Sprijin pentru comunitatile locale, prin proiectul ENESCOM

Proiectul ENESCOM „Reteaua Europeana a Centrelor de Informare in Scopul Promovarii Sustenabilitatii Energetice si a Reducerii Emisiilor de CO2 in randul Comunitatilor Locale” a fost initiat de catre Comunitatea Montana Unione Valle del Samoggia (Italia) si si-a propus sa cresca rolul comunitatilor locale din Croatia, Republica Ceha, Franta, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania si Marea Britanie in diminuarea efectelor schimbarilor climatice.

Prin intermediul ENESCOM au fost sprijinite sa adere la Conventia Primarilor 7 localitati din Regiunea Centru: Cugir, Rasnov, Targu Mures, Sacele, Sfantu Gheorghe, Fagaras si Zlatna, acestea adaugandu-se altor 8 orase si comune din Regiunea Centru care au aderat a Conventia primarilor: Aiud, Alba Iulia, Avrig, Brasov, Sighisoara, Santimbru, Berghin, Ighiu. Cu sprijinul proiectului ENESCOM am furnizat consiliere si sprijin celor 7 primarii aderate pentru elaborarea Planurilor de Actiune pentru Energie Durabila. Astfel, patru din cele 7 primarii vor reusi sa-si transmita Planurile de Actiune pentru Energie Durabila la Oficiul pentru Conventia Primarilor pana la finalul lunii noiembrie 2012. Celelalte trei primarii lucreaza inca la aceste planuri si speram ca pana in martie anul viitor sa fie finalizate.
Aceste planuri de actiune contin masuri si proiecte concrete care vor duce la reducerea emisiilor de CO2 in aceste localitati cu cel putin 20% pana in anul 2020. Actiunile pe care si le propun acest localitati constau in reabilitarea termica a cladirilor publice sau inlocuirea sistemelor de incalzire pentru a se obtine o eficienta energetica crescuta, producerea de energie din surse regenerabile, modernizarea sistemelor de iluminat public, realizarea de piste pentru biciclisti, modernizarea parcului auto cu vehicule hibrid sau cu consum redus de combustibil, etc.

Tot in cadrul ENESCOM au fost infiintate doua birouri de informare pe tema energiei durabile. Aceste birouri au fost deschise in luna septembrie in localitatile Alba Iulia si Sfantu Gheorghe si au organizat in cadrul proiectului ENESCOM mai multe evenimente cu caracter informativ si educativ pentru cetateni, elevi, administratia locala. Aceste evenimente au constat in:
– organizarea a doua laboratoare domestice pentru cetateni unde publicul larg a obtinut informatii despre metode prin care pot sa-si economiseasca consumul de energie in locuinte, au fost distribuite chestionare prin care cei prezenti si-au testat cunostintele in domeniul eficientei energetice si impactului schimbarilor climatice
– a fost conceput un modul didactic pentru clasele V-VIII pe tema energiei durabile care a fost predat experimental in sase scoli din regiune si va fi pus la dispozitia inspectoratelor scolare pentru a fi preluat optional in scoli. In acest sens au fost organizate si doua sesiuni de instruire cu profesorii si sapte scoli din regiune care vor fi pregatiti sa prezinte acest modul elevilor din scolile lor.
– au fost organizate patru evenimente de promovarea a conceptului de energie durabila, cu ocazia zilelor “:Scoala Altfel” la Grupul Scolar de Chimie Industriala din Ocna Mures, in cadrul zilelor oraselor Covasna si Cugir, si cu ocatia Targului de Energii Regenerabile ALEA 2012,
– au fost organizate trei seminarii pentru autoritatile locale din Regiune in cadrul carora au fost prezentate tehnologii si inovatii in iluminatul public si transportul urban care pot duce la reducerea consumului de energie, au fost prezentate bune practici ale altor autoritati locale in implementarea Planurilor de Actiune pentru Energie Durabila.
Cca 600 de persoane au beneficiat in mod direct de informatii si consiliere pe tema energiei durabile ca urmare a actiunilor realizate prin ENESCOM.

Ca urmare a eforturilor noastre, Directoratul General pentru Energie al Comisiei Europene ne-a propus sa devenim Coordonatori Teritoriali ai Conventiei Primarilor. Acordul de Colaborare cu DG ENER a fost semnat in luna iunie 2012. Comisia Europeana recunoaste entitatile care actioneaza in calitate de Coordonatori Teritoriali ai Conventiei ca fiind principalii sai aliati in transmiterea mesajului si in cresterea impactului Conventiei Primarilor. Coordonatorii Teritoriali au rolul de a oferi indrumare strategica si asistenta tehnica municipalitatilor care detin vointa politica pentru a adera la Conventia Primarilor dar carora le lipsesc competentele si / sau resursele necesare pentru a indeplini criteriile de aderare, in special in ceea ce priveste realizarea, adoptarea si implementarea Planurilor de Actiune pentru Energie Durabila.
Prin acordul de parteneriat incheiat, Directoratul General pentru Energie recunoaste public ca ADR Centru este un actor major in cadrul Conventiei Primarilor, in calitatea sa de Coordonator Teritorial al Conventiei, pentru acordarea de sprijin autoritatile locale din Regiunea Centru. In aceasta calitate vom realiza atat actiuni de informare si diseminare a obiectivelor Conventiei Primarilor pentru autoritatile publice locale din Regiunea Centru cat si sprijin tehnic pentru elaborarea Planurilor de Actiune pentru Energie Durabila.

Proiectul ENESCOM, “European Network of information centres promoting Energy Sustainability and CO2 reduction among local COMmunities” – IEE/09/667/SI2.558230, este finantat prin programul Intelligent Energy – Europe. Durata proiectului a fost de de 30 de luni, (Iunie 2010 – noiembrie 2012) iar bugetul total al proiectului este de 1.825.877 Euro, din care suma alocata ADR CENTRU este de 131.610 Euro.

Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru, str. Decebal nr. 12, Alba Iulia, tel. 0258 818616, fax. 0258 818613, e-mail: office@adrcentru.ro, persoana de contact: Ovidia Caba.