Comisia Europeana a adoptat strategia energetica a UE pentru deceniul urmator

Se estimeaza ca nevoile energetice vor creste rapid odata cu iesirea din criza. De aceea, Comisia Europeana a dezvoltat o strategie ce urmareste sa previna deficitele energetice si sa sprijine cresterea economica. Pentru consumatori, aceasta ar insemna preturi mai bune la carburanti, gaz si electricitate.

Comisia intentioneaza sa inainteze, pe parcursul urmatoarelor 18 luni, cateva propuneri legislative si nelegislative care sa vizeze:

Reducerea consumului

UE va promova eficienta energetica in sectorul transportului si al constructiilor – ramuri care ar permite cele mai semnificative reduceri ale consumului. Proprietarii de imobile si chiriasii vor primi stimulente pentru renovari si alte masuri de economisire a energiei. Guvernele locale si nationale vor trebui sa ia in calcul eficienta energetica a produselor si serviciilor pe care le achizitioneaza. In plus, imbunatatirea sistemului de etichetare energetica ii va impulsiona pe producatori sa creeze bunuri mai eficiente.

Crearea unei piete unice pentru energie pana in 2015

Vor fi inlaturate barierele actuale din calea deschiderii pietelor energetice nationale. Sunt necesare investitii in valoare de 1000 de miliarde de euro pentru a finaliza o retea electrica paneuropeana moderna, care ar permite fiecarei tari sa furnizeze energie in orice alta tara. Proiectele si finantarile destinate modernizarii si extinderii retelei vor deveni prioritare. Instalatiile eoliene si solare din largul marilor ar urma sa fie mai bine integrate in retea, ceea ce ar incuraja investitiile in energie regenerabila.

O singura voce in cadrul negocierilor

Cresterea importurilor si scaderea productiei interne pun statele membre in fata unei concurente externe si mai dure in ceea ce priveste aprovizionarea cu petrol, gaz si carbune. Intreruperea, nu cu mult timp in urma, a aprovizionarii cu combustibil din Europa de Est, evidentiaza nevoia unor masuri coordonate. Daca UE se va alatura statelor membre la masa negocierilor cu furnizorii, acestea vor avea mai multa putere pe pietele internationale.

Inovarea

UE va lansa proiecte care vor promova eficienta energetica in zonele urbane, imbunatatirea tehnologiilor de stocare a energiei electrice, noile tipuri de biocombustibili si retelele inteligente (care pot distribui curentul electric in functie de obiceiurile de consum).

Informarea consumatorilor

Consumatorii vor putea face comparatii de pret si opta pentru alt furnizor. In plus, furnizorii vor avea obligatia de a oferi informatii clare despre facturi

Sursa: www.fonduri-structurale.ro

Documente

Energie