PENTRU NOUL AN 2010, IN REGIUNEA CENTRU SI LANDUL BRANDENBURG – S-AU STABILIT NOI DIRECTII DE DEZVOLTARE ALE PARTENERIATULUI ROMANO-GERMAN

Miercuri, 16 decembrie 2009, la sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru din Alba Iulia a avut loc o intalnire tripartita, la care au participat domnul Ion Dumitrel, presedintele Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Centru, doamna Birgit Schliewenz, reprezentantul Landului Brandenburg in Regiu-nea Centru pentru chestiuni de parteneriat bilateral si domnul Simion Cretu, director general ADR Cen-tru. In cadrul acestei reuniuni au fost analizate rezultatele colaborarii bilaterale romano-germane si au fost stabilite cateva repere ale colaborarii dintre cele doua regiuni europene pe parcursul anului 2010.

Doamna Birgit Schliewenz a prezentat partenerilor romani viziunea Landului Brandenburg privind caile de apro-fundare a relatiilor de parteneriat dintre cele doua regiuni. Reprezentantul Landului Brandenburg in regiunea noastra a subliniat ca dezvoltarea parteneriatului dintre Regiunea Centru si Landul Brandenburg reprezinta o prioritate a noului guvern al landului german.
La randul lor, domnii Ion Dumitrel si Simion Cretu, au prezentat directiile interesele dezvoltarii Regiunii Centru si au subliniat mai multe domenii posibile de cooperare romano-germana. Astfel, in urma discutiilor avute, au fost identificate posibilitati de parteneriat in domeniul revitalizarii centrelor istorice urbane, in domeniul energiilor re-generabile, in domeniile turismului cultural si agroturismului, dar si in ceea ce priveste piata fortei de munca si al recalificarii profesionale. Pe de alta parte, o buna oportunitate de colaborare in domeniul programului LEADER a fost identificata pentru intocmirea strategiilor de dezvoltare locala destinate consiliile locale, inceputul fiind facut in judetul Covasna.
Regiunea Centru si Landul Brandenburg coopereaza deja in privinta definirii unei strategii de dezvoltare in privinta utilizarii eficiente a resurselor de energie regenerabila. In acest sens, la Alba Iulia este deja constituita o Federatie Nationala a Agentiilor care activeaza in domeniul energiilor regenerabile. Aceasta initiativa se va putea dezvolta prin formarea si pregatirea de ingineri in domeniul eolian, printr-un parteneriat de nivel universitar.
Pre?edintele CDR Centru, domnul Ion Dumitrel, a subliniat ca pot fi identificate oportunitati de cooperare in domeniul forestier, pentru gestionarea ecologica a padurilor si pentru buna utilizare a resurselor naturale, in domeniul agroturismului. In plus, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Alba, domnia sa a fost bucuros sa afle de interesul manifestat de judetul german Elbe-Elster cu privire la dezvoltarea unui nou parteneriat interjudetean.
In privinta problemelor generale ale Regiunii Centru, domnul Simion Cretu, director general ADR Centru a discu-tat cu doamna Schliewenz despre cooperarea romano-germana la nivel european, prin intermediul Biroului regi-onal al Regiunii Centru deschis la Bruxelles, necesar pentru promovarea intereselor regionale de dezvoltare economica, dar si in privinta politicilor regionale ce vor fi aplicate in viitoarea perioada de programare a fondurilor europene nerambursabile.

„Ne bucura faptul ca partenerii nostri germani sunt preocupati de aprofundarea relatiilor bilaterale. Am identificat posibilitati concrete de colaborare, de la pregatirea si reducerea efectelor unor dezastre naturale, pana in dome-niile reimpaduririlor sau al unor parteneriate economice punctuale. Relatia noastra cu Landul Brandenburg aduce beneficii ambelor parti si am convingerea ca la nivelul Consiliului Judetean Alba, activitatea noastra s-a imbunatatit semnificativ decat am preluat modelul german de la partenerii no?tri din Brandenburg,” a declarat domnul Ion Dumitrel, Presedintele CDR Centru si Presedinte al Consiliului Judetean Alba.
„Experienta acumulata pana acum in gestionarea fondurilor europene, la nivelul fiecarui judet, dar si in cadrul proiectelor ce au reunit mai multe judete, ne permite sa privim necesitatile de dezvoltare la un alt nivel, adica la nivel regional. A venit timpul sa promovam proiecte mari, de nivel regional, pentru ca solutiile bunei se pot obtine in urma unor astfel de proiecte regionale, in care fiecare judet partener isi poate gasi locul si rolul sau. Cu repre-zentantul Landului Brandenburg am analizat atat colaborarea de pana acum, cat si oportunitatile de parteneriat care ni se deschid incepand cu noul an 2010. Daca intr-o singura intrevedere de doua ore am dezbatut zece teme bine identificate de colaborare, este clar ca in cursul anului viitor relatiile romano-germane intre Regiunea Centru si Landul Brandenburg vor cunoaste o evolutie remarcabila,” a precizat, la incheierea intalnirii tripartite, domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Pentru a incepe noul an cu activitati concrete in domeniul intaririi cooperarii institutionale dintre Romania si Ger-mania, doamna Birgit Schliewenz, reprezentantul Landului Brandenburg in regiunea noastra, domnul Ion Dumitrel, presedintele CDR Centru si domnul Simion Cretu, director general ADR Centru au stabilit ca in a doua jumatate a lunii ianuarie sa aiba loc la Alba Iulia o intalnire de lucru cu domnul Thomas Gerlach, Consul General al Germaniei la Sibiu.