Traditiile, multiculturalismul si proiectele comune – pilonii parteneriatului dintre Regiunea Centru si Landul Brandenburg

Inceputul lunii iulie a fost dedicat de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru consolidarii relatiilor bilaterale de parteneriat cu Landul Brandenburg, Germania. In 5 si 6 iulie delegatia ADR Cen-tru a prezentat Regiunea Centru publicului larg din Brandenburg, in cadrul Zilelor Landului, dar aceasta participare a fost incadrata intr-un context mai larg, de prezentare culturala si social-economica. Astfel, au avut loc spectacole de teatru, intalniri intre experti pe probleme tehnice specifi-ce, dar si deschiderea unei expozitii cu totul inedite. In intalnirea cu delegatia ADR Centru, Ministrul Presedinte al Landului Brandenburg, dr. Dietmar Woidke, s-a aratat foarte incantat de modul cum a evoluat parteneriatul dintre aceste doua regiuni europene, pe parcursul a 13 ani.

Organizarea manifestarilor comune romano-germane de la inceputul acestei luni a reprezentat si o buna oportunitate pentru Reprezentantul pentru chestiunile de Parteneriat bilateral dintre Landul Brandenburg si Regiunea Centru, doamna dr. Birgit Schliewenz, sa prezinte conationalilor sai cateva realizari remarcabile din ultimii ani in acest cadru comun. Astfel, unul dintre evenimentele care au precedat Zilele Landului a fost spec-tacolul tinerilor de la Scoala Sf. Iosif din Alba Iulia, desfasurat in fata unei asistente de peste 300 de spectatori, in sala Kutschstall din Potsdam, capitala landului german. Aici, elevi de la scoala albaiuliana, impreuna cu colegii lor din Brandenburg, in special din orasul Cottbus, au pus in scena, exclusiv in limba germana, mai multe piese de teatru, scrise de autori germani. In landul german este pentru prima data cand se realizeaza un astfel de parteneriat cultural, cu o tara din sud-estul Europei. Manifestarea a avut loc in cadrul unui festival denumit ”Intalniri intre generatii”, care a prefatat Zilele Landului Brandenburg Spremberg-2014.

Participarea la evenimentul din Spremberg dedicat publicului larg nu a avut doar un rol de informare si promovare a oportunitatilor turistice, ci si de pregatire a unor noi teme pentru dezvoltarea de proiecte regionale bilaterale, finantate din fonduri europene. In acest context, experti ai ADR Centru au discutat cu omologii lor germani despre teme actuale, in special referitoare la eficienta energetica si protectia mediului. Dupa cum se stie, prin proiectul RenErg-EuReg, derulat in comun de regiunile europene Brandenburg si Centru, Regiunea noastra a devenit prima din Romania care si-a realizat propria Strategie regionala in domeniul eficientei energetice si a utilizarii resurselor regenerabile. Acest proiect a fost continuat cu succes doar de ADR Centru, care, prin proiectul ENESCOM, a sustinut diseminarea informatiilor referitoare la obiectivele energetice pentru anul 2020, respectiv pentru reducerea emisiilor poluante, inclusiv prin consolidarea la nivel regional a ”Conventiei Primarilor”. Din acest punct de vedere, din anul 2012, este de notat faptul ca ADR Centru este singurul punct de contact din Romania cu DG Energy, pe aceasta problematica, de constienti-zare a edililor pentru eficienta energetica.

Discutiile cu expertii germani au vizat, de aceasta data, utilizarea cunostintelor dobandite prin proiectele anterioare, in domenii ca managementul apelor si al deseurilor, reducerea efectelor poluarii, amenajarile forestiere si hidrologice, extinderea agriculturii ”bio” si utilizarea eficienta a deseurilor in producerea de energie. ADR Centru a prezentat potentialilor parteneri germani rezultatele proiectelor regionale in domeniul utilizarii eficiente a materialului lemnos, de promovarea a stilului de viata sanatos si dezvoltare a industriei alimentare si a serviciilor legate de aceasta, pe baza unor produse ecologice, precum si de planificare si dezvoltare rurala pe principiile geomaticii – utilizarea tehnologiilor geo-spatiale de localizare, identificare si exploatare rationala a resurselor agricole. Pe scurt, germanii au fost informati despre progresele realizate in proiectele IdWOOD, PromoBio, I4Food si GrisiPlus, dar a fost prezentata si reteaua de sprijin a IMM, parte a Europe Enterprise Network, creata prin proiectul BisNET Transylvania. Doamnele Silke Görlich si Michaela Baller, reprezentand Institutul de Cercetare CeBRA din Brandenburg, au precizat ca proiectele ADR Centru reprezinta noutati chiar si pentru anumite zone din Brandenburg si au subliniat faptul ca vor pregati spre finantare din fonduri europene un proiect prin care sa fie valorificata relatia om-natura-progres, in sensul utilizarii mai bune a resurselor locale, proiect care sa fie derulat in parteneriat intre institutii administrative si de cercetare din cele doua regiuni, prin care sa se creeze o strategie regionala de management a factorilor de mediu, adaptata specificului local.

