Centrul municipiului Medias atrage turistii

Municipiul Medias este unul dintre cele mai importante orase din judetul Sibiu, fiind cunoscut in special pentru istoria sa deosebita, pentru faptul ca, de-a lungul timpului, cele trei nationalitati din zona, romana, germana si maghiara, au trait in buna armonie, dar si pentru faptul ca in perioada dinainte de 1989 localitatea a devenit un puternic pol industrial, in jurul intreprinderilor din domeniul materialelor de constructii si al celor de industrie usoara.

In ultimii ani, interesul fata de oras a crescut in special din punct de vedere turistic, apropierea de cateva statiuni balneo-climaterice fiind un factor favorizant al acestui interes. In plus, municipiul Medias concentreaza si doua functiuni importante, atat ca nod rutier, cat si ca punct important pe harta transportului feroviar din zona. In aceste conditii s-a impus dezvoltarea facilitatilor urbane, iar Consiliul local al municipiului Medias a luat decizia de a se implica in cresterea atractivitatii turistice si de afaceri.
In cadrul programului PHARE 2001 Coeziune Economica si Sociala – RO 0108.03.05 – Schema de finantare nerambursabila pentru proiecte de infrastructura mica, edilii au pregatit si depus spre finantare proiectul „Cresterea atractivitatii turistice si de afaceri a municipiului Medias prin restaurarea si conservarea Pietei Ferdinand I, cladirea nr. 1, care face parte din rezervatia istorica si de arhitectura a municipiului Medias”.

Prin acest proiect, a carui durata de implementare s-a intins pe 34 de luni, administratia publica locala a dorit sa asigure refunctionalizarea centrului municipiului, deoarece cladirea de la nr. 1 din Piata Ferdinand I a fost sediul Primariei Medievale Medias, o cladire de referinta in istoria orasului si totodata un simbol al continuitatii urbei. Modernizarea constructiei a urmarit nu numai imbunatatirea aspectului unei zone urbane extrem de importante ci si integrarea unui imobil in circuitul turistic, cultural si de afaceri al municipiului.

Cei peste 55.000 de locuitori ai acestui vechi oras transilvan au acum un nou element arhitectonic cu care se pot mandri, deoarece in urma lucrarilor de restaurare, conservare si modernizare aduse edificiului respectiv, patrimoniul cultural si istoric a fost imbogatit cu facilitati economice si sociale deosebite. In plus, peste 90 de agenti economici din imediata apropiere a cladirii fostei primarii au devenit beneficiari indirecti ai proiectului, deoarece in urma derularii investitiei a crescut gradul de atractivitate a zonei, crescand si cifrele de afaceri, in special ale celor care au spatii comerciale inchiriate la parterul imobilului.

Practic, prin acest proiect au fost reabilitati 1.365 mp de fatade, au fost complet refacute sistemele de incalzire, de alimentare cu apa, de canalizare si de energie electrica, pentru un volum construit de 9.200 mc, a fost reabilitata integral sarpanta constructiei, pe 991 mp. Alte elemente constructive imbunatatite au fost planseul peste etajul I – 352 mp, volumetria interioara si boltile – 507 mp, tamplaria – 212 mp, dar a fost realizata si o noua tencuiala interioara, pe mai mult de 3.000 mp. Intregul proiect a avut un buget de 148.383 euro, din care finantarea PHARE a reprezentat 129.183,5 euro, iar cofinantarea asigurata de autoritatile locale s-a cifrat la 19.200 euro.

Impactul acestui proiect a devenit evident in momentul in care intreaga constructie a fost redata circuitului urban, deoarece prin restaurarea si conservarea Pietei Ferdinand I, zona rezidentiala din centrul municipiului Medias a capatat noi valente functionale. Prin cresterea atractivitatii turistice si de afaceri a zonei centrale a orasului s-a contribuit semnificativ si la imbunatatirea calitatii vietii locuitorilor municipiului, care se pot din nou mandri cu o cladire emblematica a urbei lor.

In acest fel, implementarea acestui proiect a oferit posibilitatea dezvoltarii si modernizarii ofertei turistice locale, reprezentate de resursele naturale si antropice ale municipiului Medias, deoarece in continuare se va putea pune un accent mai mare pe turismul cultural, bazat pe oferta destinata iubitorilor de arta medievala, dar si pe oferta specifica turismului scolar.