Sesiune de training pentru specialistii ADR Centru Republica Moldova

Exact in urma cu un an, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru Romania si Agentia de Dezvoltare Regionala Centru din Republica Moldova au semnat, la Alba Iulia, Acordul de parteneriat destinat stabilirii cadrului comun de cooperare. Acum, o noua activitate comuna a marcat sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei, dar si pasul istoric facut de Republica Moldova spre UE, odata cu semnarea Acordului de Asociere, la summit-ul de la Vilnius. O delegatie de specialisti ai Agentiei moldovene au efectuat un scurt stagiu de pregatire la sediul din Alba Iulia al ADR Centru Romania, dupa ce au participat si la manifestarile de 1 Decembrie.

Pe baza prevederilor Acordului de parteneriat bilateral, specialistii ADR Centru din Moldova au colaborat cu partenerii lor romani in domeniul planificarii teritoriale si al dezvoltarii regionale, dar si pe componentele de monitorizare a proiectelor, si in domeniul comunicarii asupra implementarii proiectelor finantate din fonduri nerambursabile. Seminarul organizat la Alba Iulia a venit exact in momentul optim pentru extinderea scopurilor si obiectivelor Uniunii Europene in Europa Centrala si de Est. Aspectele privind planificarea dezvoltarii sunt deosebit de importante, datorita faptului ca, pe baza lor se va realiza procesul de programare financiara a fondurilor nerambursabile europene. Deoarece ambele Agentii de Dezvoltare Regionala partenere impartasesc si-s exprima interesul in continuarea cooperarii, directorii Simion Cretu (Romania) si Tudor Mesina (Republica Moldova) au convenit sa dezvolte acest schimb de experienta in anul 2014, prin proiecte europene comune.

„In sfarsit nu numai noi, de la ADR Centru Romania, dar si intreaga Europa, dam un semnal coerent si clar partenerilor nostri moldoveni, pentru a-i sprijini sa atraga si ei importante fonduri europene pentru dezvoltarea Regiunii Centru din Republica Moldova. Primele teme pe care le-am identificat s-au referit la domeniile planificarii si in sistemul de monitorizare a proiectelor. Am constatat ca in tara vecina Agentia are alt rol decat in cazul nostru. Totusi, deoarece atributiile ne sunt comune, difera doar modalitatile prin care ne urmarim menirea. Si noi si colegii nostri urmarim dezvoltarea regiunilor noastre, prin absorbtia eficienta de fonduri. De aceea, le-am pus la dispozitie cunostintele acumulate de expertii nostri, pentru a-si forma o idee despre procedurile pe care le aplicam. Credem ca astfel de experiente vor fi benefice pentru ambele parti si vom continua aceste schimburi informationale”, a declarat, dupa intalnirile de lucru cu partenerii moldoveni, domnul Simion Cretu, director general ADR Centru Romania.

”Vedem ca parteneriatul nostru devine eficient si avem convingerea ca pe aceasta baza vom putea dezvolta proiecte tot mai importante, care sa sustina, la un moment dat, aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeana. Am vazut cum ADR Centru din Romana a implementat proiecte importante pentru dezvoltarea regiunii formate din judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu. Este adevarat faptul ca regiunea noastra din Moldova este mai mica si noi nu reprezentam decat circa un milion de locuitori, dar invatam sa aplicam proceduri noi, sa ne familiarizam cu standardele europene. Am fost impresionati de sistemul de gestionare a documentelor de la partenerii nostri romani si de felul cum reusesc sa controleze atatea proiecte, prin care se atrag peste 450 milioane euro in aceasta zona. Avem nevoie de expertiza romaneasca, deoarece exemplele de succes trebuie sa fie urmate, iar greselile pot fi evitate mai usor, daca ai parteneri de incredere. Regiunea Centru din Moldova are multe oportunitati, iar cu sprijinul partenerilor nostri, din Romania dar si din alte tari, vom putea sa obtinem si sa utilizam mai bine fondurile disponibile in cadrul programelor de sprijin ale Uniunii Europene”, a declarat domnul Tudor Mesina, directorul ADR Centru Republica Moldova.

In principiu, Acordul de parteneriat cu ADR Centru Moldova, semnat la 1 decembrie 2012, prevede schimburi de experienta in aria regiunilor de dezvoltare, in scopul dezvoltarii capacitatilor tehnice ale angajatilor celor doua ADR, pentru dezvoltarea si managementul proiectelor, precum si pentru stimularea ideilor de proiecte regionale de interes comun, elaborarea acestora si identificarea resurselor financiare pentru implementarea lor. Parteneriatul va asigura transferul de cunostinte privind pregatirea pentru aderare la Uniunea Europeana a Republicii Moldova. In prima faza sunt vizate cooperarea in scopul dezvoltarii si consolidarii legaturilor economice dintre cele doua regiuni, prin organizarea de misiuni economice, evenimente de brokerage in domenii si sectoare economice care prezinta interes pentru ambele regiuni, promovarea schimburilor culturale dintre cele doua regiuni, precum si extinderea cooperarii la nivelul celor doua Consilii de Dezvoltare Regionala.