A szászrégeni Florea Bogdan Gimnáziumot és Apalinei utcát európai alapokból újítják fel

Mostanáig 74 de millió lejt különítettek el különböző szászrégeni befektetésekre, és ebből 60 millió lejnél nagyobb összeget tesznek ki európai alapok. Legutóbb aláírták azt a projektet is, amelynek címe A Maros megyei Szászrégen Florea Bogdan Gimnáziumának bővítése, felújítása és felszerelése, illetve az Apalinei utca korszerűsítése, amelyet regionális szinten a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség koordinál, és a 2014-2020-as időszak Regionális Operatív Programjának 13-as prioritási tengelye keretében támogat. A projekt összértéke több mint 25,4 millió lej. Ugyanakkor, az év elején Szászrégenben aláírták az eddigi egyik legfontosabb és legértékesebb projektet, amelynek célja a mobilitás biztosítása, ennek összértéke pedig több mint 31,7 millió lej.

A Florea Bogdan Gimnáziumot és Apalinei utcát teljes rehabilitációnak vetik alá. Az Apalinei utcában új aszfaltburkolatot öntenek, felújítják a csatorna- és vízhálózatot, a Florea Bogdan Gimnázium melléképületeit lebontják, a főépületeket pedig egészében korszerűsítik, a tantermekbe új bútorzatot és felszerelést szereznek be.

A projekt költségvetése és támogatási alapjai:

A szerződéskötés nyomán elkülönített alapok a 2014-2020-as időszak Regionális Operatív Programjának 13.1-es prioritási tengelye kereteiből származnak, amelyből azokat a pályázatokat finanszírozzák, amelyek „a kis- és közepes méretű városok regenerálódását célozzák meg a városi és vidéki környezet hátrányos helyzetű közösségei fizikai, gazdasági és szociális revitalizációjának támogatása révén”. A Szászrégen megyei jogú város számára aláírt projekt összértéke 25,422,398.68 lej, amelyből a vissza nem térítendő támogatás összege 22,602,880.50 lej, vagyis a projekt lehívható összegének 98,00%-a (több mint 4,8 millió euró), a fennmaradó, több mint 2 millió lejes összeggel a pályázó járul hozzá a projekt támogatható, illetve nem támogatható költségtételeinek függvényében.

A projekt megvalósításának határideje: 2023. szeptember 30.

„Százrégen felújítására európai alapokat fogunk felhasználni, ezáltal a városháza abban reménykedik, hogy a város és a hozzá tartozó területek biztonságosabbá válnak és jobban érvényre is jutnak, a település 33 ezernél több lakosa pedig korszerű életkörülményeknek örvendhet. Újj városrendészeti projektről van itt szó, amely keretében egy fontos utca korszerűsítését, illetve az oktatási hálózat fejlesztését, ezen belül pedig a Florea Bogdan Gimnázium rehabilitációját és felszerelését vitelezik ki. Ami a tanügyi infrastruktúrát illeti, erre vonatkozó három másik projektet is említhetünk, amelyet a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség bonyolít le, éspedig A Maros megyei Szászrégen 3-as számú Napközi Óvodájának korszerűsítése és felszerelése, A Spiridușii (Manócskák) Bölcsőde iskolából bölcsődévé való átalakítása, korszerűsítése, bővítése és felszerelése, illetve  A Maros megyei Szászrégen Petru Maior Technológiai Szakközépiskolájának korszerűsítése és felszerelése (elemi és gimnáziumi oktatás). Összességében tehát Szászrégenben 15 millió euró értékű befektetést eszközölnek a REGIO Program révén”, jelentette ki Simion Crețu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség vezérigazgatója.

A projektbe foglalt főbb tevékenységek:

A Florea Bogdan Gimnázium összterülete 9.245 négyzetméter és nyolc épületből álló együttes alkotja, ami 2.325 négyzetméternyi beépített területet jelent. A nyolc épületszárny közül didaktikai funkciót látnak el a következők: a C1-es épületszárny – Iskola, a C5-ös épületszárny (amelyben a központifűtés kazánja is van), a C2-es épületszárny – Tornaterem, és a C4-es épületszárny, amelynek a bővítés következtében díszterem, könyvtár és iskola rendeltetése is lesz. A C3-as épületszárny, amely jelenleg könyvtár szerepet tölt be, azonban állapota degradálódott, hasonlóképpen C6, C7 és C8 épületszárnyak, amelyek raktár funkciót látnak el, azonban szintén romos állapotúak, bontásra várnak. Építenek továbbá egy oktatási és rekreációs tevékenységeknek szánt épületszárnyat, egy sportpályát, amelyen a tanulók szabadidős oktatási tevékenységeket végezhetnek, a pálya használható felülete 989 négyzetméter nagyságú lesz. A közérdekű beruházás nyomán, a gimnázium zömében hátrányos helyzetű közösségekből származó 477 diákjának jobb feltételei lesznek az oktatási tevékenységek lebonyolítására.

Az Apalinei utca közúti infrastruktúrájának korszerűsítése aszfaltozást, parkolóhelyek és buszállomások kialakítását, járdarendbetételt és kövezési munkálatokat, feljárók építését, zöldövezet kialakítását, a földalatti csatornahálózat kialakítását, a víz- és szennyvízhálózat cseréjét, illetve a mellékutakkal való kereszteződések kialakítását feltételezi. Az Apalinei utca Szászrégen külvárosába vezet, hossza 2.437 méter. Az út teljes hosszán 205, már létező vezetéket újítanak fel, és 20 újabb vezeték szerelését valósítják meg, továbbá a csatornahálózatra 133 újabb csatlakozást tesznek lehetővé, illetve a közvilágítási és optikai kábelhálózat lefödési munkálatait is elvégzik.

A román ismertető linkje: http://regio-adrcentru.ro/scoala-gimnazialfonduri-europene/