Cetatenii germani sunt din nou invitati sa descopere frumusetile Regiunii Centru

Timp de doua zile, in 3 si 4 septembrie 2016, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru va reprezen-ta din nou regiunea de dezvoltare formata din judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Si-biu in fata locuitorilor Landului Brandenburg din Germania. Informatiile despre atractiile turistice si potentialul socio-economic al Regiunii Centru vor fi prezentate germanilor in cadrul evenimentului ”Zilele Brandenburg, editia 2016”, care se va desfasura in localitatea Hoppegarten, de langa Berlin. Standul Regiunii Centru, care se afla la a patra participare de acest fel, este cel mai mare din ultimii ani si este amplasat in sectiunea speciala dedicata partenerilor landului german. Domnul Dietmar Woidke, Ministru-Presedinte al Landului Brandenburg, va vizita standul Regiunii Centru in cursul zilei de sambata, 3 septembrie 2016.

ADR Centru a participat, cu mult succes, la editiile din ultimii ani ale Zilelor Landului Brandenburg. De aproa-pe fiecare data mii de vizitatori au trecut pe la standurile regiunilor partenere ale Landului german. Si la aceasta editie a manifestarii sunt asteptati sa participe peste 100.000 vizitatori, tinand cont de apropierea localitatii gazda de Capitala Germaniei. Standul Regiunii Centru este amplasat chiar in zona centrala a orasului Hoppegarten, aproape de Centrul de Presa. Expertii ADR Centru vor prezenta oportunitatile, atractiile deosebite si traditiile din regiune, expunand materialele de prezentare ale celor sase judete dar si cele ale multor municipalitati care au pregatit brosuri si pliante in limba germana. In standul roman vor fi prezentate imagini interactive din mai multe filme realizate in Transilvania, pentru ca publicul german sa fie atras la standul regiunii noastre, pentru a se documenta cu privire la dezvoltarea vietii economico-sociale in Regiunea Centru si pentru a obtine multe informatii despre posibilitatile de investitii si de petrecere a timpului liber in regiunea noastra.

”Parteneriatul nostru cu Landul Brandenburg se dezvolta de aproape 15 ani. Activitatea noastra vizeaza nu numai atragerea de turisti din Germania in Regiunea Centru, dar incercam sa prezentam si posibilitatile de investitii in intreaga regiune. De asemenea, un obiectiv foarte important este dezvoltarea schimbului de informatii, ca sa sustinem activitatile de parteneriat derulate de factorii de decizie politico-administrativa. Le-gat de aceste activitati de parteneriat, ne concentram atentia pe facilitatile oferite celor care investesc in Re-giunea noastra, deoarece numai turismul nu poate aduce singur op crestere sustenabila. Cancelaria de Stat a Landului Brandenburg acorda o mare importanta relatiilor noastre bilaterale si noi cautam permanent, impreuna cu reprezentantul de Parteneriat bilateral, doamna Birgit Schliewenz, noi posibilitati de cooperare, care vor fi prezentate sefului guvernului landului, Dr. Dietmar Woidke. In ultimii ani am gasit tot mai multe proiecte comune si consideram ca, beneficiind de sprijinul partenerilor germani, vom putea fundamenta atragerea de fonduri pentru dezvoltare, dar si sa cream aici, in mijlocul Transilvaniei, un climat socio-economic cat mai apropiat de cel din Germania”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, referindu-se la vizita delegatiei Regiunii Centru in landul german Brandenburg.
                                                                                                                             Alba Iulia, 30.08.2016

Informatii de background privind manifestarea Zilele Landului Brandenburg, editia XV-2016, si despre parteneriatul bilateral dintre Regiunea Centru si acest land din Germania

Zilele Landului Brandenburg se organizeaza din doi in doi ani, locatia evenimentului schimbandu-se de fiecare data. Pe langa regiunile partenere traditionale ale Landului Brandenburg (din Polonia si Romania) au mai fost invitati sa participe si alti parteneri internationali. Atentia acordata regiunilor cu care colaboreaza germanii este ilustrata si de catre presa regionala din Germania, inclusiv ca un model de convietuire intre diferite etnii, dar si in legatura cu avantajele reciproce rezultate din acest parteneriat, intre care se detaseaza turismul si posibilitatile de colaborare economica.
La acest gen de evenimente, in fata publicului german se prezinta activitatile cu si pentru tineri si copii, in general tot ce tine de serviciile publice, pe langa spectacole de teatru, precum si manfestari dedicate dezvoltarii turismului si mediului de afaceri cu specific regional. In stil specific german, toate evenimentele prezinta rezultatele muncii si au ca scop promovarea Landului Brandenburg, pentru ca toti locuitorii sa simta apartenenta la o regiune puternica, in plina dezvoltare la nivel european.
Regiunea Centru beneficiaza de un stand in zona expozitionala centrala, coordonata de catre Cancelaria de Stat a landului, prin care se subliniaza importanta pe care germanii o acorda parteneriatului cu regiunile europene. Celelalte zone expozitionale sunt amplasate pe o suprafata de peste 8 kmp, in principalele piete si bulevarde ale orasului gazda, fiind impartite pe zone tematice dedicate istoriei, artelor, sportului si jocurilor. In sectorul dedicat artelor sunt amplasate mai multe scene, pe una dintre ele fiind prezentate si spectacolele realizate in comun de copiii romani, alaturi de colegii lor germani.

Parteneriatul dintre Regiunea Centru si Landul Brandenburg a fost demarat in 2001, fiind consolidat de-a lun-gul timpului prin dezvoltarea unor proiecte comune, vizite oficiale ale factorilor de decizie politica si delegatii ale oamenilor de afaceri. Cancelaria de Stat a Landului a sustinut activ eforturile de dezvoltare din Regiunea Centru si a impulsionat constant activitatile si proiectele comune derulate in regiunea noastra. Pe langa experienta administrativa a Landului Brandenburg, Regiunea Centru a mai beneficiat, in urma parteneriatului bilateral, si de un avantajos schimb de bune practici, deoarece acest land este cel mai avansat din Germania din punctul de vedere al introducerii si utilizarii pe scara larga a energiei produse din surse regenerabile. Un alt punct forte al acestei regiuni germane il reprezinta posibilitatea de cooperare in domeniul dezvoltarii urbane. In aceste conditii, participarea la un eveniment cum sunt Zilele Landului Brandenburg reprezinta, atat pentru partea romana, cat si pentru partea germana, o oportunitate, iar Regiunea Centru este pana in prezent singura din Romania care participa de patru ori consecutiv la un astfel de eveniment.