ADR Centru deruleaza un nou proiect european de cooperare interregionala

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru participa in calitate de partener la implementarea proiectului de cooperare interregionala I4Food – Cooperare Interregionala pentru o Industrie Alimentara Competitiva si Durabila. Lansarea oficiala a proiectului a avut loc in data de 15 mai 2012, la Pecs – Ungaria, marcand debutul activitatilor de cooperare intre sase regiuni europene partenere in cadrul proiectului.

Proiectul este finantat de Comisia Europeana prin intermediul programului INTERREG IVC – Prioritatea 2: Inovare si economie bazata pe cunoastere si vizeaza in principal promovarea antreprenorialului si a IMM – urilor din sectorul alimentar. Proiectul va fi implementat pe o perioada de 36 de luni si are ca obiectiv general imbunatatirea politicilor regionale in domeniul industriei alimentare, o atentie deosebita fiind acordata competitivitatii si durabilitatii IMM-urilor din acest domeniu.
Parteneriatul proiectului este format din 6 organizatii europene, aflate sub coordonarea Agentia pentru Dezvoltare Regionala Sud Transdanubiana – Ungaria, ce detine statutul de partener lider. Ceilalti 5 parteneri ai proiectului sunt: Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru – reprezentand Regiunea Centru, Consiliul Regional al Kareliei de Nord din Finlanda, Provincia Matera din Italia, Consiliul Judetean din Granada – Spania si organizatia Peacritt din Franta.
Printre activitatile proiectului se numara: identificarea de bune practici privind dezvoltarea durabila a sectorului alimentar, pornind de la analiza acestui domeniul a nivelul regiunilor partenere; realizarea de schimburi de experienta privind modele de imbunatatire a capacitatii IMM-urilor de a prelua si implementa inovatiile din domeniu; elaborarea de planuri regionale si recomandari politice privind sprijinirea competitivitatii si durabilitatii sectorului alimentar la nivel european, diseminarea activitatilor si rezultatelor proiectului la nivel regional, interregional si european.

Conferinta de lansare a proiectului, a fost organizata si gazduita de catre Partenerul Lider al proiectului, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Sud Transdanubiana – Ungaria si a reunit, alaturi de partenerii proiectului, reprezentanti ai IMM-urilor, clusterelor, organizatiilor locale si regionale din sectorul alimentar din tara vecina. In cadrul conferintei au fost prezentate obiectivele, activitatile si partenerii proiectului si au fost analizate primele modele de bune practici identificate de parteneri. Conferinta a fost continuata cu o reuniune a comitetului de coordonare a proiectului, format din reprezentantii celor 6 parteneri europeni, in cadrul careia au fost discutate aspecte administrative si au fost stabilite responsabilitatile partenerilor in implementarea celor 3 pachete de lucru.

Proiectul I4FOOD beneficiaza de o alocare financiara din partea Comisiei Europene de 964.249,70 euro, Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru revenindu-i un buget de 104.500 euro, destinat implementarii activitatilor proiectului in Regiunea Centru.