Workshop international pentru promovarea la nivel european a Strategiei de Specializare Inteligenta a Regiunii Centru

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a finalizat recent Strategia de Specializare Inteligenta a Regiunii Centru 2014-2020 (RIS3), document aprobat pe data de 18 martie 2015 de catre Consiliul de Dezvoltare Regionala Centru. Strategia de Specializare Inteligenta a fost realizata printr-un puternic parteneriat care a adus impreuna reprezentanti ai universitatilor, ai sectorului de cercetare-dezvoltare, ai mediului de afaceri, autoritati locale si ONG-uri, fiind corelata cu principalele documente strategice la nivel national recent adoptate. Pentru promovarea la nivel european a Strategiei de Specializare Inteligenta a Regiunii Centru, ADR Centru va organiza un workshop international, in perioada 27-28 mai la Sibiu, in colaborare cu Platforma S3, eveniment axat pe tematica guvernantei Strategiilor de Specializare Inteligenta.

In ultimii ani, urmand recomandarile Comisiei Europene, tot mai multe regiuni din Europa si-au elaborat propriile strategii de specializare inteligenta, iar unele dintre acestea se afla deja in faza de implementare. In vederea acordarii unui sprijin eficient regiunilor si statelor europene care elaboreaza sau implementeaza strategii de specializare inteligenta, Comisia Europeana a creat, in anul 2011, Platforma pentru Specializare Inteligenta (S3 Platform), gazduita de catre Institutul pentru Studii Tehnologice Prospective din Sevilla. De la crearea sa, platforma S3 a desfasurat o intensa activitate, furnizand informatii, metodologii, expertiza si consiliere factorilor decizionali implicati in elaborarea strategiilor de specializare inteligenta, promovand procesele de invatare mutuala, cooperarea transnationala si contribuind la dezbaterile academice privind specializarea inteligenta. Regiunea Centru a aderat in aprilie 2014 la Platforma S3, fiind una din cele 4 regiuni din Romania membre ale acestei platforme.

Tinand cont de necesitatile de informare de nivel european si national, ADR Centru va organiza, la Hotel Ramada Sibiu, in perioada 27-28 mai 2015, un workshop international organizat in colaborare cu Platforma S3, axat pe tematica guvernantei Strategiilor de Specializare Inteligenta. La acest workshop sunt asteptati sa participe reprezentanti ai regiunilor Lombardia (Italia), Warmland (Suedia) si Saxonia Anhalt (Germania) care alaturi de reprezentanti ai Regiunii Centru si de invitati ai Platformei S3 isi vor impartasi din experientele dobandite in ce priveste elaborarea si aplicarea propriilor strategii de specializare inteligenta. Intalnirea va avea ca obiectiv principal promovarea si mai buna cunoastere de catre marele public a Strategiei de Specializare Inteligenta a Regiunii Centru.

Pe de alta parte, reuniunea de la Sibiu, prima de acest fel din tara, va facilita extinderea legaturilor intre actorii regionali, va permite o comparatie intre structurile de guvernanta ale strategiilor de specializare inteligenta (RIS3) din diferite regiuni europene si va permite invatarea unor lectii pornind de la cazuri regionale si includerea acestora intr-un Ghid metodologic al Platformei S3.