Generatia 89 – Tinerii despre caderea sistemelor totalitare si viitorul Europei

Proiectul european „Generation ‘89” isi propune sa comemoreze caderea sistemelor comuniste din Europa, vazute prin ochii tinerilor nascuti in 1989. Tineri cetateni care au trait in diferite contexte istorice din noua state europene – Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Germania, Marea Britanie, Polonia, Romania, Ungaria – sunt invitati sa candideze pentru proiectul paneuropean „Generation ‘89”.

Proiectul „Generation ‘89”, desfasurat sub patronajul domnului Vaclav Havel, renumit scriitor si om politic ceh, isi propune sa aniverseze caderea sistemelor totalitare din Europa oferindu-le celor nascuti in anul 1989 o platforma de comunicare. Obiectivul principal al acestui proiect este de a-i aduce impreuna pe acesti tineri si de a le oferi un spatiu in care ei isi pot impartasi experientele trecute si asteptarile pe care le au ca actuali cetateni ai Uniunii Europene.

Tinerii implicati in proiect, selectati de juriile nationale, isi vor imagina viitorul lor si viitorul Uniunii Europene intr-o declaratie comuna pe care o vor redacta in timpul intalnirilor internationale simultane din Bucuresti, Bruxelles, Praga si Varsovia, intre 25 si 28 aprilie 2010. La Bruxelles va fi organizata intre 6 si 8 iunie 2010 o intalnire a unei delegatii a tinerilor cu oficiali ai Uniunii Europene pentru a prezenta Declaratia „Generation ‘89” si opiniile tinerilor cu privire la viitorul Europei si la viitorul lor in calitate de cetateni ai Uniunii Europene.

Toate informatiile despre proiect se gasesc pe pagina www.generation89.eu . Candidaturile se depun on-line in perioada 16 noiembrie – 31 decembrie 2009.

„Generation ‘89” este un proiect dezvoltat in parteneriat de Forumul Cultural Austriac din Praga, Ministerul Federal Austriac pentru Stiinta si Cercetare, British Council, Cafe Babel Sofia, Centrele Cehe, EUNIC – Uniunea Europeana a Institutelor Culturale Nationale, Reprezentanta Flamanda in Cehia, Institutul Goethe, Arhiva Open Society, Institutul Cultural Roman si este finantat de Comisia Europeana prin programul „Europa pentru cetateni”.