Peste 400 de tineri din Regiunea Centru acceptă provocarea prieteniei europene!

EUROPE DIRECT Regiunea Centru susținut de structura gazdă – Agenţia pentru Dezvoltare Regională CENTRU, în parteneriat cu Asociația Emanoil, propun tinerilor din Regiunea Centru să se implice social și creativ alături de prieteni, să afle informații despre programele dedicate lor, să se distreze și să meargă acasă cu diverse materiale utile. Sub denumirea European Frienship Challenge, tinerii din 12 licee din Regiunea Centru sunt așteptați să se implice la un eveniment dinamic și antrenant, sub supravegherea cadrelor didactice și sub îndrumarea echipei Europe Direct Regiunea Centru.

Evenimentele se organizează în contextul celebrării Anului Internațional al Tineretului, an în care au avut loc numeroase acțiuni cu impact pozitiv asupra tinerilor. Prin acest eveniment aflat la prima ediție, care cuprinde o suită de 12 întâlniri, se va aduce un plus de informații europene elevilor și liceelor participante, într-o  oră plină de dinamism, în care participanții pot fi creativi, preluând idei din materiale și platforme europene. Pe parcursul concursului se colectează părerile și mesajele tinerilor despre Europa, participanții vor răspunde la provocări cu întrebări interactive de cultură generală și vor primi îndrumări prin obiectul cel mai frecvent utilizat de fiecare – telefonul. Echipa cu cele mai multe răspunsuri corecte și cel mai bun timp va fi premiată cu obiecte promoționale, dar fiecare elev va pleca acasă cu amintiri frumoase, cu un set de materiale promoționale, da mai ales cu abilități mai bune de a lucra alături de colegi.

Activitatea propusă este o provocare de ieșire din zona de confort a tinerilor, cărora le dăm posibilitatea de a vedea școala ca un spațiu de învățare prin jocuri, ce pornește de la un mod tineresc de testare a cunoștințelor și care le dezvoltă abilitatea de a lucra în echipă. Fiecare eveniment durează 60 de minute, iar echipele înscrise pot aborda orice strategie în vederea creșterii eficienței rezolvării sarcinilor. Echipa Europe Direct Regiunea Centru, alături de voluntari ai Asociației Emanoil, vor coordona evenimentele desfășurate în fiecare locație propusă. Scopul activității este să facem cunoscute instrumentele de lucru ale Comisiei Europene, programele pentru tineri, să implicăm elevii printr-o activitate care să le declanșeze curiozitatea pentru a afla  mai multe. Astfel, pentru ei stabilim un reper ca punct de informare, constituit de Centrul Europe Direct Regiunea Centru și ADR Centru,” a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Pentru această ediție au fost invitați să participe la activități liceeni din localitățile Regiunii Centru: Alba (Cugir, Teiuș) Brașov (Făgăraș, Rupea), Covasna (Târgu Secuiesc, Covasna), Harghita (Borsec, Toplița), Mureș (Sighișoara, Luduș) Sibiu (Agnita, Mediaș). Elevii vor constitui echipe de câte 4 membri, iar numărul maxim de echipe per liceu este de 10, înscrierea fiind realizată de coordonatorul echipei de elevi.

Activitățile prevăzute implică o competiție în care fiecare echipă primește diverse provocări, care presupun mai multe sarcini de rezolvat în perimetrul școlii cu check-point-uri de verificare și recompensare pri care se vede progresul echipelor și gradul de rezolvare al sarcinilor, dar și un instrument online de prezentare a etapelor, accesibil înaintea începerii fiecărei activități. Sub supravegherea cadrelor didactice, toți participanții au libertatea de a veni cu idei, materiale sau soluții cât mai interesante, care să răspundă solicitărilor lansate în provocări. La finalul activităților, elevii vor avea un nivel de informații mai ridicat cu privire la practicile ecologice, posibilitățile de reducere a risipei energetice, dar și oportunitățile programelor de tineret. Considerăm că, în acest fel, ei își vor îmbunătăți percepția cu privire la beneficiile implicării în comunitate, precum și abilitățile de a lucra în echipă și de a folosi instrumente digitale în organizarea sarcinilor.