e-MOB: Elektromos mobilitás – a jövő megoldása városi környezetben!

A zöld átállás egyik elemét, az elektromos mobilitást az egyik legfontosabb átalakításnak tartja az Európai Unió, így 2050-ig a tagállamok ezt végre is hajtják. A zöld járművek használta az egyik olyan eszköz, amely révén az EB 2030-ra teljesítené a szén-dioxid-kibocsátás 55%-os csökkentését, 2050-re pedig az éghajlatsemlegességre vonatkozó célkitűzését, ezeket a célokat pedig csupán a meglévő politikai eszközök javításával, valamint a helyi, regionális és országos közigazgatás aktív bevonásával lehet elérni, beleértve a tapasztalatcsere és az ismeretek megosztásának megkönnyítését Európa többi régiójával.

És ez csak néhány azon témák közül, amelyeket az Európa elektromosítása: az E-mobilitás kulcstényezőit jelentő regionális politikák és stratégiák (Electrifying Europe: Regional Policies and Strategies as Key Drivers of E-Mobility) című konferencián megbeszéltek, amelyre 2023. május 11-én, csütörtökön került sor a nagyszebeni városi stadion rendezvénytermében.

Az eseményt a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség szervezte meg Nagyszeben Polgármesteri Hivatalával közösen egy bemutató és vitafórum keretei között, amelyen a mobilitás regionális, országos és európai politikáinak bemutatása és vitája, illetve a fenntartható elektromos mobilitási megoldások tömegközlekedési hálózatokba való beépítése volt terítéken.

„A Központi Régió egyik prioritása az elektromos mobilitás, és a 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó támogatási programok keretei között ezeket a megoldásokat egyre több városi környezetben kezdték gyakorlatba ültetni. Legyen szó a megyeszékhelyek önkormányzatairól vagy a Központi Régió más településeiről és városairól, több helyen is úgy döntöttek, hogy a tömegközlekedésben használt, műszakilag és küllemükben is elhasználódott, fosszilis tüzelésű járműveket elektromos vagy hibrid járművekre cserélik. Például a 2014-2020-as Regionális Operatív Program keretében több mint 293 millió eurót fektettek be a Központi Régió tömegközlekedési hálózatának helyreállításába. A 63 elektromos trolibusz és 188 elektromos autóbusz mellett hibrid járműveket is vásároltak, raktárhelyiségeket, töltőállomásokat építettek, meghosszabbították a meglévő útvonalakat, és külön sávokat alakítottak ki a tömegközlekedés számára stb.

Az E-MOB projektbe való bekapcsolódással az volt a célunk, hogy elősegítsük a régió közhatóságainak együttműködését a hasonló intézményekkel, és javítsuk a meglévő szakpolitikai eszközeinket, köztük a Központi Régió Programjának 4. prioritását. Így a jelenlegi támogatási időszakban az említett program révén az önkormányzatok megújíthatják tömegközlekedési járműparkjukat és új elektromos járműveket vásárolhatnak. Fontos, hogy tanuljunk másoktól és alkalmazzuk a bevált gyakorlatokat, mind a technológiák, mind pedig a megoldások terén, és bebiztosítsuk, hogy a mobilitási hálózatok létrehozásával javítjuk a városi környezet életminőségét, hozzájárulva ezzel az Európai Bizottság klíma- és környezetvédelmi célkitűzéseinek eléréséhez” –hangsúlyozta Simion Crețu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség vezérigazgatója.

A konferencián több mint 100 résztvevő volt jelen – az országos, helyi és megyei hatóságok, a tudományos közeg, a vállalatok és a civil társadalom képviselői nyolc európai országból: Németországból, Ausztriából, Franciaországból, Spanyolországból, Magyarországról, Horvátországból, Görögországból és Romániából. Jó alkalom volt ez arra is, hogy bemutassák az Interreg Europe programban finanszírozott, Integrált eljárások a fokozott e-mobilitásért Európa régióiban című E-MOB projekt megvalósítása során tapasztaltak eredményeit és az elektromos mobilitás terén az európai régiókban bevált gyakorlatokat. Amellett, hogy nagyszerű lehetőség nyílt a mobilitás bevált gyakorlatainak elsajátítására, a rendezvény kiváló kapcsolatteremtési lehetőséget is jelentett a Központi Régió különböző intézményei számára.

 „Nagyszeben Polgármesteri Hivatala korszerűsítette a város tömegközlekedési hálózatát azáltal, hogy a buszparkot környezetbarát járművekkel, köztük elektromos járművekkel is ellátta. Digitalizáltuk a jegy- és utastájékoztató rendszert, valamint a flottamenedzsmentet. Nagyszeben következő lépése a forgalom által okozott szennyezés csökkentése és az ökológiai tömegközlekedés kiterjesztése a metropoliszövezetre. Ilyen tekintetben a Közösségi Fejlesztési Társulás (ADI) metropoliszövezeti szállítási hálózatában partner további 9 területi-közigazgatási egységgel közös pályázatokat nyújtottunk be az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében elektromos buszok és néhány nyilvános töltőállomás vásárlására. Mindezt elsősorban a nagyszebeni fejlesztési projektek támogatásában nélkülözhetetlen, vissza nem térítendő európai forrásokból értük el, következetesen hozzárendelve a helyi költségvetési forrásokat. Ebben a tekintetben a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség által szervezett konferencia nagyon hasznos volt számunkra, főként a szakemberek által megfogalmazott visszajelzések és ötletek révén” – jelentette ki a városi stadionban megtartott esemény végén Nagyszeben polgármestere, Astrid Fodor.

Háttérinformációk

Az E-MOB – Integrált eljárások a fokozott e-mobilitásért Európai régióiban című projekt az Interreg Europe program által finanszírozott projekt, amelyet regionális szinten a Központ Regionális Fejlesztési Ügynökség ültet gyakorlatba. A projekt révén nyolc ország – Németország, Ausztria, Franciaország, Spanyolország, Magyarország, Horvátország, Görögország és Románia – nemzetközi partnerségben törekszik az elektromos mobilitás szakpolitikai eszközeinek fejlesztésére, különös tekintettel a mobilitási megoldások személyszállítási hálózatokba való bevezetésére. Az elektromos mobilitást irányító programok és politikák fejlesztésének elősegítése érdekében a partnerrégiókban az E-MOB projekt során egy sor interregionális, peer-review/szakértői „inter-pares” értékelés típusú oktatási tevékenységet bonyolítottak le, kidolgozták a bevált gyakorlatok útmutatóját, ötleteket és tapasztalatot cseréltek az elektromos mobilitás terén, és cselekvési terveket dolgoztak ki a vonatkozó politikai eszközök javítására. A projekttel kapcsolatos további információkért látogassa meg a http://www.adrcentru.ro/e-mob/ oldalt.