Programul Operational Regional 2007-2013 – 2 ani de implementare

Cu un numar de 331 proiecte depuse la nivelul Regiunii Centru pentru finantare nerambusabila prin Programul Operational Regional, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a prezentat, in cadrul unei conferinte de presa organizata marti 28 iulie 2009 la Sibiu, rezultatele implementarii programului la doi ani de la lansare. In premiera nationala a fost lansat, in cadrul aceleiasi conferinte de presa, primul contract de finantare semnat la nivel national pe domeniul 4.1 al Programului Operational Regional.

Prin Programul Regio sunt alocate Regiunii Centru aproape 500 milioane euro iar proiectele depuse la sediul ADR Centru pana la 17 iulie 2009 solicita spre finantare nerambusabila suma de 616,94 milioane euro. Lansat la nivel national in 13 iulie 2007 la Sibiu, Programul Operational Regional a alocat celor sase judete din Regiunea Centru un procent de 10,9% din bugetul total al POR pentru intreaga tara, respectiv 483,62 milioane euro pentru perioada 2007-2013. La doi ani de la lansarea programului o alta premiera nationala a avut loc tot la Sibiu. Lansarea primului contract de finantare semnat la nivel national pe domeniul major de interventie 4.1 al POR, domeniu destinat dezvoltarii durabile a structurilor de sprijinire a afacerilor de importanta regionala si locala, a fost un eveniment organizat in cadrul conferintei de presa dedicata evaluarii celor 2 ani de implementare a Programului Operational Regional.

“In urma cu doi ani Ministrul László Borbély declara ca e bucuros cã Regiunea Centru a spart gheata, depunand pentru finantare primul proiect in cadrul Programului Operational Regional. Acel proiect a fost si primul contractat spre finantare. Pe langa aceasta premiera mai adaugam si primul proiect contractat spre finantare pe domeniul 4.1, dar in acelasi timp si primele rezultate vizibile ale implementarii acestor fonduri prin finalizarea si receptia lucrarilor realizate la Varianta ocolitoare a Brasovului. Pot spune ca toti cei implicati in derularea programului au contribuit la aceste realizari, iar eforturile noastre vor continua si pe viitor pentru a sustine beneficiarii in finalizarea cu succes a proiectelor si pentru a genera rezultate ce vor duce la dezvoltarea intregii regiuni,” a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Dupa doi ani de la lansarea programului REGIO, peste 56% din cele 483 milioane euro, fonduri alocate Regiunii Centru pentru o perioada de sase ani, au fost contractate sau sunt solicitate spre finantare de proiectele ramase in evaluare. Au fost lansate toate cele 12 domenii majore de interventie ale programului, iar din cele 331 de proiecte depuse pana la data de 17 iulie 2009, un numar de 81 proiecte au fost contractate. Valoarea solicitata ca fonduri nerambursabile prin aceste proiecte este de 94,87 milioane euro. In perioada imediat urmatoare alte 26 de proiecte vor semna contractele de finantare, fiind in faza de precontractare. Aceste proiecte solicita spre finantare 32,87 milioane euro fonduri nerambusabile.

Un numar de 156 proiecte au fost respinse iar 68 de proiecte sunt in diferite faze de evaluare si selectie avand o valoare totala a sumei solicitate de 301,45 milioane euro.

Avand in vedere aspectele mentionate putem spune ca valoarea totala a sumei solicitate a proiectelor contractate si ramase in evaluare in cadrul POR la nivelul Regiunii Centru, la 17.07.2009, acopera aproximativ 56,41% din fondurile alocate Regiunii Centru prin POR 2007-2013.

Informatii despre proiectele contractate prin REGIO puteti obtine pe site-ul ADR Centru, www.adrcentru.ro, sectiunea Regio 2007-2013, Lista proiecte contractate.