Invitație la workshop-ul ARCADIA, Sibiu, 3 iunie 2025

ADR Centru organizează la Sibiu un Workshop tematic, în cadrul proiectului ARCADIA, pentru Evaluarea consecințelor schimbărilor climatice în Regiunea Centru, prin intermediul instrumentului inovator ”Scorecard for Transformative Change”.

Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru adresează tuturor celor interesați de consecințele schimbărilor climatice, invitația de a participa în 3 iunie 2025, la Sibiu, la un workshop dedicat analizei efectelor schimbărilor climatice în Regiunea Centru, cu accent pe principalele tipuri de hazard climatic înregistrate în ultimele două decenii: seceta, inundațiile și valurile de căldură.

Workshop-ul va avea un caracter aplicativ și va include utilizarea unui instrument inovator dezvoltat în cadrul proiectului – Scorecard for Transformative Change, creat de partenerii ARCADIA împreună cu Climate-KIC. Acest instrument oferă un cadru structurat pentru susținerea schimbărilor transformatoare, prin evaluarea nivelului de pregătire al regiunii, identificarea lacunelor și formularea de propuneri pentru îmbunătățire, cu accent pe soluții bazate pe natură.

Participanții la workshop vor participa în funcție de interes, în cele trei grupuri de lucru, corespunzătoare hazardelor climatice majore identificate în Regiunea Centru: Inundații (cu accent pe rolul pădurilor), Secetă (cu accent pe agricultură), Valuri de căldură (cu accent pe conservarea energiei). În cadrul fiecărui grup de lucru, va fi aplicat instrumentul Scoreboard for Transformative Change pentru a identifica soluții adaptative.

Evenimentul continuă activitățile demarate în anul 2024 în cadrul proiectului ARCADIA  – ”TrAnsformative climate ResilienCe by nAture-baseD solutions in the contInentAl bio-geographical” , proiect prin intermediul căruia ADR Centru urmărește să îmbunătățească și să adapteze politicile care sprijină comunitățile din Regiunea Centru în elaborarea documentelor și politicilor privind adaptarea la schimbările climatice și pregătirea acestora pentru participarea la Misiunea UE de adaptare la schimbările climatice. Până în prezent, trei municipii din Regiunea Centru au semnat Carta Misiunii pentru Adaptare la Schimbările Climatice: Brașov, Sibiu și Târgu Secuiesc.

În acest context, invităm pe toți cei interesați de tematica consecințelor schimbărilor climatice în regiunea Centru să participe la acest workshop tematic care va avea loc în 3 iunie 2025 la Sibiu. ÎNREGISTRARE WORKSHOP

Pentru mai multe informații despre proiectul ARCADIA vă invităm să accesați https://www.arcadia-adaptation.eu/.

Informații de background

Proiectul ARCADIA își propune să contribuie la sprijinirea implementării Misiunii de adaptare la schimbările climatice din cadrul Programului Orizont Europa. Prin proiect se are în vedere dezvoltarea unor rețele coerente pentru dezvoltarea infrastructurii verzi și/sau albastre și asigurarea accesului organizațiilor implicate, la date actualizate și bune practici privind dezvoltarea de soluții bazate pe natură pentru adaptarea la schimbări climatice.  În cadrul proiectului vor fi elaborate strategii pentru 5 regiuni model și pentru 3 regiuni replicator situate în regiunea biogeografică continentală, ce acoperă peste un sfert din teritoriul UE incluzând, integral sau parțial, teritoriul a 13 state membre (zone întinse din Franța, Germania, Italia, Polonia, Republica Cehă și Bulgaria, precum și părți semnificative din Danemarca, Belgia, Austria, Slovenia și România, Luxemburg si 3% din teritoriul Suediei). În cadrul proiectului, Regiunea Centru va îndeplini rolul de replicator. Prin acest proiect, partenerii își propun să multiplice modelele ARCADIA în 150 de regiuni și comunități europene astfel încât acestea să răspundă mai eficient schimbărilor climatice. Inițiativa ARCADIA își propune o abordare regională, transformativă, care să implice autoritățile locale și regionale, societatea civilă, cetățenii și întreprinderile, și care pune accentul pe schimburi de cunoștințe și de exemple de bună practică privind adaptarea la schimbările climatice, inclusiv pe conceperea unor programe care să răspundă nevoilor regiunilor.