Angajatii pot fi instruiti si de profesori universitari

Dintre cele peste 20.000 de societati comerciale care exista in judetul Mures, circa 18.000 sunt intreprinderi mici si mijlocii.

Pentru managerii si personalul angajat in acest sector, Camera de Comert, Industrie si Agricultura a judetului Mures a decis, in urma cu patru ani, sa lanseze un pachet de cursuri de perfectionare profesionala pe teme diverse, de la managementul resurselor umane si educatia antreprenoriala, la tehnologia informatiei. Programul de pregatire a fost initiat in parteneriat cu Universitatea „Petru Maior” din Targu Mures, in cadrul proiectului „Centrul judetean Mures de dezvoltare a resurselor umane pentru intreprinderile mici si mijlocii”. Proiectul a fost depus in cadrul programului Phare CES si a beneficiat de un buget de 37.680 euro, din care finantarea nerambursabila a fost de 29.040 euro.

Acest Centru judetean infiintat de Camera de Comert locala are rolul de a oferi informatii si servicii de consultanta in domeniul resurselor umane si raspunde de organizarea cursurilor, care au fost gandite sa se intinda pe un parcurs de 50 de ore, fiind sustinute de lectori de specialitate, profesori ai Universitatii „Petru Maior” din Targu Mures. Acest Centru a fost primul care a oferit astfel de servicii la nivelul judetului Mures.

Initial, prin proiect, programul de instruire a fost structurat pe 9 module de curs, toate adaptate pentru a raspunde nevoilor personalului din IMM, dar si altor categorii de potentiali beneficiari: tineri dornici sa devina investitori, someri care au avut intentia de a se lansa in afaceri pe cont propriu si alte persoane dornice sa isi perfectioneze cunostintele. Oferta de studiu a fost in asa fel conceputa incat, pana la finalizarea proiectului lectorii de la Universitatea „Petru Maior” din Targu Mures, care s-au straduit sa raspunda tuturor cerintelor de instruire, au avut un auditoriu care a totalizat 190 de persoane.

Pe langa activitatea de instruire continua, proiectul a avut si o componenta adresata exclusiv persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca si care s-au instruit in meserii noi, cerute pe piata locala a fortei de munca. Pentru aceasta componenta Camera de Comert, Industrie si Agricultura a judetului Mures a colaborat cu Agentia judeteana de ocupare a fortei de munca, relizand impreuna o baza de date cu cele mai potrivite oferte de angajare existente pe piata locala a muncii si concordante cu obiectele studiate in cadrul cursurilor organizate.

In final, Camera de Comert, Industrie si Agricultura a judetului Mures a organizat un Targ al locurilor de munca, prin care au fost aduse la aceeasi masa sute de solicitanti si zeci de companii interesate de a gasi angajati competenti. Impactul acestei manifestari a fost semnificativ, deoarece 665 de participanti la Targul locurilor de munca au completat chestionarele puse la dispozitie si 103 dintre aceste persoane au fost selectionatze pentru angajare, in doua cazuri contractele de angajare fiind semnate chiar in timpul targului.

Acesta este unul dintre cele mai bune exemple pentru faptul ca fondurile de pre-aderare puse la dispozitia Romaniei de Uniunea Europeana au fost folosite in beneficiul cetatenilor Regiunii Centru si au ajutat semnificativ la imbunatatirea cunostintelor si standardelor lor de viata.