Concursul Jurnalistic UE 2008 pe tema discriminarii si diversitatii

Concursul Jurnalistic 2008 „Pentru Diversitate. Impotriva discriminarii” ii premiaza pe jurnalistii care, prin munca lor, contribuie la o mai buna intelegere din partea opiniei publice a beneficiilor diversitatii si a luptei impotriva discriminarii in societate. Prin acest concurs, jurnalistii din presa scrisa si online din cele 27 de state membre sunt invitati sa trimita articole care abordeaza problemele diversitatii sau ale discriminarii pe motive de rasa sau origine etnica, religie sau convingeri, varsta, handicap si orientare sexuala. Toti jurnalistii sunt incurajati sa sporeasca gradul de constientizare privind diversitatea la locul de munca si discriminarea pe motive multiple. Juriul concursului este format din profesionisti mass-media si specialistii in domeniul antidiscriminarii, care vor selecta 27 de castigatori nationali. Un juriu al UE va alege apoi castigatorul si urmatorii doi clasati in cadrul concursului la nivel european. Articolele vor fi apreciate dupa gradul lor de noutate, pertinenta, complexitatea cercetarii si a pregatirii, originalitate, creativitate, precum si impactul lor asupra publicului larg.

  • Premiul Special pentru articole despre comunitatea roma

    Competitia din acest an va acorda o atentie speciala comunitatii rome, care are frecvent de suferit din cauza violentei rasiste, jignirilor verbale si discriminarii in ceea ce priveste accesul la incadrarea in munca, educatie, asistenta medicala si servicii publice si sociale. Jurnalistii sunt invitati sa trimita articole in cadrul acestei categorii speciale, care examineaza discriminarea romilor pe motive rasiale sau de origine etnica, religie sau convingeri, varsta, handicap si orientare sexuala. Deoarece romii au de suferit deseori de pe urma discriminarii care implica mai multe motive, articolele despre discriminari multiple sunt incurajate in mod special.

 

  • Cine poate participa?

    Concursul Jurnalistic 2008 se adreseaza jurnalistilor din presa scrisa si online din cele 27 de state membre. Articolele trimise trebuie sa fi fost publicate in presa scrisa sau online intre 1 ianuarie si 31 octombrie 2008. Biroul principal de redactie al publicatiei in care a aparut articolul trebuie sa fie situat intr-unul din cele 27 de state membre ale UE. Articolele pot fi trimise intr-una din cele 23 de limbi oficiale ale UE si trebuie sa contina minim 3.800 caractere (cu spatii). Castigatorii celor 27 de concursuri nationale vor primi un premiu in valoare de 750 €. Castigatorul marelui premiu, plus urmatorii doi clasati, vor primi premii in valoare de 4.500 €, 3.000 € si respectiv 2.000 €. In cadrul Premiului Special pentru articole despre comunitatea roma, castigatorul concursului european va primi un premiu in valoare de 2.500 €. Castigatorii nationali vor primi de asemenea un premiu.
    Pentru inscriere, fiecare jurnalist trebuie sa completeze formularul de inscriere online si sa incarce pe internet articolul pregatit. Termenul limita pentru inscrieri este 31 octombrie 2008. Nu se percep taxe de inscriere.

    http://journalistaward.stop-discrimination.info/530.0.html