Bursa de Cooperare de la Targu Mures a reunit peste 50 de oameni de afaceri romani si germani

Prima zi a misiunii economice romano-germane organizata ieri de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, la Hotel Grand Targu Mures a fost un real succes. Evenimentul, realizat sub egida retelei europene Enterprise Europe Network, prin organizatiile sale din regiunea noastra – ADR Centru si CCI Brasov, cu sprijinul CCI Mures – a reunit peste 70 de participanti, oameni de afaceri romani si partenerii lor germani, reprezentantii administratiei publice locale si specialisti interesati de cresterea competitivitatii economice a Regiunii Centru. Delegatia din Estul Germaniei, dintr-o multitudine de branse, reprezinta patru Landuri (Berlin, Brandenburg, Saxonia-Anhalt si Thuringia) si include firme care sunt in cautare de potentiali noi parteneri de afaceri romani. Aceasta vizita de lucru este organizata in parteneriat cu organizatia Germany Trade and Invest, care reprezinta interfata principala a Ministerului Federal al Economiei din Germania pentru dezvoltarea contactelor de afaceri dintre firmele germane si cele de peste hotare. Azi, misiunea economica romano-germana isi va continua lucrarile la Hotel Aro Palace din Brasov.

Din delegatia germana care viziteaza in acest an Regiunea Centru fac parte reprezentanti ai industriei prelucrarii lemnului si ai tehnologiei forestiere, ai industriei energetice, precum si reprezentanti ai unor scoli europene, birouri de inginerie, case de asigurari de sanatate, societati de promovare/dezvoltare economica si altele. Vizita de afaceri isi propune facilitarea intalnirilor intre reprezentanti ai mediului de afaceri german si roman, respectiv burse de cooperare in Targu Mures si Brasov. Primul dintre aceste evenimente a avut loc ieri la Hotel Grand din Targu Mures, incepand cu ora 12.45, iar cel de-al doilea va avea loc azi, de la aceeasi ora, la Hotel Aro Palace Brasov.

Peste 50 de oameni de afaceri si reprezentanti ai administratiei publice din judetul Mures s-au intalnit cu aceasta delegatie din patru landuri din zona de est a Germaniei. Misiunea economica romano-germana din acest an, cea de-a saptea din Regiunea Centru si a patra organizata in colaborare cu GTaI, in ultimii ani, este realizata in cadrul proiectului BISNet Transylvania. Principalii colaboratori sunt Agentia federala germana GTaI si partenerii romani, Camerele de Comert din Mures si Brasov. Ieri, la Targu Mures, cuvantul de bun venit al gazdelor muresene a fost transmis de prefectul dr. Lucian Goga, de vicepresedintele CJ Mures, dl. Arpad Szabo si de viceprimarul municipiului Tg Mures, Andras Peti. Mesaje de sustinere pentru investitori au transmis dl Peter Alltschekow, director pentru zona Europa de Est, din cadrul GTaI, dl Mihai Pocanschi, director Directia Politici Regionale – Programe, din cadrul ADR Centru, dl. Vasile Pop, presedintele CCI Mures si dl Jens Weingartner, presedintele Clubului Economic German din Mures. In cadrul Conferintei de presa ce a urmat deschiderii oficiale a Bursei de cooperare in afaceri s-a subliniat faptul ca schimburile comerciale intre judetul Mures si companiile germane au crescut permanent, in acest moment nivelul exporturilor din acest judet fiind peste media pe tara, in timp ce volumul investitiilor germane in judetul Mures depaseste 350 milioane euro. In cadrul discutiilor, jurnalistii au fost informati ca obiectivele vizate de acest gen de misiuni economice sunt cele referitoare la valorizarea oportunitatilor economice oferite de Regiunea Centru in ansamblu si de fiecare judet in parte, pentru: atragerea investitorilor germani, crearea de schimburi comerciale si de afaceri intre firme romanesti si cele din estul Germaniei, cresterea specializarii personalului roman, dar si intarirea capacitatii institutionale a administratiei publice locale, pentru a oferi un suport real oamenilor de afaceri si pentru a creste competitivitatea economica a Regiunii. Chiar in cadrul reuniunii cu presa s-a propus pregatirea unei misiuni economice din Regiunea Centru catre Germania, catre landurile partenere din zona de est a acestei importante piete de business, pentru ca firmele romanesti sa acceada mai usor la finantari si sa-si dezvolte mai usor afacerile.

