In Regiunea Centru a fost suspendata depunerea de proiecte pe DMI 3.4 – PESTE 100 PROIECTE DEPUSE PENTRU REABILITAREA DE SCOLI SI LICEE

Incepand cu data de 16 octombrie 2009, ora 12.00, a fost suspendata depunerea de proiecte pe domeniul care vizeaza reabilitarea infrastructurii educationale din Regiunea Centru. Inaintea suspendarii domeniului major de interventie 3.4, un numar de 42 de cereri de finantare nerambursabila au fost depuse la sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru, de catre autoritatile publice locale din comunele si orasele Regiunii Centru. Anuntul privind suspendarea acestui domeniu a mobilizat autoritatile Regiunii Centru pentru a-si incheia documentatiile demarate si pentru a depune proiectele de reabilitare a unitatilor de invatamant arondate. La inchiderea domeniului, un numar de 104 cereri depuse au fost inregistrate de la lansare, 2 dintre acestea sunt deja contractate si 3 se vor contracta in curand, iar bugetul alocat era depasit, inca din 30 septembrie 2009, cu 82%.

Cu un buget de 26,04 milioane euro fonduri nerambursabile, domeniul major de interventie 3.4 al Programului Operational Regional, gestionat la nivelul Regiunii Centru de catre Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, a fost lansat in luna februarie 2008. Bugetul alocat pe o perioada de 7 ani, 2007-2013, finanteaza proiectele ce vizeaza reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea si echiparea infrastructurii educationale preuniversitare, universitare si a infrastructurii pentru formare profesionala continua.

Numarul mare de proiecte depuse pe acest domeniu ilustreaza nevoia unitatilor de invatamant din regiune pentru reabilitarea, modernizarea sau dotarea cu echipamente. Desi perioada 2007-2013, perioada pentru care a fost prevazut bugetul domeniului 3.4, pare mai mult decat suficienta pentru scrierea si depunea proiectelor, numarul proiectelor depuse pe ultima suta de metri demonstreaza ca nu este asa. Depasirea, prin solicitarea de fonduri, cu 150% a bugetului alocat pe unele domenii, duce la suspendarea acestora. Dorind sa-i sustina pe cei ce doresc sa depuna proiecte, ADR Centru a publicat si continua sa publice lunar pe site, informatii referitoare la situatia proiectelor depuse pe domenii, sumele solicitate sau contractate si bugetul ramas disponibil. Prioritizarea proiectelor si a nevoilor locale de investitii tine insa de autoritati, iar in cazul fondurilor nerambursabile, pe ultima suta de metri, se aplica principiul „Primul venit, primul servit”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Pana in prezent doua proiecte au fost aprobate spre finantare, respectiv proiectul „Reabilitarea, modernizarea si echiparea Liceelor “Marton Aron” si “Segito Maria“ din Miercurea Ciuc” depus de catre Consiliul Local al municipiului Miercurea Ciuc si proiectul „Modernizarea Scolilor generale Sinmartinul de Cimpie si Ulies”, depus de comuna Riciu, judetul Mures. Cele doua proiecte contractate vor primi ca finantare nerambursabila suma de peste 5 milioane euro. Alte 4,22 milioane euro din bugetul domeniului, vor fi alocate pentru trei proiecte aflate in etapa de precontractare, ce vor semna in curand contractele de finantare.

Pana la 30 septembrie 2009, au fost depuse la sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru, un numar de 54 de cereri de finantare nerambursabila care solicitau o suma de 67,54 milioane euro, cu 82% mai mult decat valoarea alocata. Dupa evaluarea acestora, 15 proiecte au fost respinse, 5 contractate sau in precontractare, iar cele 34 cereri de finantare ramase solicitau 38,68 milioane euro pentru reabilitarea, modernizarea si dotarea cu echipamente a liceelor, scolilor, atelierelor si laboratoarelor scolare, a campusurilor, centrelor si grupurilor scolare. La inceputul lunii octombrie s-au mai depus 8 proiecte, iar in ultimele 2 zile alocate depunerii s-au inregistrat 42 de cereri de finantare, 4 cereri in data de 15 octombrie si 38 cereri in 16 octombrie.

Alba Iulia, 20.10.2009