FONDURI REGIO PENTRU IMBUNATATIREA CONDITIILOR DE TRAI ALE VARSTNICILOR DIN SIBIU

Un nou contract de finantare nerambursabila, semnat la Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru prin Programul Operational Regional, va finanta imbunatatirea conditiilor de viata pentru varstnicii care stau in Caminul „Dr. Carol Wolff” din Sibiu. Contractul semnat vineri, 03.07.2009, prevede utilizarea unui buget de peste 798 mii lei pentru „Cresterea eficientei energetice la Caminul pentru persoane varstnice „Dr. Carl Wolff” din Sibiu, prin izolare termica partiala a cladirii si modernizarea instalatiei de incalzire a apei menajere”.

Acest proiect a fost depus anul trecut la sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru si va fi finantat prin Axa Prioritara 3 a Programului Operational Regional. Pentru Regiunea Centru este prima cerere de finantare aprobata pe domeniul major de interventie 3.2, ce urmareste reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea si echiparea infrastructurii serviciilor sociale. Caminul pentru persoane varstnice „Dr. Carl Wolff” a fost construit intre anii 1992-1994, cu finantare integrala a Ministerului de Interne al Germaniei si acorda asistenta permanenta unui numar de 106 varstnici. In institutie consumul de energie a devenit foarte costisitor datorita obligatiei de a asigura persoanelor varstnice o caldura cu 2-3 grade mai mare decat intr-o locuinta obisnuita si datorita pierderilor mari de energie. Astel, pentru respectarea standardelor de viata impuse de MMSSF, proiectul isi propune sa reabiliteze centrul rezidential, sa schimbe circa 660 mp de geamuri si usi si sa monteze 72 mp de panouri solare, intr-o perioada de 11 luni, perioada de implementare a proiectului. Prin alocarea a 657 mii lei, fonduri nerambursabile, proiectul are ca obiectiv reducerea si eficientizarea consumului de energie, diminuarea poluarii fonice si marirea pe viitor a capacitatii de cazare, ca urmare a schimbarii destinatiei celor 3 camere de oaspeti, obtinandu-se inca 14 locuri pentru beneficiarii acestui gen de servicii sociale.

„Asigurarea unui nivel de trai decent si posibilitatea de a trai in conditii mai bune este un deziderat ce contribuie la atingerea obiectivului european al coeziunii economice si sociale. Este dreptul fiecarui om, care a muncit o viata intreaga si a contribuit prin munca sa la bugetul national, de a i se asigura conditii de trai decent. Cu totii beneficiem, sau vom beneficia, intr-un fel sau altul, de servicii sociale, iar alocarea fondurilor nerambursabile pentru acest tip de servicii, in mod echilibrat, demonstreaza preocuparea Uniunii Europene pentru cresterea calitatii vietii prin alocarea de fonduri destinate obtinerii de rezultate calitative durabile inclusiv in plan social”, a declarat directorul general al ADR Centru, domnul Simion Cretu.

Alba Iulia 03.07.2009