Un ghid util pentru accesarea viitoarelor fonduri europene a fost editat în limba maghiară și lansat public la Târgu Mureș

De Ziua Europei, în inima Cetății Medievale din Târgu-Mureș – în prezența președintelui Consiliului Județean Mureș, Peter Ferenc, a primarului municipiului Tg. Mureș, Zoltán Soos, a directorului ADR Centru, Simion Crețu și a mai mult de 20 invitați din mediul public și privat – europarlamentarul Vincze Loránt a lansat publicația „Startoljunk rá!” (Să începem – lb maghiară), din care cei interesați pot obține o imagine de ansamblu despre fondurile europene pentru următorul ciclu bugetar, 2021-2027.

Cel puțin 3 generații au trecut de când Robert Schuman a pus bazele comunității politice și economice europene din care facem parte și la ora actuală. Istoria a dovedit de multe ori că pe de o parte doar printr-o alianță puternică pot fi confruntate cele mai grele încercări, și pe de altă parte doar prin unirea forțelor putem să ne dezvoltăm și să aducem prosperitate. Dacă acum 71 de ani comunicarea era doar un instrument secundar în această construcție europeană, astăzi, în secolul 21, fără o comunicare eficientă și intensivă niciuna din activitățile cotidiene al Uniunii Europene nu ar avea conținut. Asta pentru că tot ceea ce se realizează în Uniune este subsumat unui singur obiectiv: cetățeanul și nevoile sale.

”Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru s-a alăturat cu bucurie acestei inițiative, deoarece este foarte important ca și membrii comunității maghiare să se poată informa în limba lor maternă despre finanțările pe care le pot obține în următorii ani. Rolul nostru, al factorilor decidenți este în primul rând să reușim să conștientizăm potențialii beneficiari despre aceste oportunități, dar și despre modul în care trebuie să se pregătească pentru momentul lansării acestor fonduri, iar publicația lansată astăzi de dl Vincze fără îndoială va ajuta să aducă informația mai aproape de cetățeni.

Noi, ADR Centru, sărbătorim Ziua Europei 2021 prin depășirea pragului de 1000 proiecte contractate în ultimii 5 ani pentru dezvoltarea Regiunii Centru, proiecte a căror valoare totală cumulată depășește 1,5 miliarde euro, dar și prin definitivarea celei de-a doua variante de lucru a viitorului Program Operațional Regional 2021-2027, prin care vom atrage în Regiunea noastră peste 1,2 miliarde euro fonduri nerambursabile. Astfel, vom continua drumul început în urmă cu 22 ani, perioadă în care am atras pentru dezvoltare fonduri în valoare totală de peste 2,7 miliarde euro, prin aproape 3.000 de proiecte în întreaga regiune formată din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu”, a declarat, în momentul lansării publicației maghiare domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Pentru Europarlamentarul UDMR și pentru PPE acest proiect este unul foarte important, deoarece se îmbină cu interesul tuturor instituțiilor europene pentru ca România să aibă o eficiență mai mare în utilizarea fondurilor europene. De aceea, este de apreciat inițiativa de a aduce sub o singură umbrelă oportunitățile de finanțare ale României pentru următorii 7 ani. Ghidul va putea fi găsit de toți cetățenii de etnie maghiară, în cadrul unei suite de conferințe locale, dintre care prima a și avut loc la Târgu Mureș, iar celelalte se vor desfășura în toate orașele transilvane unde comunitatea maghiară este numeroasă. De asemenea, ADR Centru va achiziționa câteva sute de exemplare, cu prețul de 1 euro, pentru a le distribui gratuit în județele Mureș, Harghita și Covasna, precum și persoanelor interesate.

„Având experiența perioadelor trecute, ținând cu diseminarea informațiilor de bază, explicarea sistemului de finanțare și cât de importantă este, am pregătit un îndrumar al fondurilor europene în limba maghiară, care se numește <Startoljunk rá!>, adică să fim gata! Este un joc de cuvinte și dar cred că va fi un instrument serios pentru a înțelege mai bine fondurile europene în această perioadă care urmează. Aș dori să mulțumesc ADR Centru pentru parteneriatul încheiat în pregătirea acestui material și sunt optimist că am putea avea acest îndrumar și în limba română, iar astfel pot să-i mulțumesc domnului director general Simion Crețu. Cred că informația trebuie să ajungă la utilizatori în limba în care le este cel mai ușor să o utilizeze. Pe lângă îndrumar, vom avea și un periplu prin Transilvania, unde grupurile țintă, întreprinzători, organizațiile civile și municipalități, vor avea șansa să se întâlnească cu experți care le vor explica care sunt schimbările noii perioade”, a declarat domnul Vincze Lorant.

Prezenți la eveniment, președintele CJ Mureș, domnul Peter Ferenc și primarul din Târgu Mureș, domnul Zoltán Soos, au apreciat ideea europarlamentarului Vincze, cu atât mai mult cu cât ”acum, când avem mai multe oportunități, această publicație va ajuta munca autorităților locale, ale organizațiilor neguvernamentale și ale întreprinderilor. Anul 2021 este pentru județul Mureș un an al planurilor, punem în acest an bazele solide ale dezvoltării județului, deoarece în următorii patru ani vor exista multe posibilități de finanțare alocate României de UE pentru dezvoltare, pe care trebuie să le folosim cu înțelepciune”. Reprezentanții administrației publice locale din Mureș au subliniat că acest ghid, editat în limba maghiară, este de mare ajutor tuturor, fiind un îndrumar simplificat care prezintă care sunt fondurile europene disponibile și cum se pot accesa acestea.