La Cozmeni, Harghita, utilizarea fondurilor europene aduce eficiență energetică și eficientizarea utilizării bugetului public

Eficientizarea energetică este o preocupare importantă pe agenda oricărei administrații publice locale, mare sau mică. Nu face excepție nici administrația locală din comuna Cozmeni, care a obținut finanțare nerambursabilă pentru reabilitarea energetică a clădirii în care funcționează Primăria, Căminul cultural și un centru cultural.

Contractul de finanțare a proiectului „Reabilitarea energetica la clădirea C2 din CF55058, compus din sediu Primărie, Cămin cultural și Centru cultural din comuna Cozmeni”, în valoare totală de 14.083.773.03 lei din care valoarea nerambursabilă este de 11.665.247,05 lei, a fost semnat cu ADR Centru, Autoritatea de Management a Programului „Regiunea Centru” în cadrul Priorității 3 – „O regiune cu comunități prietenoase cu mediul”, Acțiunea 3.2 – „Eficiență energetică în clădiri publice”.

„Schimbările climatice, pe care nici cei mai înverșunați negaționiști nu le mai pot contesta, pun presiune supra oricărei comunități responsabile. Pe de o parte există nevoia de reducere a emisiilor de gaze ce efect de seră, iar pe de altă parte pentru reducerea costurilor cu energia, pentru că știm că cea mai costisitoare, financiar și climatic, este energia din combustibili fosili. Comunitățile mici sunt cele mai vulnerabile și de aceea este îmbucurător să vedem astfel de comunități care apelează la fondurile nerambursabile, edili care se mobilizează și ies din logica «suntem prea mici pentru o luptă atât de mare». Pentru noi, la ADR Centru, nimeni nu este prea mare sau prea mic, ci vedem valoarea și preocuparea pentru binele public. Fără finanțarea nerambursabilă, este greu de crezut că o comunitate de aproximativ 2.200 de oameni, cu economie preponderent agricolă, cum este cea a comunei Cozmeni, ar fi reușit reabilitarea energetică a acestui obiectiv important pentru viața comunității. La ADR Centru avem alocate peste 61 de milioane de euro pentru eficientizarea energetică a clădirilor publice și rezidențiale, în cadrul PR „Centru”, dar am monitorizat și absorbția efectivă a peste 70 de milioane de euro, în același scop, în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, în Regiunea Centru”, a declarat Simion Crețu, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Centru.

Clădirea care va fi reabilitată energetic, a fost construită în anul 1943. Regimul de ocupare al clădirii este în uz curent și funcțională, fiind folosită de către administrația publică locală și comunitatea locală pentru activități culturale, ea găzduind pe lângă primărie și căminul cultural și un centru cultural.   Lucrările de intervenții propuse au ca scop creșterea performanței energetice a clădirii, ținând cont de condițiile climatice exterioare, de cerințele de confort din interior și de nivelul optim din punct de vedere al costurilor. Imobilul necesită reparații capitale la: instalații, finisaje, tencuieli, zugrăveli, finisaje interioare.

Urmare a executării acestor lucrări, estimate a se finaliza în aprilie 2027, se va îmbunătăți eficiența energetică a clădirii de peste 1.120, mp, se va obține o reducere  de 50 de ori a emisiilor de la 242,500 tone CO2 la mai puțin de  4,8 tone CO2 și o reducere de 6 ori a consumului de la 704,800 MWh/an la 118,054 MWh/an.

Pentru mai multe detalii, puteți consulta fișa de proiect atașată.

Dacă doriți informații în timp real despre PR Centru și alte oportunități, puteți instala aplicatia PRoCentru disponibilă pe Android sau iOS. Pe website-ul programului www.regiocentru.ro, în secțiunile Implementare Program sau Comunicare, găsiți mai multe situații, informări, harta contractelor și listele de beneficiari.