Landul Brandenburg și Regiunea Centru, cooperare pentru educație, cultură și pace!
În această lună, dedicată Europei și păcii pe continentul nostru, Reprezentanța Landului Badenburg în Regiunea a cooperat cu Departamentul pentru Europa din cadrul Ministerului de Finanțe și Afaceri Europene din Brandenburg pentru organizarea unui concert cartabil dedicat Ucrainei și cetățenilor acestei țări, eveniment care a avut loc la începutul acestei luni în biserica Sfântul Nicolae (St. Nikolaikirche) din Potsdam. Peste 400 de invitați au participat la evenimentul în cadrul căruia orchestra “Grenzenlos” (”Fără granițe”) a cântat simfonia păcii: “Dona Nobis Pacem”. La aceste activități se adaugă schimburile educative între elevi din Sebeș și Wittstock, dar și donații de carte sau piese de teatru cu elevi români și germani.
Partenerii concertului de la Potsdam au fost asociația „Musik und Leben” e. V. Luckau, Academia de Muzică și Cultură Wildau, Reprezentanții Oficiali al Parteneriatul între Landul Brandenburg și Regiunea Centru, Stowarzyszenie Muzyczne „BIS” din Polonia și Școala de Muzică Sibiu din România. Șapte tineri și foarte talentați muzicieni de la Școala de Muzică Sibiu s-au integrat rapid în orchestră și au avut posibilitatea să-și demonstreze profesionalismul în calitate de prim-violoniști. Desigur, execeptând concertul și repetițiile, au beneficiat de oportunitatea de a explora atât Potsdam cât și orașul de unde provine această orchestra: Luckau și regiunea sa înconjurătoare, Spreewald.
Oricât de actuală pare simfonia „Dona Nobis Pacem”, ea a fost compusă de compozitorul britanic Hazel Leach în anul 2012. În patru acte, muzicienii își duc ascultătorii într-o călătorie emoționantă prin vremuri de război și se reîntorc la pace și armonie. Începând cu sentimentul de conviețuire pașnică, lipsită de griji în atmosfera deprimantă a haosului, tristeții și suferinței din timpul războaielor trecute și prezente, finalul operei oferă speranță și încredere, prin accentual final care intonează „Dona Nobis Pacem” – (Doamne) oferă-ne pace!
Orchestra „Grenzelos/Bordeless” a fost fondată în 1998, ca orchestră a Școlii de muzică ”Holger Miertsch” din Luckau. Ideea de bază a acestui grup artistic a fost să comunice publicului că doar pacea, cultura și educația pot depăși liber orice granite, dar și prejudecățile și modurile de gândire învechite. Limbajul emoțional al muzicii ar trebui să conecteze generații, stiluri și oameni din diferite națiuni. Repertoriul orchestrei include cântece populare din diferite țări, muzică tradițională de fanfară, titluri vechi de swing și lucrări simfonice. Simfonia „Dona Nobis Pacem” a fost interpretată de 17 ori în proiecte internaționale din Germania, Polonia și Lituania. Spectacolele programate în România și Austria au fost amânate din cauza pandemiei de corona.
Dr Birgit Schliewenz, Reprezentant Oficial al Partenariatului bilateral Bradenburg – Regiunea Centru a precizat: „Dona Nobis Pacem este un apel să învățăm din războaiele trecute și prezente, să trecem dincolo de ură și să lucrăm împreună la rezolvarea problemelor care amenință existența omenirii. Mă bucur că tinerii artiști români s-au integrat în această orchestra germane și au contribuit la mesajul unanim de pace. Am văzut cum, gânditori, dar și încrezători, oamenii care au umplut St. Nikolaikirche din Potsdam, au fost convinși să se implice în oprirea oricăror războaie în Europa”.
Pe de altă parte, la jumătatea lunii mai, domnul Klaus-Peter Krüger, reprezentând Parteneriatul dintre Landul Brandenburg și Regiunea Centru, a sprijinit vizita la Wittstock a doi elevi din clasa a X-a din cadrul Liceului German Sebeș. Isabella Schelberger și Miruna Jurcă au susținut o prezentare de fotografii la centrul de tineret Wittstock colegilor germani prin care au vorbit despre patria lor, despre Transilvania și Mühlbach/Sebeș, dar și despre România în ansamblu.
Klaus-Peter Krüger pregătise un test pentru liceenii germani, iar rezultatele acestuia au fost și realiste, dar și amuzante: România este o țară membră a UE și NATO și are granițe cu Moldova, Serbia, Ungaria și Ucraina, iar Transilvania este o regiune foarte frumoasă… iar vampirilor nu le este frică de soare! Au fost amintite minoritățile germane, precum sașii transilvăneni, dintre care aproximativ 13.000 trăiesc și astăzi în România. Isabella i-a lămurit pe colegii lor și despre gradul de dezvoltare din România: „Avem internet rapid și o rețea mobilă bună, ceea ce ne-am dori să aveți și aici”.
În septembrie, elevii liceului ”Polthier” urmează să călătorească din nou la Sebeș/Mühlbach, în timp ce alți elevi români vor face o vizită în Germania în luna iunie, pentru a prezenta o piesă de teatru școlar în cinematograful ”Astoria” din Wittstock. Această cooperare educațională durează de peste cinci ani, dar din primăvara anului 2020 totul a trebuit să fie suspendat din cauza pandemiei de corona. „Pandemia a lovit puternic și Germania și România, dar sper că acum putem reînvia acest proiect de inimă”, a spus directoarea germană Laura Sandor.
În acest context, ADR Centru va primi vizita unei delegații din cadrul Departamentului pentru Europa a Ministerului de Finanțe și Afaceri Europene al Landului Brandenburg. Delegația, condusă de domnul Christian Schärf, șeful acestui departament, va participa la premiera piesei de teatru ”Legende”, pregătită de elevii Liceului German din Sebeș, programată pe data de 26 mai 2022, la Casa de Cultură ”Lucian Blaga” din municipiu. Ulterior, în cadrul parteneriatului bilateral româno-german, elevii români vor prezenta piesa și în Landul Brandenburg. La Sebeș, oaspeții germani vor participa la Festivitatea de sfârșit de an a clasei a XII-a din cadrul Liceului German și vor avea o sesiune de discuții cu viceprimarul din Sebeș, Dorin Albu, după care vor participa la o donație de cărți germane către Liceul German. La sfârșitul acestei săptămâni, delegația germană se va întâlni cu conducerea ADR Centru pentru o analiză a activităților de parteneriat și pentru stabilirea unor teme privind dezvoltarea pe viitor a relațiilor bilaterale Brandenburg – Regiunea Centru, în baza noilor proiecte și priorități regionale.