Delegatia germana este supervizata de Germany Trade & Invest, societatea de promovare/dezvoltare economica a Republicii Federale Germania. Aceasta societate de comert exterior si marketing regional sustine de ani buni societatile din Landurile federale din estul Germaniei (inclusiv Berlin) in dezvoltarea acestora pe pietele externe. Domnul Peter Michael Alltschekow, Director pentru landurile din estul Germaniei, din cadrul GTaI, unul dintre cei mai importanti sustinatori ai cooperarii dintre Germania si Romania, a subliniat ca ”Germania este principalul partener comercial al Romaniei” si ca ”privind in urma, vedem un proces de transformare a economiei romanesti incununat de succes. Asta deoarece, in anul 2014 exporturile romanesti catre Germania au crescut cu 10,9 procente, la 10,2 miliarde euro, iar exporturile germane catre Romania cu 11 procente, la 10,7 miliarde euro. In zona de est a Germaniei, privim dezvoltarea economica cu alti ochi, pentru ca si noi venim din fosta zona comunista. Facem eforturi sustinute ca oamenii de afaceri din Landurile fostei Germanii de Est sa profite la maximum de facilitatile si infrastructura pe care o avem, dar si de costuri competitive de personal si capital, precum si de programe de dezvoltare atractive. Iar intre aceste programe de dezvoltare, misiunile economice pe care le organizam tot mai frecvent in Romania, in special in Transilvania, sunt an de an tot mai productive, pentru ca tot mai multe firme incep sa colaboreze si se inregistreaza un salt calitativ al firmelor romanesti".

”Activitatea ADR Centru este foarte complexa. Noi coordonam dezvoltarea pe principii planificate, bine stabilite si implementam proiecte regionale finantate din diverse surse nerambursabile, in special prin intermediul Instrumentelor Structurale. Am convenit cu partenerii nostri sa ne coordonam eforturile de dezvoltare pe prioritatile Strategiei Europa 2020, adica pe o crestere incluziva, inteligenta, utilizand cat mai bine resursele de care dispunem si cu un efort energetic cat mai redus. Noi, in Regiunea Centru avem o foarte buna premisa de dezvoltare economica, deoarece dispunem de o infrastructura care se imbunatateste de la an la an. Judetele din centrul tarii sunt foarte apreciate de catre investitorii germani. Daca mediul de afaceri din Regiunea Centru trebuie sa fie mai informat, o sa realizam centrele de informare numite ”one stop shop”. Daca este nevoie de sustinere, noi vom sprijini firmele romanesti, prin proiecte ca BISNet Transylvania, sa fie mai bine pregatite pentru competitia pe pietele internationale. Aceste intalniri B2B de la Targu Mures, in cadrul carora fiecare firma germana participanta a avut discutii si contacte de afaceri cu 4 sau chiar 8 firme romanesti, la care s-au adaugat si 4 vizite de documentare in teren, totul in doar cateva ore, au fost considerate foarte utile de investitorii germani. Suntem convinsi ca la Brasov vom gasi noi oportunitati de colaborare si, pe ansamblu, rezultatele misiunii economice din acest an vor fi peste cele din 2015”, a declarat domnul Mihai Pocanschi, director Directia Politici Regionale – Programe din cadrul ADR Centru.

Administratorul societatii MANCOM, d-na dr. Birgit Schliewenz, care, in calitate de reprezentant al parteneriatului bilateral intre Regiunea Centru si Landul Brandenburg, a contribuit activ la realizarea misiunilor economice sub tutela GTaI, a precizat: "Ca si in anii trecuti am avut discutii captivante, care vor duce la crearea de relatii comerciale noi. Pentru anul 2016 ne asteptam la o dezvoltare pozitiva a relatiilor economice bilaterale. Stiu ca partea germana isi ofera intreaga disponibilitate de sustinere a dezvoltarii de relatii comerciale sustenabile intre firmele din Estul Germaniei si cele din Romania. Transilvania reprezinta o piata foarte interesanta pentru societatile din Germania de Est, care se afla in plina dezvoltare. Am vorbit cu partenerii nostri germani, unii aflati la prima vizita in Romania si ei s-au declarat foarte impresionati de posibilitatile de colaborare pe care le-au gasit aici. Unii dintre membrii delegatiei germane cunosc potentialul economic al Romaniei – deoarece au deja contracte in derulare cu partenerii romani, in special in domeniul energiilor regenerabile si al industriei lemnului”.

Va atasam Agenda reuniunii, de la Brasov, lista invitatilor germani si va invitam sa participati la evenimentul care va avea loc la Hotel Aro Palace incepand cu ora 13.