Firmele romanesti isi pot dezvolta activitatile de cercetare-inovare cu sprijin german

Misiunea economica romano-germana, organizata de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru la Brasov, a demonstrat partenerilor germani interesul foarte mare pentru dezvoltarea climatului de afaceri in Regiunea Centru. Evenimentul, realizat sub egida retelei europene Enterprise Europe Network, prin organizatiile sale din regiunea noastra – ADR Centru si Camera de Comert si Industrie Brasov – a reunit la Hotel Aro Palace aproape 90 de participanti, reprezentanti ai administratiei publice locale si oameni de afaceri romani, care s-au intalnit cu partenerii germani, pentru imbunatatirea competitivitatii economice a Regiunii Centru. Delegatia germana – din landurile Berlin, Brandenburg, Saxonia-Anhalt si Thuringia – a inclus firme si experti in cautare de potentiali noi parteneri de afaceri romani specialisti in industria energetica si energie regenerabila, in industria prelucrarii lemnului si a tehnologiei forestiere, precum si reprezentanti ai unor scoli europene, birouri de inginerie, case de asigurari de sanatate, societati de promovare/dezvoltare economica si altele.

Vizita de lucru din acest an a fost organizata in parteneriat cu organizatia Germany Trade and Invest, care reprezinta interfata principala a Ministerului Federal al Economiei din Germania pentru dezvoltarea contactelor de afaceri dintre firmele germane si cele de peste hotare, pentru facilitarea intalnirilor intre reprezentantii oamenilor de afaceri germani si romani. Primul dintre aceste evenimente a avut loc miercuri la Hotel Grand din Targu Mures, iar cel de-al doilea a avut loc in 14 aprilie, de la ora 12.45, la Hotel Aro Palace Brasov.

Faptul ca economia judetului Brasov este foarte dezvoltata si reprezinta, practic, motorul industrial regional, a fost subliniat si de prezenta a peste 80 de oameni de afaceri si reprezentanti ai administratiei publice la Bursa de cooperare, desfasurata in cadrul proiectului BISNet Transylvania. Ieri, la Brasov, cuvantul de bun venit al gazdelor a fost transmis de primarul George Scripcaru, de vicepresedintele CJ Brasov, dl. Andrei Gabor si de presedintele Camerei de Comert si Industria, Silviu Costea. Mesaje de sustinere pentru investitori au transmis dl Peter Alltschekow, director pentru zona Europa de Est, din cadrul GTaI, dl Mihai Pocanschi, din cadrul ADR Centru si dl Werner Braun, presedintele Clubului Economic German din Brasov. Principalele teme abordate in alocutiunile oficialitatilor au vizat felul in care firmele germane din zona de est isi vor putea dezvolta colaborarea cu firmele romanesti din zona Brasovului. Cresterea volumului de schimburi comerciale romano-germane se va face in conditiile in care PIB pe locuitor din acest judet din centrul tarii este cu mai mult de 15% peste media pe tara, cifrat in 2014 la 8675 euro, iar potentialul industrial brasovean este departe de a fi epuizat. S-a discutat despre sustinerea pe care o acorda administratia publica locala, de nivel municipal si judetean, pentru sprijinirea initiativelor private, dar si despre oportunitatile pe care le ofera zona in domeniul creativitatii, cercetarii si inovarii, in domenii ca eficienta energetica, industria aerospatiala si alte domenii tehnologice de varf, chiar si din industria lemnului. De altfel, s-a mentionat faptul ca deschiderea Scolii profesionale in sistem dual de la Fagaras si sustinerea de care s-au bucurat partenerii germani la fiecare vizita in Romania au condus la acordarea unei importante distinctii din partea statului german pentru dl. Werner Braun.
Societatea de comert exterior si marketing regional Germany Trade & Invest sustine societatile din Landurile federale din estul Germaniei (inclusiv Berlin) in dezvoltarea acestora pe pietele externe si se ocupa de promovarea si dezvoltarea economica a firmelor din Republica Federala a Germaniei. Domnul Peter Michael Alltschekow, Director pentru landurile din estul Germaniei, din cadrul GTaI, unul dintre cei mai importanti sustinatori ai cooperarii dintre Germania si Romania, a subliniat ca ”Germania este principalul partener comercial al Romaniei” si ca ”privind in urma, vedem un proces de transformare a economiei romanesti incununat de succes. Cel putin in zona Brasovului acest succes este foarte vizibil, deoarece noi am venit foarte des in Romania, in Regiunea Centru, si am observat cum zona este intr-un proces de dezvoltare intr-un ritm mai alert decat multe zone germane. In zona de est a Germaniei, privim dezvoltarea economica foarte serios si incurajam oamenii de afaceri din landurile estice sa utilizeze eficient infrastructura pe care o avem, beneficiind de costuri competitive de personal si capital, precum si de programe de dezvoltare atractive. Iar intre aceste programe de dezvoltare, misiunile economice pe care le organizam frecvent in Transilvania si in judetele din Regiunea Centru sunt an de an tot mai productive, pentru ca tot mai multe firme incep sa colaboreze si se inregistreaza un salt calitativ al firmelor romanesti".

