Proiectele Regio pentru reabilitarea sistemului medical solicita 28 milioane euro

La suspendarea domeniului major de interventie 3.1 al Programului Operational Regional un numar de 14 spitale si ambulatorii din Regiunea Centru, prin proiectele depuse de catre autoritatile locale, sunt inscrise in competitie pentru finantare nerambursabila, finantare necesara modernizarii si dotarii lor. Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru anunta, odata cu suspendarea termenului limita de depunere a proiectelor pentru reabilitarea si dotarea infrastructurii de sanatate, depasirea, prin fondurile solicitate, a bugetului alocat acestui domeniu cu aproximativ 10 milioane euro.

Cererea deschisa de proiecte pentru domeniul 3.1 a fost lansata in urma cu doi ani, pe data de 22 ianuarie 2008, iar bugetul alocat Regiunii Centru pentru astfel de proiecte a fost stabilit la 18,54 milioane euro. Prin aceste fonduri nerambursabile, autoritatile publice locale vor obtine finantare pentru lucrari de modernizare a cladirilor, a utilitatilor generale si specifice, achizitionarea de echipamente, dar si crearea sau modernizarea in spitale sau ambulatorii, a facilitatilor de acces pentru persoane cu dizabilitati fizice. Vineri 07 mai 2010, ora 12.00, a fost data limita pentru depunerea proiectelor de finantare nerambursabila prin care se pot moderniza si echipa spitalele si ambulatoriile din cele sase judete ale Regiunii Centru. Dupa doi ani de la lansarea acestui domeniu, la sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru au fost depuse de catre consiliile locale si judetene din mediul urban, un numar de 14 proiecte prin care s-au solicitat spre finantare 28,43 milioane euro. Nici un contract de finantare nu a fost semnat pana in prezent pe acest domeniu, iar, din totalul proiectelor depuse, doua proiecte au fost respinse si opt cereri sunt inca in curs de evaluare. Un numar de 4 cereri de finantare se afla in etapa premergatoare semnarii contractelor de finantare, etapa precontractuala, solicitand spre finantare nerambursabila suma de 3,51 milioane euro.

„Reabilitarea si dotarea spitalelor si a ambulatoriilor prin fonduri nerambursabile a reprezentat o oportunitate pentru autoritatile locale, atat din mediul urban cat si cele din mediul rural. Din pacate si bugetul alocat acestui domeniu s-a dovedit a fi insuficient in fata nevoilor de finantare ale oraselor ce au reusit sa depuna proiectele in termen. Prin fondurile alocate domeniului vom reusi sa implementam proiecte de reabilitare si dotare cel putin pentru o parte din infrastructura de sanatate din Regiunea Centru. Conditiile de spitalizare sau aparatura folosita in spitalele si ambulatoriile publice sunt destul de departe de standardele minime europene, insa cetatenii din zonele arondate spitalelor ce vor fi finantate vor putea peste 2-3 ani sa beneficieze de servicii medicale de calitate. Acesta este un aspect ce demonstreaza respectul fata de cetatean, dar si fata de personalul angajat, conform standardelor europene in domeniul sanatatii, motiv pentru care sunt alocate fondurile”
, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Instructiunea privind suspendarea depunerii de cereri de finantare in cadrul Programului Operational Regional 2007-2013 a fost emisa de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului datorita depasirii sumelor disponibile spre finantare prin domeniul major de interventie 3.1.