CSÍKSZEREDÁBAN 40 TÖMBHÁZAT HŐSZIGETELNEK A LAKOSSÁG KÉNYELMÉNEK NÖVELÉSÉRE

Csíkszereda Polgármesteri Hivatala összesen 5 projektet valósít meg vissza nem térítendő európai alapokból a lakóépületek energetikai hatékonyságának növelésére, amelyre a 2014-2020-as időszakra vonatkozó Regionális Operatív Program (POR) alapjaiból hív le forrásokat. A befektetések összértéke meghaladja a 13 millió eurót. A Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség és Csíkszereda Polgármesteri Hivatala, a projektek kezdeményezője, két olyan szerződést írt alá, amely tizenkét tömbház rehabilitációját biztosítja, ezek a városközpont 8 utcájában találhatók. A vissza nem térítendő támogatás a REGIO Program 3-as prioritási tengelyének kereteiből származik, és a következő pályázatokra fordítják: A Hargita megyei Csíkszereda 3 tömbházának rehabilitációja az energiahatékonyság növelésére, illetve A Hargita megyei Csíkszereda 9 tömbházának rehabilitációja az energiahatékonyság növelésére (második részlet).  Összértékük meghaladja a 4,55 millió eurót.

Csíkszereda városvezetése, de Hargita megye több városának polgármestere is fokozottan érdekelt a polgárok életminőségének növelésében a középületek és lakóházak energetikai hatékonyságának javítása által. Hargita megyében összességében 27 támogatási kérelemre írtak alá szerződést, ezek összértéke közel 35 millió euró, amelyet a középületek és lakóépületek energetikai a rehabilitációjára fordítják, nemcsak Csíkszeredában, hanem Székelyudvarhelyen Gyergyószentmiklóson, Maroshévízen, Balánbányán, Borszéken és Csíkszentdomokos községben. Az említett projekteket a REGIO Regionális Operatív Program 2014-2020-as időszakra vonatkozó keretéből támogatják olyan elsőrendű befektetések formájában, amelyek növelik az energetikai hatékonyságot, az energia ésszerű felhasználását, illetve ösztönzik az újratermelődő energiaforrások felhasználását középületekben és lakóépületekben. A Hargita megyei projektek révén 60 tömbházat és 16 középületet újítanak fel, ez utóbbiak zöme tanintézmény.

A Csíkszeredai Városháza által legutóbb aláírt két támogatási szerződés célkitűzése az, hogy 12 magas energiafogyasztású tömbház rehabilitációját elvégezzék energiahatékonyságának növelésére és  energiaköltségeik csökkentésére azért, hogy a lakosok életkörülményeit javítsák. Pontosabban, magas hőfogyasztású tömbházak találhatók a következő utcákban: Lendület sétány (5AB. szám), Jégpálya utca (12AB. és 14AB. szám), Pacsirta sétány (5. és 7. szám), Testvériség sugárút (11AB. és 15AB. szám), Kossuth Lajos utca (42. szám), továbbá Müller László utca (4ABC. szám), Decemberi Forradalom utca (26AB. és 32AB. szám), illetve Tudor Vladimirescu utca (17. szám).

A felsoroltak közül az első 3 tömbházban az éves elsődleges energiafogyasztás 47%-kal csökken, míg a további 9 tömbházban viszont 64%-os csökkenés lesz tapasztalható. A Lendület sétányon és a Jégpálya utcában található tömbházakban a szén-dioxid kibocsátás 48%-kal csökken, míg további 9 tömbházban ez az érték 35%-kal kisebb lesz a jelenlegihez képest.

„Ez a projekt 418 család lakhatási körülményeinek javulását biztosítja: 119 családét, amely 3 tömbházban lakik, 299 családét pedig a további 9 lakótömbben, hiszen egymástól eltérő projektekről beszélünk. Ugyanakkor, az előzetes pályázati elbírálás folyamatában a Csíkszeredai Városházának van még egy hasonló projektje, amely révén további 9 tömbház hőszigetelését végezné el, ezek összértéke pedig 3,16 millió euró. Összességében, csupán Csíkszeredában több mint 900 család energiafogyasztási körülményei javulnak a városháza által kezdeményezett és a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség által koordinált projektek révén. Hargita megyében összesen 1800 háztartás számolhat majd hatékonyabb energiafogyasztással, ez pedig azért fontos szempont, mert az országnak egy olyan megyéjéről beszélünk, amelyben nagyon alacsony hőmérsékleti értékeket mérnek, főként a téli időszakban. Ezek a befektetések nem valósulhattak volna meg európai alapok nélkül, és mindazonáltal is, hogy a lakosoknak hozzá kell járulniuk az energiahatékonysági munkálatok költségeihez, az általuk erre fordított összegek még a negyedét sem teszik ki a lakások hőszigetelési munkálatai valós költségének. Ezek a projektek, amelyekhez hozzáadódnak a középületek hasonló munkálatai, igen jelentős európai és országos célkitűzéshez illeszkednek, éspedig ahhoz, hogy 20%-kal csökkentsük az energiafogyasztás költségeit, és ugyanilyen arányban vezessük be az újratermelődő energiaforrásokat a közfogyasztásba. Nyilván, Hargita megyében sok más projektünk is van, amely a városi közutak és megyei utak korszerűsítésére, örökségvédelmi épületek rehabilitációjára, továbbá iskolák és kórházak, szociális központok karbantartására vonatkozik. Számszerűsítve, 74 ilyen támogatási kérelemre írtunk alá szerződést, amely most a megvalósítás folyamatában van a Központi Régiónak ebben a megyéjében, összértékük pedig meghaladja a 180 millió eurót. Ezek között Csíkszeredában csupán az energetikai hatékonyságra vonatkozó projektek száma 16 az újonnan aláírt szerződéssel együtt, ezek összértéke pedig meghaladja a 20 millió eurót” – nyilatkozta Simion Crețu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség vezérigazgatója.

A Hargita megyei Csíkszereda 3 tömbházának rehabilitációja az energiahatékonyság növelésére című projekt összértéke 6.225.323,84 lej, amelyből 3.327.758,39 lejt (jelesül közel 700.000 eurót, vagyis a pályázatban lehívható összeg 98%-át) jelentik az európai alapok, a fennmaradó különbözetet pedig a városháza, illetve a lakók hozzájárulása alkotja majd. A pályázatíró polgármesteri hivatal által becsült megvalósítási határidő: 2022. július 31.

A Hargita megyei Csíkszereda 9 tömbházának rehabilitációja az energiahatékonyság növelésére (második részlet) című projekt összértéke 15.128.414,47 lej, amelyből 8.858.196,14 lej (vagyis több mint 1,85 millió euró, a pályázatban lehívható összeg 98%-a) európai uniós támogatás, a fennmaradó különbözetet pedig a városháza, illetve a lakók hozzájárulása alkotja majd a lehívható és le nem hívható költségtételek függvényében.  A munkálatok becsült megvalósítási határideje: 2022. október 31.

A román nyelvű ismertető linkje: http://regio-adrcentru.ro/in-total-40-de-blocuri-din-miercurea-ciuc-vor-fi-termoizolate/