Proiectul ENESCOM – Retea Europeana de centre de informare in scopul promovarii Energiei Durabile si a reducerii emisiilor de CO2 in comunitatile locale

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru implementeaza, incepand cu vara anului 2010, proiectul ENESCOM – European Network of information centres promoting Energy Sustainability and CO2 reduction among local COMmunities. Proiectul este derulat in cadrul unei structuri parteneriale extinse formata din 14 regiuni Europene, coordonate de partenerul lider „Unione di Comuni Valle del Samoggia” – Italia. Asa cum o spune si titlul proiectului, ENESCOM reprezinta o retea europeana de centre de informare avand ca scop promovarea energiei durabile si reducerea emisiilor de CO2 in comunitatile locale.

Proiectul ENESCOM isi propune sa intareasca rolul comunitatilor locale din Croatia, Republica Ceha, Franta, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania si Marea Britanie in diminuarea efectelor schimbarilor climatice, prin crearea unei metodologii comune de promovare si dezvoltare a capacitatii institutionale a partenerilor pentru a actiona in scopul sustinerii energiei durabile.

Proiectul ENESCOM este finantat de Comisia Europeana prin programul “Intelligent Energy Europe”(IEE), un instrument care actioneaza pentru a face din Europa un mediu mai competitiv si inovativ, ajutand-o in acelasi timp sa-si indeplineasca obiectivele ambitioase legate de schimbarile climatice.

Proiectul are un buget total de 1.825.877 Euro si va fi implementat pe o perioada de 30 de luni, incepand cu 1 iunie 2010. Activitatile prevazute urmaresc sa determine un progres in adoptarea de politici energetice durabile si promovarea unui comportament si a unui stil de viata european orientat spre eficienta energetica. Proiectul va promova integrarea și institutionalizarea de actiuni avand ca scop eficienta energetica si utilizarea Surselor Regenerabile de Energie (RES) prin informari largi si activitati de diseminare, inclusiv prin crearea unei retele de birouri de informare locale si regionale. Proiectul ENESCOM presupune si implicarea Conventiei Primarilor și crearea de Planuri de Actiune pentru Energie Durabila (SEAPs) ca puncte de plecare pentru angajarea si incurajarea administratorilor locali in a-si realiza propriile planuri pentru a face fata situatiei si provocarilor din domeniul energiei.

Speranta acestui proiect este ca activitatile lui vor produce efecte mult dupa finalizarea celor 30 de luni de implementare. Creativitatea, ambitia si conectarea cu alte proiecte, accesul la alte informatii, instumente eficace si o viziune pozitiva vor crea conditiile pentru ca schimbarea sa fie posibila.

Biroul regional de informare care va functiona in Regiunea Centru incepand cu septembrie 2011 va oferi localitatilor care vor adera la Conventia Primarilor sprijin in realizarea Planurilor Strategice de Actiune pentru Energie Durabila (SEAP’s). De asemenea, acest birou va organiza campanii de informare si sensibilizare in scoli si activitati de promovare publica a unui comportament ecologic care sa asigure durabilitatea comunitatilor locale.


WEBSITEUL PROIECTULUI:

www.enescom.org