Companiile din sectorul privat din Județul Mureș primesc sprijin în implementarea proiectelor finanţate prin Programul Tranziţie Justă

PROGRAMUL TRANZIȚIE JUSTĂ ÎN REGIUNEA CENTRU

Consiliul Judeţean Mureş, ca lider al Grupului de coordonare a tranziției la neutralitate climatică la nivelul județului Mureș, în parteneriat cu Agenţia de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru) şi cu Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Mureş, a organizat marți, 15 iulie, o întâlnire de lucru cu beneficiarii proiectelor de investiții productive pentru dezvoltarea IMM-urilor din judeţul Mureş finanţate din Fondul de Tranziţie Justă (FTJ).

Scopul evenimentului a fost de a oferi sprijin în implementarea proiectelor contractate de către IMM-urile mureşene în vederea diversificării economice durabile, a creșterii competitivității și a capacității afectate de tranziţia către o economie cu emisii reduse de carbon.

În cadrul întâlnirii, la care au participat peste 40 de reprezentanți ai mediului privat din județul Mureș, dl. Gheorghe Ştef, director executiv al AJOFM Mureș, a prezentat platforma PULS şi a răspuns întrebărilor despre indicatorii de resursă umană asumați în contractele de finanţare ale IMM-urilor. De asemenea, echipa Departamentului Organism Intermediar Program Tranziție Justă a ADR Centru, condusă de domnul director Doru Bădilă, a clarificat aspecte esențiale pentru antreprenorii mureşeni, oferindu-le oportunitatea de a afla bune practici şi posibile soluţii la problemele întâmpinate de aceştia în atingerea obiectivelor asumate în proiectele de modernizare şi inovare finanţate din FTJ.

Companiile din Mureș au oportunitatea de a se dezvolta prin fondurile Tranziției Juste, iar nevoia lor de finanțare a fost subliniată de numărul mare de cereri, care au solicitat o sumă aproape dublă față de bugetul alocat dezvoltării întreprinderilor și antreprenoriatului. Acțiunile finanțate în cadrul PTJ sunt orientate spre atenuarea efectelor negative de natură economică și socială cauzate de tranziția către țintele energetice și climatice ale Uniunii Europene pentru anul 2030 și o economie neutră din punct de vedere climatic la nivel european până în 2050. Nu este o tranziție ușoară,  retehnologizarea este costisitoare, și de aceea sprijinul pe care Uniunea Europeană îl acordă prin Fondul Pentru Tranziție Justă este semnificativ. În calitate de Organism Intermediar, ADR Centru nu doar semnează contracte și monitorizează rezultate, ci oferă și sprijin tehnic și informativ pentru solicitanții de finanțare, devenind un partener real și pe tot parcursul implementării”, a declarat domnul Simion Crețu, Director general ADR Centru.

Evenimentul a fost organizat de către Compartimentul Tranziţie Justă al CJ Mureş, în cadrul proiectului „Sprijinirea Județului Mureș în realizarea activităților prevăzute de Planul Teritorial pentru Tranziție Justă

Detalii despre implementarea Programului Tranziție Justă în județul Mureș, inclusiv ghidurile de finanțare și calendarul apelurilor pot fi găsite pe site-ul ADR Centru la https://www.adrcentru.ro/ptj-centru/. De asemenea, vă puteţi informa şi de aici: https://ro.cjmures.ro/tranzitia-justa/.

Pentru informații actualizate și detalii despre implementarea PTJ în România, vă invităm să vizitați website-ul MIPE la adresa https://mfe.gov.ro/ptj/despre-program-programare/.