S-au terminat fondurile alocate dezvoltarii infrastructurii turistice din Regiunea Centru

Joi, 25.02.2010, s-a suspendat la nivelul Regiunii Centru, depunerea de proiecte pe domeniul major de interventie 5.2 al Programului Operational Regional. Acesta a fost ultimul domeniu deschis la nivelul regiunii, prin care se puteau accesa fondurile nerambursabile necesare dezvoltarii infrastructurii turistice din regiune. Dupa doua sesiuni de depunere derulate pe o perioada de 12 luni, au fost depuse spre finantare, de catre cei interesati, la sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru, un numar de 58 de proiecte.

Pe acest domeniu au fost eligibile spre finantare proiectele depuse atat de catre autoritatile publice locale, cat si de catre firme din mediul privat. Pana in prezent, din cererile depuse pe acest domeniu major de interventie, au fost contractate si aprobate spre finantare un numar de 4 proiecte, ce au solicitat spre finantare nerambursabila 5,26 milioane euro. Alte 7 cereri de finantare vor fi contractate in perioada imediat urmatoare, aceste proiecte solicitand pentru dezvoltarea infrastructurii turistice peste 13,08 milioane euro. Relansat in urma cu 4 luni pentru a doua sesiune de depunere, domeniul major de interventie 5.2 al Programului Operational Regional a dispus, in total, de un buget de 25,18 milioane euro, fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea proiectelor turistice din Regiunea Centru. Relansarea acestui domeniu in 23 noiembrie 2009 a fost asteptata de catre potentialii beneficiari pe tot parcursul anului 2009, domeniul fiind suspendat inca din decembrie 2008. Solicitantii de fonduri au avut proiectele pregatite din timp, astfel ca, numai in primele doua zile de la relansarea domeniului, au fost depuse 10 cereri de finantare.

“Aceste proiecte vor contribui la accenturarea oportunitatilor turistice oferite de Regiunea Centru. Avem nevoie de servicii de calitate in turism pentru a putea atrage si multumi oamenii care ne viziteaza regiunea. Din punct de vedere turistic, oportunitatile, potentialul si gradul de dezvoltare, situeaza Regiunea Centru printre primele regiuni la nivel national. In calitate de reprezentant al regiunii si de organism intermediar al programului Regio, ADR Centru va sustine proiectele contractate sa fie finalizate la timp si sa fie atinse rezultatele anticipate de catre cei ce au depus cererile de finantare. Suntem cu totii constienti ca aceste fonduri sunt insuficiente pentru realizarea unor schimbari majore in turismul din Regiunea Centru, dar, in functie de rezultatele acestor proiecte, vom putea negocia pe viitor cu Comisia Europeana, alocarea unui buget mai mare pentru imbunatatirea turismului din regiune”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Prin proiectele depuse pana la data suspendarii, s-au epuizat fondurile disponibile pana la finalizarea programului, in anul 2013 Pana la data de 12.02.2010 au fost deschise un numar de 52 de proiecte din cele 58 depuse. Solicitand peste 19 milioane euro, 12 cereri de finantare se afla in prezent in diferite etape ale procesului de evaluare. Un numar de 29 de proiecte depuse spre finantare pe acest domeniu au fost respinse datorita neindeplinirii conditiilor de eligibilitate specificate in Ghidul solicitantului.