Ca o subliniere a realizarilor comune romano-germane, luni, 7 iulie, in ultima zi de lucru a delegatiei Regiunii Centru in Brandenburg, a avut loc deschiderea oficiala, in cladirea Cancelariei de Stat a landului, a expozitiei ”Toleranta si multiculturalismul in doua regiuni partenere din Germania si Romania”. Aceasta expozitie este organizata de Forumul de Cultura German, in cooperare cu Landul Brandenburg, prin activitatea responsabilului cu parteneriatul pentru Regiunea Centru din Romania, beneficiind de sprijinul ADR Centru. Manifestarea este sustinuta de catre Centrala Nationala Brandenburg pentru formare politica si plaseaza cele doua regiuni in centrul discutiilor europene actuale. Vernisajul expozitiei a avut loc la inceputul lunii iunie 2014, la Ambasada Romanei din Berlin. Cand doua culturi se intalnesc pentru prima oara, se remarca in primul rand diferentele. Expozitia de fata isi propune sa aprofundeze datele istorice si dezvoltarea bilaterala din ultimii ani. Raspunsurile la intrebarile privind devenirea istorica si economico-sociala a celor doua regiuni corespund diferitelor perspective prin care sunt analizate temele precizate anterior, dar participantii la vernisaj au descoperit similitudini surprinzatoare intre Landul Brandenburg si Transilvania, in special Regiunea Centru, cu judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu. La deschiderea expozitiei din Potsdam au participat Secretarul de Stat pentru Infrastructura, dl Rainer Brettschneider, care sustine activitatea d-nei Birgit Schliewenz in Romania, alte persoane cu responsabilitate din administratia landului, iar moderator a fost dl. Thomas Braune, purtatorul de cuvant al Cancelariei de Stat. Regiunea Centru a fost reprezentata de dl. Nicolae Marginean, Sef Serviciu Relatii publice din cadrul ADR Centru.

”Parteneriatul dintre Regiunea Centru si Landul Brandenburg a fost demarat in 2001, fiind consolidat de-a lungul timpului prin dezvoltarea unor proiecte comune, prin vizite oficiale ale factorilor de decizie politica si delegatii ale oamenilor de afaceri. Cancelaria de Stat a acestui land a sustinut activ eforturile noastre de dezvoltare, pentru a impulsiona activitatile si proiectele comune derulate in regiunea noastra. Pe langa experienta administrativa a Landului Brandenburg, Regiunea Centru a mai beneficiat, in urma acestui parteneriat, si de un avantajos schimb de bune practici. Acum, in 2014, vedem cum cooperarea se ramifica pe multe paliere. Prin cultura, in piese de teatru si schimburi de cunostinte intre tineri, prin proiecte europene, prin preluarea modelului german de profesionalizare, prin proiecte europene bilaterale si multe altele. Turismul este atractia noastra principala, dar germanii deja stiu ca aici avem si oportunitati excelente de investitii, iar o expozitie in cea mai importanta cladire oficiala a landului aduce o mare valoare parteneriatului nostru. Chiar daca in cadrul expozitiei sunt abordate si subiecte sensibile ale coabitarii europene, unul dintre ele fiind toleranta si buna convietuire, sunt abordate si alte aspecte, ca drepturile omului si protectia minoritatilor, gestionarea monumentelor si personalitatilor istorice, precum si relatia intre om si mediul inconjurator. Prin toate actiunile pe care le-am desfasurat sau le-am sprijinit in aceasta perioada am dorit sa oferim cetatenilor raspunsuri despre evolutia regionala europeana si de a stimula privitorii spre noi provocari, pentru a asigura o dezvoltare echilibrata a Regiunii Centru”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.