Asistenta tehnica pentru promovarea REGIO

Recent, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a semnat al doilea contract de finantare din fonduri structurale prin Programul Operational Regional – REGIO, Axa Prioritara 6 Asistenta Tehnica. Prin proiectul depus spre finantare la Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, ADR Centru a solicitat, in calitate de Organism Intermediar de implementare al REGIO, finantare pentru implementarea transparenta si eficienta a programului.

Programul Operational Regional 2007-2013 – REGIO este instrumentul structural de finantare nerambursabila europeana lansat anul trecut de catre MDLPL si care, la nivel Regiunii Centru, se implementeaza prin ADR Centru. O atentie deosebita este acordata promovarii acestui program de finantare in randul cetatenilor Regiunii Centru, activitatile de promovare si publicitate a programului fiind finantate prin Axa prioritara 6 Asistenta tehnica de catre Uniunea Europeana, prin MDLPL. Proiectul depus de catre ADR Centru in luna iulie a acestui an, a fost aprobat de catre MDLPL si astfel a fost semnat, in luna noiembrie a acestui an, un contract de finantare nerambursabila, de catre reprezentantii celor doua institutii. Contractul semnat prevede finantarea actiunilor specifice de comunicare si informare a cetatenilor regiunii si a potentialilor beneficiari pe perioada ianuarie 2008 – decembrie 2009. Specialisii ADR Centru au prevazut pentru proiectul „Sprijin pentru OI din cadrul ADR Centru in informarea si publicitatea la nivel regional privind POR 2007 – 2013” un buget de peste 1,16 milioane lei, din care 975 mii lei reprezinta suma solicitata ca si finantare nerambursabila.

Simion Cretu, director general ADR Centru a declarat ca „este o cerinta impusa de catre Uniunea Europena, ca fiecare parte implicata in acest proces de finantare nerambursabila sa faca public faptul ca fondurile derulate sau obtinute provin de la Uniune. Ne supunem si noi, ca si orice beneficiar, acelorasi reguli de identitate vizuala, insa rolul nostru in acest proces este mai complex. In calitate de Organism Intermediar, ADR Centru primeste, evalueaza, implementeaza si monitorizeaza proiectele depuse spre finantare prin REGIO. Prin diferitele cai de comunicare si in functie de nevoile identificate, informam cetatenii si potentialii beneficiari asupra obiectivelor si beneficiile implementarii masurilor inscrise in program. Un exemplu in acest sens este catalogul surselor de finantare, editat lunar. Organizam si sustinem diferite actiuni de instruire si consiliere a celor ce doresc sa obtina finantare nerambursabila prin REGIO sau a celor implicati in derularea programului. De asemenea, avizam materialele de promovare realizate de catre cei ce au semnat un contract de finantare nerambursabila pe POR”.

Scopul contractului derulat de catre ADR Centru este de a asigura transparenta si consistenta unei informari corecte asupra oportunitatilor de finantare de care pot sa beneficieze potentialii beneficiari prin Programul Operational Regional 2007-2013, de a creste nivelul de constientizare privind disponibilitatea asistentei financiare de a sprijini absorbtia fondurilor alocate prin REGIO, de a informa publicul general asupra valorii adaugate adusa dezvoltarii regionale prin finantarea nerambursabila sustinuta de catre UE si de a obtine adeziunea opiniei publice asupra motivelor pentru care a fost demarat acest proces.

Alba Iulia, 15.12.2008