In cadrul Saptamanii Europene a IMM ADR CENTRU A PREZENTAT OPORTUNITATILE DE FINANTARE NERAMBURSABILA

Pe parcursul saptamanii trecute, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a participat la o serie de evenimente care au avut loc in diferite judete ale Regiunii Centru, dedicate informarii administratorilor de intreprinderi mici si mijlocii. Reprezentantii ADR Centru au prezentat potentialilor beneficiari prezenti, programul REGIO si oportunitatile de finantare neramursabila disponbile prin Programul Operational Regional pe perioada 2007-2013, precum si alte retele si servicii puse la dispozitia celor care vor sa-si dezvolte afacerile.

In acest moment, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru deruleaza la nivelul Regiunii Centru – formata din judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu – mai multe programe cu finantare nerambursabila din fonduri publice europene. Cel mai important program cu relevanta regionala, este Programul Operational Regional. Regiunii Centru ii sunt alocate prin Programul Operational Regional – REGIO, 483,62 milioane Euro. Axa 4 a acestui program este axa ce contine trei domenii majore de interventie prin care sunt finantate activitatile de dezvoltare a IMM-urilor. In prezent, ADR Centru deruleaza si proiectul finantat de Comisia Europeana in Regiunea Centru – Reteaua BISNet Transylvania, retea prin care cei interesati pot sa-si identifice parteneri internationali de afaceri, pot afla informatii punctuale referitoare la targuri si alte evenimente internationale la care pot participa, le sunt funizate informatii legislative dar si oportunitati de finantare in domeniul cercetarii si inovarii. Catalogul surselor de finantare este un document electronic, realizat lunar de catre Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, in care sunt sintetizate toate oportunitatile de finantare nationale si regionale disponibile lunar spre accesare pentru diferite categori de organizatii, printre care si societatile comerciale. Catalogul contine date utile importante, referitoare la sursele de finantare ce pot fi accesate. Structura catalogului contine date legate de institutia care deruleaza programul de finantare, obiectivele programului, potentialii solicitantii, activitatile eligibile, suma care se acorda, contributia celui ce depune proiectul, termenele limita de depunere ale proiectelor, precum si o adresa de internet de unde pot fi obtinute mai multe informatii.

Pe parcursul saptamanii trecute, Institutia Prefectului din judetul Brasov a organizat, in parteneriat cu ADR Centru si alte institutii, in municipiul resedinta a judetului, Conferinta „Finantare si dezvoltare pentru microintreprinderi, IMM-uri si intreprinderi mari”. Evenimentul s-a axat pe prezentarea finantarilor pentru IMM si intreprinderi mari in activitati productive, pe subventiile acordate pentru personalul intreprinderilor, dar si pe finantarea structurilor de sprijinire a afacerilor si a microintreprinderilor din mediul urban. Celalalt eveniment desfasurat in municipiul Brasov, cu denumirea „Sprijin financiar nerambursabil pentru dezvoltarea initiativei private, prin programele operationale sectoriale si regionale”, organizat de Camera de Comert si Industrie Brasov, a avut o participare de peste 50 de persoane care au putut afla ce surse sunt accesibile spre finantare prin principalele programe destinate IMM-urilor, greselile frecvente intalnite la intocmirea unui proiect de finantare, dar si cum trebuie administrat un proiect in momentul in care s-a obtinut o finantare.
Aceleasi tematici, dar si resurse bancare de creditare a unei societati, au fost abordate in cadrul evenimentului organizat in municipiul Sibiu de catre Corpul Expertilor Contabili si a Contabililor Autorizati. Cu o participare de peste 90 de administratori si reprezentanti de IMM-uri, reprezentatul ADR Centru a prezentat sursele de finantare nerambursabile active la acest moment, precum si celelalte proiecte pe care le desfasoara ADR Centru. Alt eveniment la care au participat reprezentantii ADR Centru, la care s-au abordat aceleasi subiecte, a fost „Proiecte si afaceri sustenabile in judetul Mures”, eveniment organizat de Institutia Prefectului Mures.

„Accesarea serviciilor destinate IMM-urilor va deschide calea spre noi oportunitati de investitii. Asigurarea unei mai bune vizibilitati a IMM-urilor din regiune si accesul la informatii specializate din domeniul politicilor de cercetare si inovare, a legislatiei europene si a programelor de finantare vor reusi sa detaseze aceste firme la nivel local, astfel societatile comerciale romanesti vor reusi sa-si promoveze mai bine serviciile oferite. In Saptamana Europeana a IMM, ADR Centru a participat activ la mai multe activitati destinate extinderii preocuparilor sale de sprijinire si promovare a IMM, de identificare a solutiilor practice pentru consolidarea si dezvoltarea acestora. Pentru imbunatatirea mediului de afaceri, este important ca institutiile cu un profil ca al nostru sa faciliteze contactele dintre IMM si sursele publice de finantare”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru