SEMNAREA PRIMULUI CONTRACT DE MARE IMPACT REGIONAL FINANTAT DIN FONDURI STRUCTURALE

REGIUNEA CENTRU BENEFICIAZA DE FONDURI NERAMBURSABILE PRIN „REGIO” PENTRU BAZELE OPERATIONALE IN SITUATII DE URGENTA

Vineri, 12 decembrie 2008, la Tirgu Mures, va fi semnat primul contract de finantare de nivel regional, in Regiunea Centru, prin Programul Operational Regional. Evenimentul va avea loc in Sala cu Oglinzi din cadrul Palatului Culturii din Tirgu Mures, incepand cu ora 12,00, in prezenta domnului Laszlo Borbely, ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei. Beneficiarii finantarii sunt cele sase judete din Regiunea Centru – Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu. Acest proiect a fost depus la sediul ADR Centru din partea Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara „Centrul Transilvaniei”, care reuneste aceste judete din Regiunea Centru intr-un proiect de anvergura regionala pentru imbunatatirea dotarii cu echipamente a bazelor operationale pentru situatii de urgenta. Proiectul va fi finantat prin Axa prioritara 3 a REGIO si a fost initiat de catre medicul specialist in medicina de urgenta, dr. Raed Arafat.

Proiectul Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara „Centrul Transilvaniei”, depus in 12 iunie 2008, prevede imbunatatirea dotarii cu echipamente a bazelor operationale pentru situatii de urgenta la nivelul fiecaruia dintre cele sase judete ale Regiunii Centru, cu un buget total de peste 11,72 milioane euro. Dupa exact sase luni de evaluare si dupa constatarea indeplinirii tuturor criteriilor de selectie, proiectul a ajuns in etapa de contractare. Aceasta cerere de finantare a fost depusa in cadrul Axei prioritare 3 – Imbunatatirea infrastructurii sociale, Domeniul Major de Interventie 3.3 – Imbunatatirea dotarii cu echipamente a bazelor operationale pentru situatii de urgenta. Titlul proiectului este „Achizitionare echipamente specifice pentru imbunatatirea capacitatii si calitatii sistemului de interventie in situatii de urgenta si pentru acordarea asistentei medicale de urgenta si a primului ajutor calificat, in Regiunea 7 Centru” isi propune realizarea unei structuri regionale apta sa actioneze
prompt pentru salvarea vietilor celor aflati in situatii limita. Perioada de implementare a proiectului este de 14 luni, iar suma nerambursabila solicitata de catre Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara „Centrul Transilvaniei” este de 35,114,968 lei. Valoarea totala a proiectului este de peste 42,65 milioane lei, contributia celor sase judete partenere fiind de peste 7 miliarde lei vechi, la care se adauga plata TVA pentru intreaga valoare a echipamentelor achizitionate prin proiect. Inititiava pentru realizarea acestei baze regionale pentru situatii de urgenta a apartinut dr. Raed Arafat, care a pus la punct sistemul SMURD in judetul Mures. Prin acest proiect va fi extins serviciul de urgenta la nivelul intregii Regiuni de Dezvoltare Centru, pe baza parteneriatului dintre judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu.

„Pentru Regiunea Centru este o onoare si o satisfactie deosebita ca se reuseste promovarea unui proiect finantat din fonduri structurale de asemenea anvergura regionala. Acesta este primul proiect de o asemenea relevanta, care se semneaza la nivel national. Acest lucru dovedeste ca Regiunea Centru a gandit proactiv si a inteles prioritatile Uniunii Europene, care priveste cu mare interes dezvoltarea regionalia, inclusiv in domeniul social si al serviciilor medicale. Suntem constienti ca judetele din Regiunea Centru au facut un pas important spre o activitate concertata, comuna, prin care sa asigure locuitorilor acestui areal conditii de viata si siguranta mult mai bune. Este foarte important ca acest lucru s-a realizat prin formarea unei asociatii de dezvoltare intercomunitara, ceea ce indica faptul ca incepe sa se contureze o cultura a parteneriatului si in tara noastra”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, in momentul semnarii contractului de finantare.

In cadrul Programului Operational Regional au fost lansate toate cele 12 domenii majore de interventie, iar la nivelul Regiunii Centru au fost deja depuse un numar de 231 proiecte, din care au fost respinse 109. Proiectele ramase sunt in curs de evaluare si selectie si solicita spre finantare peste 36 milioane euro, fonduri structurale nerambursabile. In cadrul DMI 3.3 Proiectul depus de catre ADI „Centrul Transilvaniei” prevede consumarea a peste 90% din suma totala alocata regiunii pentru finantarea acestui gen de proiecte.

Alba Iulia, 10.12.2008