cadrul Programului Tranziție Justă, dar și pe Programul Sănătate. Depunerea și contractarea încă din acest an înseamnă șanse mai mari de finalizare a proiectelor și dezvoltare armonioasă a regiunii și a celor 6 județe.

Estimările proiectelor de investiții pentru 2024, ca zone și domenii, prin Programul ”Regiunea Centru 2021-2027” care finanțează investițiile locale din regiune depind de calendarul de apeluri ce se vor lansa în acest an. Aveți un link către acest calendar:  https://www.regiocentru.ro/calendar-apeluri/.

Acum se pregătesc cereri de finanțare și pentru celelalte apeluri lansate prin PR Centru pe care, până în prezent, nu s-au depus. Suntem siguri că apelurile destinate dezvoltării mediului privat vor avea o dinamică foarte bună, mai ales în condițiile economice din prezent, iar și autoritățile locale își pregătesc   documentațiile în acest sens.

Referitor la Calendarul apelurilor ce se vor lansa prin Programul Tranziție Justă pentru potențialii solicitanți din județul Mureș, aveți mai jos acest document, care se poate consulta, alături de celelalte informații referitoare la proiecte depuse și contractate, pe website-ul adrcentru.ro, link https://www.adrcentru.ro/ptj-centru/. Calendarul apelurilor ce se vor lansa pe acest program se poate consulta la link: http://www.adrcentru.ro/ptj-centru/implementare/calendar-apeluri/.

În cadrul PTJ, în calitate de Organism Intermediar, vom evalua proiectele depuse spre finanțare, vom colabora cu Autoritate de Management din cadrul MIPE referitor la contractele de finanțare semnate și plățile din proiecte și vom monitoriza implementarea proiectelor la nivelul județului Mureș.

În același timp, ne dorim să încheiem POR 2014-2020 cu cât mai multe proiecte finalizate cu succes. Referitor la închiderea POR, pentru proiectele finanțate prin Programul Operațional Regional 2014-2020 care nu s-au finalizat până în 31.12.2023 dar a căror implementare continuă, beneficiarii au putut solicita încadrarea în una din trei categorii, conform prevederilor din Legea nr. 425/29.12.2023 – care a intrat în vigoare în 1.01.2024, ce prevede aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 101/2023 privind modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul fondurilor europene, ce reglementează domeniul:

  • nefuncționale – continuă implementarea, urmând a se finaliza până în 31.12.2024,
  • nefinalizate – continuă implementarea, urmând a se finaliza până în 31.12.2026,
  • proiecte etapizate – continuă implementarea și pentru care se va depune o cerere de finanțare prin Programul Regiunea Centru 2021-2027.

Sperăm ca proiectele regionale din perioada 2014-2020, încadrate ca nefinalizate sau nefuncționale să se încheie conform programării și să începem contractarea proiectelor etapizate cu finanțare prin PR Centru 2021-2027.