PROGRAMUL OPERATIONAL REGIONAL ADUCE FONDURI IMPORTANTE LA NIVELUL REGIUNII CENTRU

Regiunea Centru este una dintre cele care reusesc sa atraga cu mare eficienta fonduri nerambursabile prin intermediul Programului Operational Regional. Domnul Vasile Blaga, ministrul Dezvoltarii Regionale si Locuintei a apreciat ca „gradul de utilizare a fondurilor depaseste 33% in Regiunea Centru, fapt care ne demonstreaza ca in aceasta regiune vom putea vorbi despre o dezvoltare economico-sociala echilibrata”.

Pana in data de 30 aprilie 2009 au fost depuse un numar de 287 proiecte la nivelul Regiunii Centru si 9 Planuri Integrate de Dezvoltare Urbana (PIDU), care includ mai multe proiecte fiecare. Valoarea totala a proiectelor este de peste 586 milioane euro, din care valoarea totala eligibila este de aproape 407 milioane euro.
Regiunii Centru i-au fost alocate prin Programul Operational Regional 483,62 milioane euro, reprezentand 10,90% din totalul fondurilor derulate prin Programul REGIO. Distributia fondurilor se realizeaza pe axele prioritare ale acestui program.
Dintre cele 287 de proiecte si 9 PIDU depuse la sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru, pentru finantare nerambursabila prin Programul Operational Regional, un numar de 25 proiecte au fost contractate pana la inceputul lunii mai si au fost respinse un numar de 139 cereri, depuse pe diferite domenii de interventie ale celor 5 axe prioritare. Celelalte proiecte se gasesc in diferite faze de evaluare si selectie, 67 dintre ele aflandu-se in faza precontractuala. Avand in vedere aceste aspecte, valoarea totala eligibila a proiectelor contractate si ramase in evaluare in cadrul Programului REGIO la nivelul Regiunii Centru acopera aproximativ 61,23% din fondurile alocate Regiunii Centru prin acest Program.
Vineri, 15 mai 2009, in Regiunea Centru au mai fost semnate inca doua contracte de finantare prin programul REGIO. Este vorba despre contractul de finantare pentru reabilitarea si extinderea infrastructurii turistice a Orasului Rupea, cu un buget total de peste 30 milioane lei si despre proiectul „Modernizare strazi in Tirgu Mures”, in valoare de peste 50 milioane de lei. Proiectul Consiliului Local Rupea va fi finantat prin Axa Prioritara 5, Domeniul major de interventie 5.1 al Programului Operational Regional, domeniu destinat restaurarii si valorificarii durabile a patrimoniului cultural, iar pentru cel din Tirgu Mures fondurile sunt alocate prin Axa prioritara 2 – Domeniul major de interventie 2.1, ce prevede reabilitarea si modernizarea retelei de drumuri judetene, strazi urbane – inclusiv constructia si reabilitarea soselelor de centura. Cele doua contracte au fost semnate la Rupea si la Tirgu Mures, de catre ministrul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, Vasile Blaga, directorul general al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru, Simion Cretu, si reprezentantii celor doua Consilii Locale – Rupea si Tirgu Mures.
Prezent la cele doua evenimente, domnul Vasile Blaga, ministrul Dezvoltarii Regionale si Locuintei a declarat ca apreciaza foarte mult faptul ca Regiunea Centru este una dintre cele care stie sa atraga cu eficienta fonduri publice nerambursabile, in special prin Programul REGIO.
„Se stie ca daca autoritatile publice locale, primarii si presedintii de Consilii judetene o doresc, se pot realiza proiecte semnificative, pentru dezvoltarea fiecarei regiuni. Desigur, conteaza foarte mult si implicarea din partea Agentiilor pentru Dezvoltare Regionala. As vrea sa felicit reprezentantii Regiunii Centru, care fac parte dintre acele regiuni care merg bine in privinta atragerii de fonduri europene. Am spus acest lucru si la sedinta CM POR si o voi sustine in fata Guvernului ca, in cazul in care, la un moment dat, vor fi anumite regiuni unde nu vor fi suficiente proiecte depuse, sa luam in calcul redistribuirea fondurilor, catre acele regiuni care stiu sa dezvolte proiecte. Consideram ca este un lucru foarte bun ca gradul de utilizare a fondurilor depaseste 33% in Regiunea Centru, fapt care ne demonstreaza ca in aceasta regiune vom putea vorbi despre o dezvoltare economico-sociala echilibrata, in folosul locuitorilor acestei zone a tarii”, a declarat domnul ministru Vasile Blaga.
„Faptul ca Autoritatea de Management a Programului Operational Regional si Comitetul de Monitorizare au constatat un ritm bun de accesare a fondurilor europene in regiunea noastra este un lucru onorant. La nivelul Regiunii Centru avem o conlucrare eficienta, atat la nivelul Consiliului pentru Dezvoltare Regionala, cat si a celorlalte organisme de lucru destinate activitatii pentru asigurarea dezvoltarii regionale. Avem un portofoliu important de proiecte si suntem decisi sa impulsionam depunerea de cereri de finantare pe palierele sociale ale programului REGIO, deoarece tindem spre o dezvoltare echilibrata si de lunga durata a intregii Regiuni, in ansamblul ei. Prin munca depusa de intreaga noastra echipa, am reusit sa fim printre regiunile care au cele mai multe proiecte de finantare nerambursabila prin Programul Operational Regional. Ne propunem ca, in continuare, sa raspundem cu eficienta la solicitarile de informatii privind fondurile nerambursabile puse la dispozitia Regiunii noastre de Uniunea Europeana si sa ne implicam si in alte proiecte prin care incercam sa sprijinim firmele sau administratia publica locala sa se dezvolte”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Alba Iulia, 18.05.2009