Confectii de marca, din inima Transilvaniei

In 1992, intr-o zona nu foarte bine dezvoltata din municipiul Alba Iulia, isi incepea activitatea fabrica de confectii a SC Unitex. Atunci totul a pornit de la 6 masini de cusut vechi, cumparate de la o fosta societate de stat. Acum productia Unitex merge in proportie de 95% la export, deoarece partenerii firmei albaiuliene sunt din Italia, Germania si Statele Unite.

Cum a fost posibil? Destul de greu, ca orice inceput, dar, din fericire, nu imposibil, deoarece, undeva, pe firul povestii, au intervenit si fondurile europene alocate prin programul Phare CES.

Anii care au trecut de la realizarea primelor produse au transformat mica afacere, sporind experienta echipei, dar si numarul de echipamente din dotare si, odata cu ele, si cifra de afaceri. Proiectul depus spre finantare din fonduri de la Uniunea Europeana a venit in momentul in care se punea problema mutarii productiei intr-un sediu nou, mai modern si dotat cu utilaje performante. Daca vechea locatie se afla la marginea orasului, intr-un loc plin de noroi, pe un teren detinut de patron a fost ridicata o noua hala, in suprafata de 350 mp. Intregul proiect, denumit „Linie performanta pentru realizarea de confectii textile” a beneficiat de un buget de 94.029 euro, din care 50.000 euro afost contributia nerambursabila Phare. Lucrarile de constructie a noii hale au reprezentat doar partea de inceput a proiectului. Restul finantarii a acoperit costurile de extindere a utilitatilor si pe cele pentru achizitia a 34 de utilaje noi.
Evident, dupa investitii a venit si cresterea personalului. De la 7 angajati, numarul de lucratori a ajuns la 41, iar toti oamenii nou veniti au fost selectati din randul somerilor, pe care tot SC Unitex i-a selectat si i-a instruit sa lucreze cu noile utilaje. Dupa scurt timp in fabrica s-au mai angajat inca 25 de oameni, in urma unei noi extinderi a productiei operate dupa incheierea proiectului finantat prin Phare CES.

Datorita investitiei sprijinite de fondurile europene, capacitatea de productie a fabricii a crescut de cateva ori, iar firma si-a diversificat productia, beneficiind de spatiul generos si bine organizat. Daca inainte de a obtine finantarea de la Uniunea Europeana aici se produceau doar echipament de lucru pentru personalul din spitale, diverse echipamente simple pentru protectie, cateva modele de halate si fete de masa, dupa implementarea acestui proiect, s-a dezvoltat o formatie de lucru capabila sa abordeze orice gen de lucrare in domeniul confectiilor.

Actualii parteneri externi ai SC Unitex apreciaza foarte mult produsele provenite de la Alba Iulia. Totusi, conducerea executiva a firmei intentioneaza sa abordeze frontal si piata interna. Pentru acest lucru au fost facute toate demersurile necesare, astfel incat in momentul in care costul fortei de munca va opera modificari de preturi ale produselor care ar putea sa nu mai fie atractive, firma sa poata fi capabila sa investeasca din resurse proprii peste 100.000 euro, pentru dezvoltarea unei linii proprii de produse.

Si astfel, fondurile Uniunii Europene vor fi impulsionat o noua afacere buna pentru romani!