O noua premiera nationala in Regiunea Centru – SEMNAREA PRIMULUI CONTRACT DE FINANTARE PE DOMENIUL MAJOR DE INTERVENTIE 4.1

Primul proiect care va beneficia de finantare nerambursabila prin fondurile alocate domeniului major de interventie 4.1 al Programului Operational Regional se va derula in Regiunea Centru. Cu un buget de circa 85 milioane lei, proiectul „Centru de afaceri Sibiu” depus de catre SC TRANSCAR INTERNATIONAL a fost semnat de catre ADR Centru, de beneficiar si de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei exact cand s-au implinit doi ani de la lansarea programului REGIO in Romania. Programul Operational Regional a fost lansat in iulie 2007 la Sibiu si primul proiect din tara semnat pentru DMI 4.1 se va derula tot in Sibiu.

Proiectul „Centru de afaceri SIBIU” a fost depus spre finantare la sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru in cursul anului 2008 si urmareste, prin activitatile propuse, realizarea unei infrastructuri de afaceri care sa duca la imbunatatirea productivitatii muncii si a calitatii produselor si serviciilor, dar si la valorificarea resurselor materiale si a fortei de munca locale. Solicitand o suma de peste 46 milioane lei ca fonduri nerambursabile, alocate prin domeniul 4.1 al Programului Operational Regional, beneficiarul va construi un centru de afaceri modern, ce va functiona in municipiul Sibiu, intr-o cladire de 15 etaje. Proiectul prevede, de asemenea, conceperea unei strategii de marketing si achizitionarea de echipamente tehnologice si mijloace informatice moderne, pentru dotarea centrului. Contributia beneficiarului la bugetul proiectului este de peste 38 milioane lei, iar durata de implementare se va intinde pe o perioada de 25 luni. Prin intermediul centrului, beneficiarul va oferi, pentru firmele ce vor fi gazduite, diverse servicii de tipul consultantei in mai multe domenii, cursuri de instruire, servicii de intermediere, dar si posibilitati de stabilire a unor relatii parteneriale intre membrii centrului. La doi ani de la incheierea proiectului, beneficiarul estimeaza ca in acest centru de afaceri vor fi gazduite 52 de firme, vor fi create un numar de 440 locuri de munca, intre care 41 de locuri de munca pentru personalul centrului. Un alt indicator din proiect prevede cresterea cifrei de afaceri pentru firmele gazduite in cadrul centrului, in medie, cu 7-10% pe an.
„Este un proiect de anvergura care are ca scop atragerea investitiilor, revigorarea si dezvoltarea economiei locale si regionale. Prin acest centru, beneficiarul va asigura IMM-urilor si altor tipuri de organizatii o serie de facilitati si spatii pentru desfasurarea de activitati economice de productie si de prestari servicii. Fondurile nerambursabile sunt alocate pe acest domeniu pentru dezvoltarea investitiilor locale, pentru valorificarea potentialului resurselor umane si materiale ale zonei. Este un proiect amplu, prin a carui implementare beneficiarul si-a stabilit indicatori ce trebuie sa fie realizati, neindeplinirea acestora putand avea un impact nedorit, dar care va fi atent monitorizat si prin care speram ca economia municipiului Sibiu sa dobandeasca plusvaloare”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
Pe acest domeniu major de interventie, pana la 30 iunie 2009, au fost depuse, la nivelul Regiunii Centru, un numar de 9 proiecte. Dintre acestea, un numar de cinci au fost respinse iar trei proiecte au ramas in evaluare. Aceasta cerere de finantare este prima care a fost semnata pe acest domeniu, la nivel national.
Alba Iulia, 20.07.2009