In cadrul discutiilor Business to Business participantii au fost informati ca obiectivele vizate de acest gen de misiuni economice sunt cele referitoare la valorizarea oportunitatilor economice oferite de Regiunea Centru in ansamblu si de fiecare judet in parte, pentru: atragerea investitorilor germani, crearea de schimburi comerciale si de afaceri intre firme romanesti si cele din estul Germaniei, cresterea specializarii personalului roman, dar si intarirea capacitatii institutionale a administratiei publice locale, pentru a oferi un suport real oamenilor de afaceri si pentru a creste competitivitatea economica a Regiunii. Si in cadrul intalnirii de afaceri din Brasov, ca si cu o zi inainte, la Targu Mures, s-a rediscutat propunerea de pregatire a unei misiuni economice din Regiunea Centru catre Germania, catre landurile partenere din zona de est a acestei importante piete de afaceri, pentru ca firmele romanesti sa acceada mai usor la finantari si sa-si dezvolte mai usor afacerile. In cadrul celor peste 50 de intalniri bilaterale de discutii de la Brasov, temele de interes si schimburile de informatii intre companii s-au referit la constructiile civile si industriale, furnizarea de produse din lemn si productia de articole de mobilier, dar si serviciile conexe sectorului productiv, cum sunt imbunatatirea eficientei energetice si specializarea in domeniul energiilor regenerabile, formarea profesionala si asigurarile de sanatate.

”Partenerii nostri stiu ca ne concentram atentia pe prioritatile Strategiei Europa 2020, adica pe o crestere incluziva, inteligenta, utilizand cat mai bine resursele de care dispunem si cu un efort energetic cat mai redus. Ca o completare a activitatilor noastre orientate spre dezvoltarea judetelor din Regiunea Centru, vin aceste cooperari in domeniul economic. Vrem sa utilizam eficient infrastructura care se imbunatateste permanent in Regiunea Centru, pentru crestere economica, iar judetele din centrul tarii sunt foarte apreciate de catre investitorii germani. Proiectul BISNet Transylvania, prin care am organizat aceste evenimente de cooperare in afaceri, urmareste ca firmele romanesti sa fie mai bine pregatite pentru competitia pe pietele internationale. Aceste intalniri, la Targu Mures sau Brasov, au adus in fata fiecarei firme sau partener german posibilitatea de a dezvolta contacte de afaceri chiar si cu 8 firme romanesti. Am avut in cadrul evenimentului si o vizita de documentare in teren, la un proiect care a beneficiat de resurse nerambursabile pentru investitii si acum se vede impactul acestor finantari si rolul pe care il au in societate. Totul a durat cateva ore, dar fiecare minut a fost considerat foarte util de investitorii germani. Avem proiecte de sprijin pentru IMM-uri, avem proiecte prin care urmarim imbunatatirea pregatirii profesionale, dar ne intereseaza sa crestem vizibilitatea economica si competitivitatea la nivel regional. Temele referitoare la specializarea inteligenta si la dezvoltarea cercetarii si inovarii au fost foarte intens dezbatute la Bursa de cooperare de la Brasov”, a declarat domnul Mihai Pocanschi, director Directia Politici Regionale – Programare din cadrul ADR Centru.