UPDATE – Într-un interval de doar două zile au fost emise trei Ordonanțe militare (Nr. 4, Nr. 5 și Nr. 6) pentru reglementarea activităților în contextul pandemiei de coronavirus

Reamintim că, pentru a preveni propagarea epidemiei de coronavirus, din data de 31.03.2020 s-au impus noi reguli de circulație, un municipiu și opt comune din județul Suceava au intrat în carantină și au fost majorate amenzile pentru cei care nu respectă ordonanţele militare.

  • Ordonanţa militară nr. 6, adoptată în seara zilei de 30.03.2020, prevede ca municipiul Suceava și opt comune limitrofe să intre în carantină, ca urmare a analizei efectuate de INSP, din cauza situației deosebite în care se află această zonă.
  • Ordonanţa militară nr. 5, adoptată tot în seara zilei de 30.03.2020, prevede prelungirea suspendării zborurilor între România și alte două țări europene – Italia și Spania – aducând completări și explicații unor prevederi din Ordonanța nr. 4.
  • Ordonanţa militară nr. 4, adoptată în seara zilei de 29.03.2020, modifică intervalul orar în care vârstnicii pot ieşi din casă. Astfel, persoanele în vârstă de peste 65 de ani pot ieşi din casă pe toată perioada zilei, pe baza Declarației completate și asumate în prealabil, dacă fac asta pentru a merge să-şi rezolve problemele de natură medicală. În acelaşi timp însă, au crescut considerabil şi amenzile pentru toţi cei care încalcă regulile impuse prin Ordonanţele militare. Cei care părăsesc carantina sau izolarea la domiciliu, vor plăti costurile de carantinare instituționalizată. Pe de altă parte, Primăriile sunt obligate să dezinfecteze periodic lifturile, casa scărilor și alte spații comune ale blocurilor. O altă măsură luată prin Ordonanța nr. 4 o reprezintă interzicerea majorării (plafonarea) prețurilor la energie electrică și termică, gaze naturale, alimentare cu apă, salubritate și carburanți, pe perioada Stării de urgență.

Detalii se regăsesc în documentele anexate. Mai multe informații despre Ordonanțele militare emise în perioada Stării de Urgență în România regăsiți la pagina web https://www.mai.gov.ro/utile/

Documente

OM-4-1

OM-5

OM-6