Constructia zidurilor si bastioanelor care au dus faima Brasovului pana departe ca fiind „cetatea celor sapte bastioane” a fost inregistrata incepand cu sfarsitul secolului al XIV-lea – inceputul secolului al XV-lea, si a fost determinate de invaziile tatare si turcesti.
Din ansamblul fortificat al cetatii medievale Brasov se mai pastreaza azi circa 50% dintre zidurile, portile si bastioanele din trecut.
La jumatatea secolului al XVI-lea, cetatea a capatat aproximativ aspectul pe care il putem azi admira pe macheta adapostita in Bastionul Tesatorilor, cu 32 de turnuri, cu sapte bastioane – fortificatii mai puternice si mai bine inarmate – si cu portile de intrare, care la randul lor erau tot bastioane. Acestea erau amplasate: una la capatul strazii Republicii de azi, alta la capatul de jos al strazii Muresenilor (Poarta Vamii) si Poarta Ecaterina, in zona care facea legatura cu cartierul Schei.
In total, zidurile aveau 3.000 m lungime, fiind de 12 m inaltime si groase de 1,70 pana la 2,20 m. Pe langa bastioanele dispuse la fiecare 110 m, acestea mai erau aparate si de 28 de turnuri de pulbere, de forma patrata. Astazi se mai pastreaza doar sase, doua pe latura de sud si patru pe latura nord-vestica a cetatii. Zidurile erau duble si, uneori, pe latura nord-estica mai ales – triple, intre ele existand santuri si valuri de pamant. Intre ziduri se aflau asa numitele „tarcuri” (zwinger), stapanite fiecare de cate o breasla.
Restaurarea acestei cetati a fost proiectul prin care Consiliul Judetean Brasov a demonstrat ca banii europeni pot readuce maretia de odinioara a fortificatiei care despartea lumea apuseana de zona de influenta otomana.
Proiectul de restaurare a fost inclus in cadrul programului Phare, Coeziune Economica si Sociala si a avut un buget total de 574.437 euro, din care finantarea Phare a fost de 433.993 euro. Prin acest proiect a fost finantata si a fost introdusa in circuitul turistic zona centrala a Brasovului. Mai precis, prin reabilitari succesive au fost puse in valoare zidurile vechi ale Cetatii Brasovului, existente de-a lungul aleii Tampa, intre Bastionul Cojocarilor si Bastionul Tesatorilor. In final, intreaga zona a fost transformata intr-un punct de atractie turistica, cultural-sportiva si comerciala.
Receptia finala a proiectului a fost realizata in noiembrie 2006 si pana in prezent zona a atras peste 100.000 de turisti. In plus, prin aceasta finantarte sprijinita de Uniunea Europeana au fost create 92 de locuri de munca. Asa ca, acum Cetatea brasoveana respira un aer mai nobil, datorita fondurilor de pre-aderarea, puse la dispozitia Romaniei prin programul Phare CES.