Avem încă trei ani de activități și concursuri Europe Direct în Regiunea Centru!

Informații despre UE, prin evenimente, concursuri, diverse publicații, pentru cetățenii Regiunii Centru și mass-media.

În perioada 2018-2020, Centrul Europe Direct Regiunea Centru, înființat în urmă cu 5 ani, cu sediul în cadrul Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, își continuă activitatea de informare a cetățenilor Regiunii Centru. În ultimii 5 ani, pornind de la zero în 2013, Centrul a reușit să promoveze și să transmită informații fie prin evenimente, fie prin materiale informative sau promoționale, la mai mult de 10.000 de persoane. În perioada următoare, prin diversele activități și materiale propuse, cu ajutorul voluntarilor și partenerilor în organizarea de evenimente, Centrul își propune să depășească acest număr de persoane informate.

Finanțat de către Reprezentanța Comisiei Europene în România și de către Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, Centrul Europe Direct Regiunea Centru, face parte dintr-o rețea de alte 24 de centre din țară, care au ca scop promovarea activităților Comisiei Europene și implicarea cetățenilor în consultări sau inițiative legislative. Pe lângă Centrul Europe Direct Regiunea Centru ce va desfășura activități în toate cele șase județe ale Regiunii Centru, (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu), alte patru centre, situate în Alba Iulia, Brașov, Harghita și Sibiu, vor mai transmite informații despre Uniunea Europeană cetățenilor din regiune,. Despre direcțiile de dezvoltare ale Uniunii Europene, inițiativele legislative care îmbunătățesc siguranța cetățenilor, fondurile europene care susțin investițiile primăriilor și consiliilor județene sau ale firmelor private, despre facilități fiscale, tratament egal între statele membre, dar și recunoașterea drepturilor, vor vorbi experții Centrului Europe Direct Regiunea Centru din cadrul ADR Centru prin activitățile propuse în fiecare an, programate în funcție de necesitățile identificate la nivel regional.

Prin proiectul Europe Direct suntem mult mai aproape de cetățeni, reușim să fim în mijlocul tinerilor și a viitoarelor generații, pentru a putea să le transmitem direct cum Uniunea Europeană fie prin fonduri investite în proiecte euro-pene, fie prin programe pentru tineri sau prin finanțarea activităților pentru tineri susține o dezvoltare echilibrată a județelor din regiunea noastră, o cunoaștere corectă a influenței măsurilor propuse de Uniunea Europeană. Astfel sprijinul de care beneficiem se concentrează pe creștere economică și a numărului locurilor de muncă, dar și pe responsabilitatea civică pe care trebuie să o avem fiecare dintre noi. Nu sunt neglijate nici celelalte categorii de cetățeni, dar pornim de la principiul că, prin tineri, vom reuși să modelăm și remodelăm România, să transmitem informații și celor care le sunt alături, părinți, bunici sau prieteni. Datorită activităților derulate, începând cu acest an acest an, Europe Direct Regiunea Centru are parteneri și din afara României, un alt Centru Europe Direct din Germania, cu care vom colabora, centrul nostru fiind luat drept exemplu prin activitățile non-formale realizate, adaptate tinerilor”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Dacă doriți puteți fi alături de Centrul Europe Direct Regiunea Centru la activitățile din acest an.
Pentru 2018 sunt propuse următoarele evenimente majore:
– Acțiune de conștientizare a importanței participării la Alegerile Europarlamentare prin intermediul Teatrului Forum cu titlul: ”Stă în puterea ta să schimbi ceva!”, ce constă în susținerea a 3 reprezentaţii teatrale în 3 locaţii din judeţele Alba, Braşov şi Mureş.
– Seminarii de educație antreprenorială ”Când știi, viitorul e al tău!”, dedicate studenților și șomerilor din județele Covasna și Harghita care vor primi informații cu privire la pașii înființării unei societăți comerciale, programele de finanțare care sprijină start-up-urile și alte detalii despre modul de a demara o afacere locală.
– ”EU sunt cetăţean UE!”, va fi o campanie de informare derulată în liceele din județele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, pe parcursul căreia se vor prezenta elementele esențiale ale instituțiilor europene și impactul UE asupra cetățenilor români.
-Sub sloganul ”Sunt european. Mă implic!”, se va desfășura evenimentul care se va afla la cea de-a V-a ediție, ”CROSUL EUROPEI” un eveniment pentru publicul larg prin care se urmărește informarea cetățenilor în privința drepturilor pe care le au și susținerea dezvoltării economice prin fondurile europene investite, prezentarea beneficiilor României obținute în calitate de stat membru, sunt ilustrate cel mai bine într-un loc care demonstrează impactul acestor fonduri și acest sprijin european, cum este Cetatea Alba Iulia. ”Finanțări europene – proiecte locale – dezvoltare pentru comunitate”, este o activitate dedicată mass-mediei ce constă în vizită la proiecte europene și scurt training pe teme europene, pentru ilustrarea practică a rolului investițiilor europene în dezvoltarea societății românești, dar și în prezentarea informațiilor relevante în procesul de derulare a fondurilor nerambursabile.

Implicarea cetățenilor în dezbateri și consultări publice, participarea celor interesați la transmisiunile live ale comisarilor europeni de la Bruxelles, transmiterea de informații prin website, Facebook, dar și printr-o publicație care se va difuza gratuit în peste 10.000 de exemplare în regiune, sunt alte câteva activități derulate de către Centrul Europe Direct Regiunea Centru, susținut de structura gazdă, ADR Centru. De asemenea, se vor continua și activitățile parteneriale, prin care experții Centrului Europe Direct Regiunea Centru vor participa la Târgurile de Carieră din regiune și la conferințele ”Vreau să fiu antreprenor”, derulate deja de mai mult timp și care s-au bucurat de un real succes.

Alba Iulia, 12.02.2018