9 MAI – ZIUA EUROPEI, PENTRU EUROPENI! SĂRBĂTORIM DEMOCRAȚIA, UNITATEA, PROGRESUL ȘI PACEA

De Ziua Europei, Europe Direct Regiunea Centru alături de structura gazdă, Agenția pentru Dezvoltare Regională  Centru, propun mai multe activități care nu se limitează doar la 9 Mai, ci sunt programate pe tot parcursul lunii. Anul acesta, în 9 mai 2025, România sărbătorește ”majoratul” pentru statutul de membru al Uniunii Europene. Au trecut 18 ani în care s-au realizat zeci de mii proiecte de investiții și au fost absorbite miliarde de  euro fonduri europene accesate. În acești ani am beneficiat de drepturi noi și putem sărbători din inimă cei 75 de ani de unitate și solidaritate cu ocazia Zilei Europei 2025.

În aceste vremuri de incertitudine globală, Europa rămâne o ancoră a stabilității – un loc  pentru șanse, protecție și oportunități pentru cetățenii săi. UE și instituțiile sale depun eforturi în vederea atingerii obiectivului comun de a asigura prosperitatea și competitivitatea, de a garanta securitatea și apărarea noastră, respectând în același timp valorile fundamentale de care le pasă europenilor. Pentru a marca această ocazie, vor avea loc numeroase evenimente în statele membre ale UE și în întreaga lume, reunind cetățeni din toate categoriile sociale. Instituțiile UE își vor deschide porțile și vor invita cetățenii să le viziteze sediile, să le descopere activitatea și să se implice într-o gamă largă de activități educaționale și de divertisment.

România și Regiunea Centru sărbătoresc împlinirea a 18 ani europeni. În această perioadă  scursă din 2007, am crescut de la an la an, cetățenii au obținut mai multe drepturi și fiecare comunitate a avut șansa de a se dezvolta. În acești ani România a absorbit net aproape 67 miliarde euro. Aceste fonduri europene și investițiile în fiecare comunitate din regiune, au creat noi locuri de muncă sau au asigurat creșterea salariilor oamenilor. Pe regiune în acești ani am beneficiat de o creștere salarială de peste 500 euro/salariat pe regiune, o reducere importantă a șomajului și o creștere a Produsului Intern Brut medie/persoană  cu 14.900 euro, indicatori care arată îmbunătățirea nivelul de trai al cetățenilor. Și putem vedea în fiecare județ drumuri, școli, blocuri modernizate, iluminat public modern, extinderi ale rețelelor de utilități, dar și multe firme private care s-au extins pe piața națională și externă. Dacă ne raportăm la actualitatea din țară, am pute spune că România e acum, la 18 ani de când a intrat în Uniune, ca orice adolescent cuprins de un sentiment de curaj și îndrăzneală, care crede că viitorul e garantat bun, indiferent de ce decizie ia. Nu este chiar așa, de aceea consecințele alegerilor fiecăruia dintre noi, fiindcă vor exista, se vor vedea și multiplica în următorii ani. Misiunea Centrului nostru Europe Direct este de a promova Europa,  deoarece lucrează pentru idei ți valori europene. Realizările care strălucesc azi,  peste câțiva ani pot fi afectate de timp dacă nu sunt întreținute, iar testul timpului a demonstrat că susține valorile care ce sunt mai presus chiar și de oamenii ce le promovează”,  a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Despre primii pași europeni: 

Primii pași către Uniunea Europeană de azi au început în urmă cu 75 ani, în 1950. În urma ravagiilor celor două războaie mondiale care au lăsat în urmă o Europă distrusă, dezbinată și slabă, principalele state implicate în război, politicienii europeni care au trăit cele două dezastre au avut o viziune: ”țările europene să-și pună în comun resursele strategice, pentru a face ca războiul dintre rivalii istorici, cum ar fi Franța și Germania, să fie „nu numai de neconceput, ci și imposibil din punct de vedere material”. În declarația sa, Schuman, ministrul francez de externe, a spus „Nu am reușit să realizăm o Europă unită și ne-am confruntat cu războaie. Europa nu se va construi dintr-o dată sau ca urmare a unui plan unic, ci prin realizări concrete care vor genera în primul rând o solidaritate de fapt.”

Declarația Schuman, a pus bazele Uniunii Europene și a pregătit terenul pentru o eră fără precedent de prosperitate, pace, democrație, solidaritate și cooperare în Europa. Acești primi pași au dus la crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului deoarece ”punerea în comun a producțiilor de cărbune și oțel […] va schimba destinele acelor regiuni care s-au dedicat în trecut fabricării muniției de război, dar care au fost, în același timp, cele mai constante victime ale conflictelor”, fiind fundamentul pentru crearea unei Uniuni care urma să devină puternică la nivel mondial, apărând drepturile cetățenilor și făcând față celorlalte puteri, atât economic, cât și politic sau social.

Acum, mai mult ca oricând cu un război la granițele sale cu o profundă criză a  resurselor și a economiilor sale, Uniunea Europeană are cea mai mare nevoie de încrederea și unitatea cetățenilor săi.

La nivelul Regiunii Centru, activitățile programate în această lună cuprind printre altele, evenimente pentru  liceeni și cetățenii din cele 6 județe desfășurat, eveniment în parteneriat română-bulgar sau română-polonez, săptămâna verde cu acțiuni de mediu sau activități dedicate oportunităților europene pentru mediul privat.