În calitate de Organism Intermediar pentru Programul Sănătate, ADR Centru a primit al 38-lea contact de finanțare din partea Autorității de Management a Programului Sănătate. Este vorba despre cererea de finanțare cu denumirea: ”Dezvoltarea Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc prin realizarea de investiții pentru îmbunătățirea serviciilor medicale de reabilitare/recuperare”, cod SMIS 339047.
Contractul, prin care se alocă o finanțare nerambursabilă (din Fondul European pentru Dezvoltare Regională și bugetul de stat al României) în valoare de 48.676.883,98 lei, a fost încheiat între Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc, în calitate de beneficiar și AM Program Sănătate, fiind cel mai mare proiect, ca valoare totală a finanțării, repartizat Organismului Intermediar ADR Centru. Această valoare totală depășește 12 milioane euro (60.799.405,77 lei), proiectul fiind implementat în parteneriat între Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc și Consiliul Județean Harghita.
Proiectul a fost depus pentru a obține finanțare nerambursabilă în cadrul apelului: Investiții în infrastructura unităților sanitare publice de recuperare/reabilitare medicală (pentru regiuni mai puțin dezvoltate), Prioritatea P2: Servicii de reabilitare, paliație și spitalizări pentru boli cronice adaptate fenomenului demografic de îmbătrânire a populației, impactului dizabilității și profilului de morbiditate.
Investițiile se vor derula pe o perioadă de 30 de luni pentru dezvoltarea infrastructurii Spitalului Judetean de Urgență Miercurea Ciuc prin:
• reabilitarea și modernizarea Centrului de Sănătate Sânmartin;
• realizarea dotărilor de ultimă generație care asigură îmbunătățirea actului medical și implicit a serviciior medicale de recuperare și reabilitare medicală, atât pentru copii, cât și pentru adulți.
Tot prin acest proiect va fi amenajat si dotat un centru de recuperare post-eveniment acut (de tip AVC) pentru domeniul îngrijirilor de specialitate. Aceasta înseamnă că investiția finală va fi un etalon la nivel național, potrivit pentru a deservi pacienți din întreaga țară, cu efecte pozitive remarcabile pentru dezvoltarea Regiunii Centru atât pe termen mediu, dar mai ales pe termen lung.
Investiția va conduce la: creșterea numărului de pacienti tratați, creșterea gradului de complexitate a cazurilor tratate; asigurarea accesului pacienților la servicii medicale furnizate la nivelul standardelor europene; optimizarea fluxului de lucru; asigurarea unui cadru material și organizațional favorabil actului medical, respectiv creșterea gradului de performanță a specialiștilor medicali și, implicit, la creșterea stării de bine a acestora; toate acestea ducând la îmbunătățirea generală a calității serviciilor medicale furnizate publicului larg.
Până în acest moment, Organismului Intermediar Program Sănătate din cadrul ADR Centru i-au fost repartizate de către Autoritatea de Management a Programului, 38 de contracte de finanțare, cu o valoare totală de 412.599.794,33 lei (peste 82,5 milioane euro), încheiate în cadrul Priorităților 1, 2, 3, 4 și 7 ale Programului Sănătate.







