O poveste despre tigle

In judetul Mures, la Sanpaul, se reparau pe vremuri tractoarele fostului IAS. In aceeasi hala in care acum se fabrica tigla, de catre firma SC „Tile Construct”. Asa ca, daca nu demult in acea hala mirosea constant a motorina, de cativa ani, mai precis din anul 2001, acolo miroase doar a pigmenti pentru materiale de constructii.

SC „Tile Construct” si-a inceput activitatea in anul 2000. Atunci avea cinci angajati. Acum are mai bine de cincizeci, dintre care 40 sunt implicati direct in procesul de productie. Cresterea cea mai importanta de personal a avut loc odata cu implementarea proiectului finantat prin Programul Phare Coeziune Economica si Sociala, care a reprezentat cel de-al doilea moment important din procesul investitional la SC „Tile Construct”, dupa infuzia initiala de capital.

Afacerea cu tigle a crescut incet, dar sigur, datorita investitiei initiale de peste 45.000 euro. Cu toate acestea, un proiect ambitios, de dotare cu o linie completa de fabricatie si cu o unitate suplimentare de tratare a suprafetei tiglelor, dar si cu doua noi benzi transportoare si 275 de rafturi pentru uscarea produselor. Valoarea intregului proiect s-a ridicat la mai mult de 76.000 euro, din care 45.000 finantare nerambursabila.
Odata cu realizarea proiectului de modernizare si retehnologizare, finantat prin programul Phare initiat de Uniunea Europeana, capacitatea de productie a SC „Tile Construct” s-a dublat, depasind 1.000 mp tigla zilnic. Cel mai important lucru este faptul ca aceasta tendinta de crestere s-a pastrat si in anii urmatori implementarii proiectului. Astfel initiativa „Diversificarea productiei intr-o fabrica de tigle din mortar de ciment”, ce a beneficiat de un buget de 76.420 euro, a avut un succes deplin. Daca primii bani obtinuti din venituri operationale au finantat constructia unui corp nou de cladire, care adaposteste sectia de colorare, rezultatele financiare sunt si mai graitoare. In anul 2003 cifra de afaceri a companiei a ajuns la 7,5 miliarde lei vechi, iar acest prag a fost depasit dupa numai 8 luni de productie in 2004. Iar in anul 2005 SC „Tile Construct” a realizat o noua extindere a capacitatii de productie, printr-un plan de investitii ambitios, pe o perioada de trei ani, a carui valoare s-a ridicat la 100.000 euro.
Deja la Sanpaul, in judetul Mures, se lucreaza pe contracte mari, pentru firme de constructii de renume si pentru aprovizionarea mai multor depozite. Promovarea eficienta a produselor firmei muresene a facut ca aria de distributie a tiglelor de Sanpaul sa acopere intreaga Transilvanie. Noile obiective fac tot mai des aluzie la extinderea vanzarilor si in alte zone ale tarii.

Aproape 80% din tigla produsa de catre SC „Tile Construct” este rosie. Aceste tigle coloreaza in rosu foarte multe acoperisuri din judetul Mures. Cererea pietei se orienteaza catre moda din vest, unde sunt cautate antracitul si caramiziul. Noile preferinte sunt onorate in cateva zile, spre deosebire de cerintele clasice, carora li se raspunde de pe o zi pe alta.

Dupa o importanta infuzie de fonduri, finantarea europeana acordata prin programul Phare CES a acoperit cu bine necesarul de dezvoltare al unei firme din judet Mures. Iar acolo, acum, planurile de atac asupra pietei de profil nu lipsesc, deoarece sprijinul necesar a venit exact la timp.