ZIUA EUROPEANA A TURISMULUI PUNE ACCENT PE MOSTENIREA CULTURALA A POPOARELOR

Pentru anul 2010, Comisia Europeana a propus ca Ziua Mondiala a Turismului, 27 septembrie 2010, sa fie sarbatorita intr-un mod deosebit, prin promovarea, la nivel national si european a turismului cultural. Din acest punct de vedere, autoritatile romane vor promova două rute culturale din Romania – una în Transilvania, iar cealalta în Bucovina. Astfel, una din rute cuprinde bisericile-cetati din Transilvania, iar cea de-a doua ruta cuprinde manastirile UNESCO din Bucovina. Pentru reabilitarea unora dintre aceste obiective sunt depuse, la nivelul Regiunii Centru si al Regiunii Nord-Est, cereri de finantare nerambursabila prin Programul Operational Regional.

Adresele catre pagina de web referitoare la Ziua Europeana a Turismului, care va avea loc in data de 27 septembrie 2010, la Bruxelles, cu tema "The role of Cultural Heritage in the renewed European tourism policy", sunt http://ec.europa.eu/enterprise/newsroom/cf/itemlongdetail.cfm?item_id=4326&tpa_id=136&lang=en, alaturi de adresa referitoare la statisticile Eurostat cu privire la transportul aerian de pasageri 2009: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_OFFPUB/KS-QA-10-034/EN/KS-QA-10-034-EN.PDF

Institutul European de Rute Culturale se dedica acestui proiect de revitalizare a traditiilor si a mostenirii cultural a popoarelor europene, acordad atentie si oportunitatilor din Romania. Link-ul catre prima pagina a acestei institutii este: http://www.culture-routes.lu/php/fo_index.php?lng=en&action=quit.

Pe de alta parte, datorita contractiei economice care a lovit intreaga lume incepand cu anul 2008, Comisia Europeana nu neglijeaza turismul social, ca fiind acea forma de turism practicata de persoanele cu venituri mici sau dezavantajate social (prin varsta, dizabilitati, situatie familial), al carei cost este suportat partial sau in intregime de catre guvern (prin subventii), sindicate, case de asigurari sociale. Pentru a cuantifica modul in care aceasta forma de turism se dezvolta la nivelul Uniunii Europene a fost realizat Studiul Calypso. La adresa alaturata se afla publicat acest studiu, realizat in cadrul proiectului cu acelas nume. Acesta include si profilul tarilor participante la proiect, inclusive Romania. http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/tourism/calypso/2010/index_en.htm.