Sprijin german pentru proiectele de dezvoltare din Regiunea Centru

La sfarsitul saptamanii trecute, conducerea ADR Centru a primit vizita unei delegatii a Landului Brandenburg din Germania, partener traditional al Regiunii Centru. La intalnire au participat doamna Kathrin Schneider, Director al Departamentului de Planificare comuna Berlin-Brandenburg din cadrul Ministerului pentru Infrastructura si Agricultura al landului german si reprezentanta acestui land in regiunea noastra, doamna dr. Birgit Schliewenz. Reuniunea a vizat identificarea unor noi posibilitati prin care proiectele de dezvoltare ale Regiunii Centru vor putea beneficia de sustinere germana, inclusiv la Bruxelles.

Vizita delegatiei germane a fost organizata pentru actualizarea informatiilor privind Regiunea Centru la nivelul Departamentului de Planificare comuna Berlin-Brandenburg, reprezentat de doamna Schneider. In cadrul intalnirii de la sediul ADR Centru au fost analizate atat actiunile intreprinse in parteneriat intre cele doua regiuni, cat si, mai ales, proiectele derulate in prezent de ADR Centru, in cadrul Programului Operational Regional si oportunitatile pentru regiunea noastra oferite de implementarea altor programe si proiecte. Au fost analizate si posibilitatile de acordare a unui sprijin mai important IMM-urilor romanesti, pentru internationalizarea afacerilor, promovarea oportunitatilor de investitii intre cele doua regiuni si interesul reciproc pentru promovarea utilizarii eficiente a surselor de energie regenerabila, precum si protejarea mediului inconjurator.
Doamna Kathrin Schneider a informat conducerea ADR Centru ca landul Brandenburg este pregatit sa acorde sprijin regiunii noastre, pentru imbunatatirea absorbtiei fondurilor structurale puse la dispozitia Romaniei. De aceea, a fost analizata inclusiv oportunitatea de a se propune direct Comisiei Europene, prin intermediul Reprezentantei de la Bruxelles a Landului Brandenburg, o analiza la nivel regional, pe toate programele operationale, a stadiului si problemelor intampinate in procesul de absorbtie a fondurilor europene. Tinand cont de bunele relatii bilaterale si de multitudinea proiectelor comune derulate intre cele doua regiuni europene, doamna Schneider si doamna Maria Ivan, director Organism Intermediar pentru implementarea Programului REGIO din cadrul ADR Centru, au conchis ca sustinerea intereselor punctuale de dezvoltare regionala poate fi impusionata atat prin activitatea doamnei dr. Schliewenz in Romania, cat si prin promovarea europeana a temelor importante de dezvoltare regionala, prin reprezentanta europeana a landului, la Bruxelles.

”Regiunea Centru, a urmarit constant sa foloseasca eficient cunostintele deja dobandite de celelalte regiuni dezvoltate ale Europei. Experienta adusa de partenerii nostri germani, in ultimii ani, in privinta crearii si gestionarii structurilor parteneriale in sectoarele prioritare, va imbunatati cooperarea bilaterala si ne va oferi sustinerea de care avem nevoie in elaborarea politicilor de dezvoltare pentru energie, schimbari demografice, munca si educatie. Avand in vedere ca partenerii nostri pot si doresc sa ne sprijine prin susti-nere directa in fata Comisiei Europene, trebuie sa ne concentram eforturile asupra absorbtiei fondurilor publice de care dispunem, pentru a pregati urmatoarea perioada de programare, ce va necesita noi proiecte dupa anul 2013. Am discutat mult si despre dezvoltarea schimburilor si cooperarii comerciale, pentru impulsionarea sectorului IMM, pe baza unor evenimente de brokerage si misiuni economice, dar am accentuat si necesitatea de a dezvolta proiecte sustenabile, pe baza principiilor enuntate in strategiile europene, care urmaresc cresterea economica bazata pe cunoastere si crearea de locuri de munca pe termen lung, prin subventionarea tehnologiilor ecologice”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Un aspect concret discutat in cadrul acestei intrevederi a vizat organizarea celei de-a doua editii a Misiunii economice a oamenilor de afaceri din Landul Brandenburg in Regiunea Centru, in perioada 16-20 octombrie 2011, cat si posibilitatea organizarii unui schimb de informatii, printr-o vizita similara, a oamenilor de afaceri din Regiunea Centru in landul german. Partenerii din Brandenburg si-am manifestat deschiderea pentru organizarea de actiuni comune, destinate sectoarelor economice preocupate de utilizarea eficienta a resurselor de energie regenerabila si pentru cooperarea in domeniul investitiilor in sectoare de mediu.